Com ha de ser la Cerdanyola del 2030?

4d6d3df269546827fd20816c2996e16a_L

Una vegada enllestida la fase inicial d’elaboració d’una diagnosi, ara es reprenen els treballs del Pla Estratègic de Ciutat (PEC) adaptant-los a la situació actual marcada per la pandèmia de la COVID19. El PEC, un procés per pensar i definir col·lectivament com volem que Cerdanyola sigui l’any 2030 i quines són les millors actuacions per aconseguir-ho, afrontarà aquest mes de setembre la fase de planificació.

Poder mirar el futur més enllà de les urgències i necessitats del dia a dia

L’alcalde Carlos Cordón ha destacat  la “importància” de l’elaboració del PEC per “poder mirar el futur” de Cerdanyola “més enllà de les urgències i les necessitats del dia a dia, marcant un horitzó temporal de 10 anys”. Segons el batlle, els beneficis del document passen per l’establiment de prioritats d’una estratègia global, la concentració d’energies, l’impuls de la participació ciutadana, l’augment de l’objectivitat, la col·laboració important entre sector públic i privat i l’augment de les facilitats per aconseguir més recursos tant àmbit públic com privat.

Cinc grups de treball

La diagnosi del PEC recull la situació actual de la ciutat en l’entorn metropolità a partir d’una informació el màxim objectiva possible amb l’elaboració de més de 100 indicadors que van ser comparats amb els municipis de l’entorn i mitjançant la col·laboració de 55 persones que van participar per invitació en algun dels cinc grups de treball. I ara, s’obre una fase de planificació estratègica amb participació d’actors de la ciutat per invitació, però també oberta a tothom que ho desitgi a través de grups de treball, que primer seran temàtics i després per reptes estratègics; explicava el coordinador del PEC, el sociòleg Marc Martí-Costa, cap de l’àrea de governança i polítiques públiques de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERM) de la UAB.  “La previsió és tenir resultats a inicis de 2021”, concretava el coordinador.

Els àmbits temàtics en el quals es treballa són els eixos de Territori i Sostenibilitat; Economia i Coneixement; Societat, Cultura i Educació; Cohesió Social; i Governança i Institucionalitat.

Com participar-hi?

les primeres sessions, de caràcter informatiu tindran lloc el 21 i 23 de setembre Les sessions posteriors serviran per definir els projectes estratègics.
Les persones que vulguin participar en algun dels grups de treball per a l’elaboració del PEC es poden inscriure a pec.cerdanyola.cat.

Fase d’implementació (setembre 2020-gener 2030)

Quan s’hagi elaborat el document central del Pla Estratègic s’iniciarà la fase d’implementació del Pla d’Acció i dels respectius projectes estratègics. En paral·lel s’iniciarà un procés de seguiment i autoavaluació continua del Pla. “Un cop redactat el pla, quedarà un procés obert que sempre s’anirà revisant i orientant amb les propostes de futur”, anunciava Cordón.

Antecedents

En el municipi de Cerdanyola del Vallès s’han iniciat dos plans estratègics: el primer de 2002 a 2004 amb el nom ‘Projecte de Ciutat de Cerdanyola 21”’i el segon el 2014 amb la Diagnosi del ‘Pla Estratègic de Cerdanyola del Vallès 2014-2024’. En el darrer cas no es va avançar més enllà de les primeres fases de recollida de dades, anàlisi i diagnosi.

El 28 de febrer de 2016 el Ple Municipal va aprovar per majoria la resolució per impulsar el Pla Estratègic de Cerdanyola 2020-2030 i va requerir el suport tècnic de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) per elaborar-lo. Al llarg del 2018 i 2019 es va elaborar el nou diagnòstic amb l’explotació de 100 indicadors, la realització de 30 entrevistes i la discussió a partir de 5 grups de treball. A l’abril del 2019 es va finalitzar la diagnosi.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?