
La construcció d’un aparcament soterrat, el retorn dels metges al CAP i la conversió del CEIP Fontetes en institut-escola són algunes de les propostes que han posat sobre la taula. Asseguren que han rebut un alt consens per part dels partits polítics.
“Tothom sap que Les Fontetes està molt malament i que ha estat abandonada, també els polítics, però no s’ha fet res”, assegurava el president de l’Associació de Veïns de Fontetes, Antoni López, en la presentació del projecte de futur que l’entitat, conjuntament amb altres col·lectius -els paradistes del mercat, el Gremi d’Hostaleria i els comerciants de Les Fontetes-, ha posat sobre la taula dels partits polítics de la ciutat. “Tots s’han compromès a defensar aquest projecte”, assegurava López.
Des de juliol de l’any passat, per iniciativa de diversos comerciants i entitats del barri es va crear un equip de treball per detectar la situació actual de Fontetes i de la seva perspectiva de futur. El ‘Document per al debat sobre el futur de Fontetes’ és el resultat d’aquests mesos de treball, un full de ruta per “recuperar el que va representar Les Fontetes i marcar el camí cap a un futur possible i millor”. I és que els diferents col·lectius tenen clar que “si el mercat, l’escola, l’ambulatori, el comerç… funcionen, el barri funciona”.
“No s’han fet inversions importants en els últims 40 anys, el barri ha quedat desfasat. El projecte que presentem és ambiciós, però les demandes són justes perquè totes les reivindicacions són necessàries”, remarcava Antonio Castro, president del Gremi d’Hostaleria del Vallès Occidental i el Barcelonès. El document per actualitzar Fontetes aposta per “un barri més amable, amb més il·luminació i on hi hagi un equilibri entre les diferents necessitats, per exemple de voreres més amples i de més aparcament”.
Aparcament soterrat a la plaça Velázquez
La creació d’un centre de dia i d’una Estació Central d’autobusos, la recuperació de la figura d’educador de barri i l’establiment d’una fiscalitat tova per potenciar la creació o transformació de negocis són algunes de les propoestes destacades d’un document que tracta la reforma urbanística amb l’aparcament com a gran protagonista. Com a qüestió immediata i amb l’objectiu de potenciar el comerç de la zona, el document proposa que tota la zona blava existent a l’avinguda de Primavera, plaça del pla de les Alzines i carrer Pineda s’ha de transformar en aparcament tou amb exempció de pagament les dues primeres hores. Una altra de les propostes en aquest apartat és la construcció d’un aparcament soterrat a la plaça de Velázquez que combini rotació i ús residencial. Els membres del grup de treballa assegurava que aquesta resposta ha estat assumida pels partits polítics -ERC, PSC, CS, PP, ICV-Podem, Junts per Cerdanyola i Guanyem Cerdanyola- en diferents graus, però creuen que pot ser “perfectament rendible”. En aquest sentit, el president dels paradistes del Mercat de Fontetes, Julià Puig, remarcava que l’aparcament seria molt important per a la llotja: “Quan algú ve al mercat a comprar no pot aparcar enlloc”.
En l’àmbit sanitari, el document recull la demanda històrica que el CAP Fontetes torni a funcionar a ple rendiment amb la recuperació de la pediatria i metges de família per la tarda. “Volem que els metges tornin on no haurien d’haver marxat mai”, reclama López. En aquesta línia, proposen una redistribució de targes sanitàries al municipi que permeti que els “6.000 habitants de les Fontetes vagin al seu ambulatori, cosa que acabaria de forma immediata amb les llistes d’espera al CAP Canaletes”. Així, el proper 6 d’abril iniciaran una recollida de signatures perquè el CAP del barri torni a tenir tots els serveis.
Escola bressol
Una altra de les propostes destacades del document és reconvertir el CEIP Fontetes en institut-escola. “Té una línia educativa digna d’elogi, però està en caiguda lliure perquè ningú vol anar a aquesta escola”. Els veïns asseguren que de 733 infants d’entre 0 i 16 anys del barri només 120 estan escolaritzats al CEIP Fontetes. “La ràtio entre alumnes del barri i de fora és descontrolada. Hi ha una absoluta desproporció d’alumnes vinguts d’arreu del món respecte la resta d’escoles de Cerdanyola”, explicava López. A més, també proposen la creació en el mateix centre d’una escola-bressol per a infants de 0 a 2 anys del barri.