Collserola esdevé un laboratori participatiu per adaptar els boscos als reptes climàtics

collserola

El Parc Natural de Collserola és un dels cinc escenaris escollits de Catalunya per portar a terme una prova pilot de projectes forestals que identifiquen, amb participació de tots els actors implicats, les actuacions de gestió forestal més efectives de cara a la mitigació i adaptació del canvi climàtic per aquell territori concret. A més, posen en valor els beneficis d’aquesta gestió, mitjançant el nou mercat voluntari de crèdits climàtics, que permet a empreses i entitats participar del projecte en el marc de la seva responsabilitat social.

Les intervencions forestals es portaran a terme a dues finques de titularitat pública -Can Montmany (EMD Valldoreix i Ajuntament de Sant Cugat) i Can Ferriol  (Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat) i a tres finques de titularitat privada, als termes municipals de Sant Cugat del Vallès i Cerdanyola del Vallès (Can Cussó, Can Ferrer i Bosc Gran de Can Major). Les tres compten amb Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal vigent.

En la proposta de finques s’han tingut present diferents elements. Algunes són punts estratègics de gestió per prevenir els incendis forestals i d’altres són finques amb iniciatives agràries, de pastura o de gestió forestal actives, per garantir la continuïtat de l’actuació. En aquesta primera fase es preveu actuar sobre 40 hectàrees. Les primeres actuacions es faran al llarg del mes de febrer en 14 hectàrees  de les finques de Can Montmany (10,2 ha) i Can Ferrer (3,8 ha). Amb aquesta intervenció, durant els pròxims 15 anys, s’espera una millora del balanç de CO2 del bosc, una optimització del consum d’aigua per part de l’arbrat, al mantenir menys arbres però més grans i vitals, i una millora de la seva capacitat d’acollir biodiversitat. A més a més, en cas d’incendi, s’evitaria l’emissió de més de 7.000 tones de CO2 a l’atmosfera. Aquestes millores s’han quantificat mitjançant una metodologia elaborada al mateix projecte CLIMARK amb la col·laboració de diversos experts d’institucions i centres de recerca de Catalunya.

La Cooperativa Forest4 i  l’empresa Boscat-Fusta, de la Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals, executaran aquestes intervencions forestals que aniran acompanyades, a més a més,  d’accions de sensibilització. Gràcies a la col·laboració de diferents associacions i entitats públiques i privades com l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, l’EMD de Valldoreix, l’associació La Rural de Collserola, les empreses executores, el Consorci del Parc Natural de Collserola i diverses entitats i empreses finançadores, serà possible desenvolupar les intervencions.

El projecte LIFE CLIMARK: context i antecedents

En 25 anys, la biomassa forestal a Catalunya ha augmentat un 73% i els boscos són avui un 24% més densos ara que l’any 1990. Com a conseqüència del canvi global, la salut dels boscos ha disminuït, ha augmentat el risc d’incendis i ha afectat la provisió de serveis bàsics com l’aigua, amb una reducció de fins al 30% del cabal dels rius en 25 anys. Alhora, la biodiversitat també s’ha vist afectada per l’expansió del bosc, especialment la aquella que es troba vinculada a matollars i espais oberts.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?