Ciutadans guanya les eleccions del 21-D a Cerdanyola

b9def02b6d20f4f0adb6e889f99af491

Ciutadans va ser el gran triomfador de la nit electoral a Catalunya i també a Cerdanyola, on es va assolir una participació històrica del 84,72%. La formació taronja ha estat la candidatura més votada al municipi amb un 29,43% dels vots (10.741) i aconseguia que la número 21 per Barcelona, María Valle, repetís com a diputada al futur Parlament de Catalunya.

En segon lloc, Esquerra Republicana-Catalunya Sí obtenia un 18,95% (6.914), el Partit dels Socialistes de Catalunya un 18,10% (6.607), Junts per Catalunya un 13,02% (4.752), Catalunya en Comú-Podem un 10,21% (3.727), el Partit Popular un 4,26% (1.555) i la Candidatura d’Unitat Popular un 4,22% (1.540). Finalment, el Partit Animalista Contra el Maltractament Animal aconseguia un 0,99% (362), Recortes Cero-Grupo Verde un 0,32% (117). També es van comptabilitzat 0,49% (180) de vots en blanc. En una jornada electoral sense incidents, a Cerdanyola es batia el rècord de participació en unes eleccions al Parlament amb un 84,72%. Fins ara la participació més elevada s’havia donat a les eleccions del 2015, on hi va haver un 80,40% de participació.

LES VALORACIONS DE LES DIFERENTS FORCES POLÍTIQUES: C’S, ERC, PSC, JUNTS PER CATALUNYA, CATALUNYA EN COMÚ PODEM, PP I CUP

Totes les formacions polítiques celebren l’alta participació de Cerdanyola, per sobre de la general de Catalunya. “Hi ha més de 10.000 persones que han agafat la nostra papereta en aquestes eleccions i pensem que ho podrien fer també en uns comicis com els municipals”, destacava el portaveu de C’S a Cerdanyola Pau Ortolà, que remarcava que  “la població de Cerdanyola ha llançat un missatge clar de ni independència ni procés”. Per a ell,  el triomf a Catalunya i a Cerdanyola és “un indicador que prova un canvi de rumb cap a la unitat i la reconciliació”. En aquest sentit, Ortolà apunta que Ciutadans “demostra ser l’únic partit constitucionalista capaç de guanyar als nacionalistes”.

En el bloc independentista, ERC va ser la formació que més bons resultats va obtenir. “Fins ara el nostre sostre electoral era de 3.800 vots i ara quasi l’hem doblat”, celebrava la portaveu d’ERC, Helena Solà. “És cert que el resultat no es pot extrapolar a unes eleccions municipals, però sí que ens obre un nou horitzó”. Però el resultats els deixen un regust agredolç, perquè són segona força però C’S ha guanyat amb molta diferència a la ciutat. Solà assegura remarca que “l’independentisme ha guanyat en escons i en vots” i creu que Europa hauria de prendre nota. “Abans de les eleccions nosaltres ja vam dir que acceptaríem els resultats electorals, fossin els que fossin, ara veurem que fan els constitucionalistes”.  
Per als socialistes, la votació també deixa claus locals: “A Cerdanyola, s’ha tornat a demostrar que no és independentista i que l’actual govern no reflexa la realitat social de la ciutat”, assegura el primer secretari del PSC, Carlos Cordón. “Tant és així que la CUP, el partit de l’alcalde, ha quedat últim, havent perdut la meitat de vots”, afegeixen els socialistes, que feliciten  Ciutadans per la seva victòria tant a Cerdanyola com a Catalunya. El PSC, tot i no haver assolit el resultat esperat, valora positivament els seus resultats a la ciutat: “El PSC ha obtingut millors resultats que en les darreres eleccions catalanes. A Cerdanyola, uns 6600 ciutadans han confiat en nosaltres, el que significa un augment del 3%. En el conjunt de Catalunya, la candidatura de Miquel Iceta ha augmentat un diputat, 70.000 vots més i la confiança de quasi 600.000 persones”.

Finalment l’exalcalde de Cerdanyola Toni Morral, número 18 per Barcelona de la llista de Junts per Catalunya, es quedava a les portes d’entrar al Parlament i tenia molt clara la valoració dels resultats: “Aquestes eleccions han estat una clara derrota del Partit Popular i de les polítiques repressives que ha portat a Catalunya, on ara és ja un partit residual”. Per a ell, els resultats del 21-D són també “una revalidació de la majoria independentista”. En aquest sentit, anunciava que “caldrà ser molt exigents en la retirada del 155 i en demanar la dimissió de Rajoy”.

