Com ha de ser el Parc de l’Alba?

b80ea3ea38e44cb9b41c65c79ffde000

La primera fase del procés participatiu per decidir el futur de la zona ha acabat amb una taula oberta on representants dels diferents grups municipals van coincidir que cal intentar aprofitar les oportunitats que pot generar per a la ciutat i solucionar primer la problemàtica de Can Planas

Mobilitat, abocadors, impacte socioeconòmic i model de ciutat han estat els quatre grans eixos de les taules obertes de la primera fase del procés participatiu per definir el nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Centre Direccional. A la jornada final d’aquesta fase, representants dels diferents grups municipals van coincidir que cal intentar aprofitar les oportunitats que pot generar per a la ciutat i solucionar primer la problemàtica de Can Planas.

Les propostes elaborades es recolliran en una aplicació on els ciutadans podran votar i prioritzar les seves solucions
Al març el TSJC va aprovar una sentència que declarava nul de ple dret el quart planejament del Centre Direccional i el Consorci del Centre Direccional -format per l’INCASÒL i l’Ajuntament- va decidir impulsar un procés participatiu que continuarà després de Nadal. Quan comenci el nou any es faran enquestes en línia com a complement de les taules obertes perquè els assistents comparteixin les seves opinions, es definiran grups focals per aquelles temàtiques que tingui sentit organitzar una sessió de debat i finalment es recolliran les propostes elaborades en una aplicació on els ciutadans podran votar i prioritzar les seves solucions. Tota la informació s’anirà penjant al web parcalba.cat i després el procés participatiu continuarà amb l’aprovació inicial (fase 3) i la definitiva (fase 4).

La zona del Parc de l’Alba o Centre Direccional està previst que aplegui 30.000 treballadors i 12.000 veïns. El director del Consorci del Centre Direccional, Pere Solà, assegurava que “el pla s’hauria de desenvolupar en un horitzó de 20-25 anys” i que la “primera qüestió que hem de resoldre és la de l’abocador de Can Planas”. Una opinió compartida pels representats de tots els grups municipals -a excepció del PP, que va declinar la invitació per motius de campanya electoral- presents a la taula oberta del MAC el passat dimarts. “Hem de posar ja solució a Can Planas després del que han conclòs els estudis”, apuntaven Jordi Miró (regidor no adscrit de MES) i Marc Costa (PDECAT). “Cal treballar per millorar la tècnica de les solucions que s’han apuntat des de fa temps”, concretava Maria Reina (ICV-EUiA). Per la seva banda, Pau Ortolà (C’S) apuntava que “la solució ha d’assegurar que no hi hagi afectació per a la salut de les persones” i ERC era el partit més crític amb la situació actual: “Tenim sobre la taula una barrera hidràulica per a Can Planas i una de biogàs per a l’Elena, és un avenç que només és un pedaç”. El regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, Ivan González, remarcava que malgrat que Compromís sempre ha defensat la “remediació total” de Can Planas el fet d’aplicar “mesures pal·liatives no vol dir renunciar a curar la malaltia”. Finalment, la socialista Eulàlia Mimó destacava que les mesures que hi ha sobre la taula “són suficients” i s’han d’iniciar. En definitiva, els polítics creuen que amb la solució dels abocadors ja “anem tard” i que al Parc de l’Alba s’han perdut oportunitats. “Sempre es parla del Centre Direccional com a oportunitat, però també és un repte per a Cerdanyola, perquè l’heretem amb totes les seves problemàtiques”, defensava González. Al final de l’acte, el col·lectiu Refem desitjava que tot el que s’ha parlat a les diferents taules rodones no quedi en un calaix: “S’han escoltat aportacions interessants per fer un nou Pla Director Urbanístic”. L’entitat també demanava al govern que senyalitzi d’alguna manera Can Planas per evitar que la ciutadania passi per sobre de l’abocador. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?