

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estima en 6.400.000 les visites a la serra durant l’any 2021. Es tracta de la xifra més elevada de la història del Parc a causa de la necessitat d’esbarjo a l’aire lliure derivada principalment per la pandèmia. L’any 2022, les dades indiquen que s’acabarà amb més de 5 milions de visites, una xifra una mica superior a la mitjana dels anys precedents a la COVID-19.
“Aquests indicadors requereixen un nou model d’ús públic que compatibilitzi el gaudi de la ciutadania amb la preservació ambiental i la millora paisatgística”, asseguren des del Parc. En aquest sentit, el nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), redactat i tramitat per l’AMB i aprovat definitivament per la Generalitat de Catalunya, proposa dues estratègies en relació amb l’ús públic, que es basen en reforçar la xarxa d’infraestructures per a l’ús públic i en prioritzar la disminució de la pressió social en àrees sensibles de l’interior del Parc.
La gestió de l’ús públic, una acció prioritària al Parc Natural
La gestió de l’ús social del Parc Natural de la Serra de Collserola és una de les línies principals de gestió del Consorci. La situació estratègica d’aquest espai natural, envoltat de més de tres milions de persones, el converteix en un important espai de lleure, esport i esbarjo. L’òrgan gestor treballa perquè les diferents activitats que fan les persones que visiten la serra siguin compatibles amb la conservació dels valors d’aquest espai natural, un territori vital per a la ciutadania metropolitana. Un cop aprovat el Pla especial, ja s’han iniciat algunes accions, com per exemple divulgar la xarxa dinàmica d’ús públic mitjançant un nou Mapa guia, o iniciar els treballs per millorar la senyalització existent a les entrades de Parc i a l’espai funcional.