Per la seva banda, Catalunya en Comú Podem creu que la seva formació ha estat molt perjudicada per la polarització de la campanya en dos blocs. “Constatem que els resultats de les eleccions del 21-D mostren que s’ha votat en clau nacionalista, on els dos blocs es constaten”, apunta la portaveu d’ICV-EUiA. “El resultat electoral mostra que la gran guanyadora ha estat la dreta. La dreta espanyola, C’s i també la dreta catalana, Junts per Catalunya”, valora Reina, que afegeix que “quan es vota pensant en les banderes, guanya la dreta i perd el poble i la justícia social”.

Per la seva banda, el president del PP, Manuel Buenaño, felicitava a Ciutadans per la victòria obtinguda a Cerdanyola i Catalunya i  qualificava de “desastre electoral” els resultats del PP: “Avui mateix -en referència al divendres 22- s’ha convocat comitè executiu del partit i tocarà fer la corresponent valoració per prendre decisions”. Quin escenari es dibuixa a Catalunya? Buenaño creu que “si es respecta la legalitat els independentistes han de governar” i espera que el bloc independentista “respecti la legalitat vigent per no haver d’aplicar novament l’article 155”.

“L’independentisme ha tornat a guanyar les eleccions i ha fet un clar gir a l’esquerra”, valora un dels portaveus de la CUP a Cerdanyola, Adrià Guimerà. “Això evidencia que la República Catalana s’ha de començar a construir des del procés constituent”, apunta. La CUP que continua apostant “per la unilateralitat davant la immobilitat de l’Estat espanyol”, entén que Catalunya és diversa, però és un únic poble. “Ciutadans vol dividir el poble de Catalunya”, asseguren els anticapitalistes, que reconeixen que la formació taronja ha guanyat a Cerdanyola, però creuen que “els resultats no són extrapolables a unes eleccions municipals”.

QUIN ESCENARI ES DIBUIXA A CATALUNYA?

Els partits que han defensat la independència tornen a sumar la majoria absoluta dels escons al Parlament. Malgrat presentar-se per separat, la suma de JxCat i ERC té  66 diputats (l’antiga JxSí va sumar 62 a les eleccions del 2015). Amb l’augment de la participació, els independentistes obtenen 95.000 més vots que al 2015 i un percentatge del 48%.

QUÈ PASSARÀ ARA?

El Parlament tindrà fins al dimarts 23 de gener per constituir-se després de les eleccions del 21-D. Així ho recull la Llei de Presidència de la Generalitat i el Govern, que atorga al president 20 dies hàbils des de la data de les eleccions per convocar la sessió consultiva de la cambra.

VALLE REPETEIX COM A DIPUTADA AL PARLAMENT I L’EXALCALDE MORRAL ES QUEDA A LES PORTES

Diputada, diputada!’. Amb aquest crit es rebia María Valle al bar on Ciutadans seguia els resultats electorals. La cerdanyolenca tornarà a ser diputada en el grup de C’S en el nou Parlament de Catalunya després d’haver obtingut el seu escó com a candidata número 19 de la llista taronja per Barcelona. Valle entrava al Parlament al març de 2016 després de la renúncia de Jesús Galiano a l’escó. Per no acumular càrrecs, Valle va dimitir com a regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola. La nit de dijous rebia la notícia de la seva nova entrada a l’hemicicle català amb alegria: “Les expectatives electorals eren bones i després d’haver estat un any i mig al Parlament tenia ganes de continuar la feina que vaig iniciar”. La cerdanyolenca assegura que el seu partit treballarà al Parlament pel compliment de les lleis. “Aquesta és la major garantia per la democràcia i personalment em comprometo a lluitar per l’eliminació de l’amiant a Cerdanyola”, anunciava Valle.

D’altra banda, l’exalcalde de Cerdanyola i número 18 per Barcelona a la llista de JuntsxCat, Toni Morral, s’ha quedat a les portes del Parlament.  Morral es mostra molt content d’haver participat en la campanya de Junts per Catalunya i no veu impossible la seva entrada al Parlament. “Estic preparat per entrar, perquè davant qualsevol eventualitat jo sóc el següent a la llista”:

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?