Cinc entitats presenten un decàleg per a una millor salut mediambiental

31975ef4b0d2e52f5e8351d894cbca08

La primera jornada de salut mediambiental a Cerdanyola va servir entre d’altres, per mostrar la unió de les entitats. L’Associació de Consumidors Actius de Cerdanyola (ACAC) -organitzadora de la proposta conjuntament amb i l’Ajuntament de Cerdanyola-, l’Associació Catalana contra l’Amiant, la Plataforma en defensa de la Salut Pública de Cerdanyola, la Plataforma No al Crematori i el col·lectiu REFEM van muntar diumenge passat a la plaça de l’Abat Oliba unes carpes on oferien informació sobre les causes que defensen. “La salut mediambiental preocupa i la ciutadania ha de saber que hi ha entitats que estan treballant en aquest àmbit”, assegurava Juan Rodríguez, un dels fundadors d’ACAC.

El decàleg signat per les cinc entitats proposa a l’Ajuntament que assumeixi el compromís d’encapçalar la millora de la salut mediambiental al municipi. Els punts del text passen per realitzar un mapa de residus d’amiant i executar la seva neutralització, elaborar una diagnosi mediambiental de cadascun dels abocadors locals que garanteixi els controls de salut i que permeti aplicar les mesures que calguin, possibilitar la presa de decisions que evitin la construcció del crematori, realitzar un estudi sobre les conseqüències de les instal·lacions elèctriques aèries i soterrades, elaborar un model de xarxa de telefonia mòbil que compleixi les recomanacions del Consell Europeu i controlar el desplegament de la tecnologia wifi tot elaborant una normativa que prioritzi el cablejat als espais educatius i de presència de població més vulnerables als riscos de viure al contacte amb radiofreqüències. Altres peticions que fa el decàleg són crear un grup de treball institucional, perdurable i vinculat a la regidoria de Promoció de la Salut, realitzar campanyes d’informació i sensibilització respecte dels riscos de la contaminació mediambiental, posar en positiu la sensibilitat social respecte al patiment causat pels successius atemptats a la salut derivats de les agressions al medi ambient i incorporar al mapa sanitari local les instal·lacions i els equips professionals capaços de donar resposta a aquesta realitat.

En el marc de la jornada, la taula-rodona ‘Salut i control de Ràdiofreqüències’ va explicar com l’exposició continuada a ones electromagnètiques està començant a afectar a les persones i com la Llei General de Telecomunicacions del 2014 dóna barra lliure a les operadores. “Sembla increïble, però ara mateix poden expropiar el terrat d’una comunitat per instal·lar-hi una antena”, recordava el regidor d’Urbanisme, Ivan Gonzalez, que va convidar la ciutadania a no defallir en les seves reivindicacions perquè “les persones sempre van un pas per davant de la llei”. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?