Cerdanyola, un dels quatre municipis d’Espanya que garanteix el vot accessible a les persones cegues a les municipals

WhatsApp Image 2023-05-28 at 14.11.27(1)

Per segona vegada consecutiva, Cerdanyola és un dels pocs municipis d’Espanya que garanteix el vot accessible a les persones cegues en unes eleccions municipals. Malgrat que la Constitució espanyola diu que el dret al vot secret és un dret fonamental no va ser fins l’any 2008 que les persones cegues de l’Estat espanyol van poder votar per primera vegada de manera secreta i autònoma. I va ser fruit de la lluita impulsada per l’Associació Catalana per a la Integració del Cec (ACIC), que va aconseguir que s’implementés un sistema que, sota demanda prèvia, permet a les persones cegues escollir la papereta que desitgen sense que ningú els hagi d’ajudar a fer-ho. Però aquest dret encara no està regulat quan les eleccions són les municipals, tot i que diumenge els kits de vot accessible van estar disponibles a quatre municipis de l’estat Espanyol: Cerdanyola, Ripollet, Terrassa i Esplugues. Els dos primers repeteixen l’experiència que van iniciar al 2019 i els dos altres s’hi han sumat enguany.

A Cerdanyola, quatre persones han demanat el kit de vot accessible. Entre ells, els cerdanyolencs José Ángel Carrey i Meritxell Aymerich -president i responsable de comunicació l’ACIC-, que votaven a l’escola La Sínia amb un kit que que inclou un sobre de vot convencional i 13 sobres amb inscripcions en braille amb una butlleta de cada candidatura. Carrey explicava que els kits es preparen prèviament públicament perquè sigui un procés transparent. “A més, volem posar en valor el que es fa a Cerdanyola, Ripollet, Esplugues i Terrassa, però reivindiquem que el dret al vot autònom i secret es garanteixi també a la resta de municipis”, revindicava Aymerich. I per què no s’aplica aquest sistema de vot accessible arreu de l’Estat? “L’excusa és que les municipals són més complexes perquè a cada municipi es presenten partits diferents. En les autonòmiques tots els vots són iguals a tota la comunitat autònoma”, criticava Aymerich. La vicepresidenta de l’ACIC, Neus Salvat, acompanyava Carrey i Aymerich per denunciar que a Barcelona haurà de continuar votant de forma assistida: “Buscaré una persona de confiança per votar de forma assistida perquè em busqui la butlleta que vull. És un retrocés respecte als altres processos electorals”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76Últimes notíciesNewsletterNecessites ajuda?