
Amb la participació en l’organització d’una desena d’entitats -Agrupació Sardanista, Arriers de Sant Antoni Abat, AVV de Sant Martí del Sot de Can Xarau, Batúcamela, Castellers de Cerdanyola, Club d’Esports de Muntanya de Cerdanyola, Colla Gegantera de Cerdanyola, Esplai El Clupi, Esbart Sant Marçal, Joves Diables de Cerdanyola i Trabucaires de Cerdanyola-, la ciutat viurà per segon any consecutiu una revetlla de Sant Joan Popular.
“És una proposta que vol convidar tota la ciutadania a participar-hi, és una bona oportunitat per fer ciutat”, remarcava la regidora de Cultura, Elvi Vila, durant la presentació del programa festiu d’enguany. La festa començarà amb la construcció de la foguera al Parc Xarau a les 18 hores. Paral·lelament, a les 18.30h, el Jardí de Ca n’Ortadó serà l’escenari dels Contes del foc d’una nit màgica, activitat familiar de contacontes participatius sobre algunes de les tradicions i històries relacionades amb la foguera, Sant Joan i la flama del Canigó. “Aquest any volem posar més èmfasi en explicar les tradicions relacionades amb Sant Joan”, apuntava Vila.
Un dia abans de la revetlla, vuit membres del CEM Cerdanyola pujaran al Canigó per recollir una flama que arribarà a la plaça de Sant Ramon el 23 de juny a les 19.30 hores. “L’any passat va ser una experiència molt xula i emotiva”, recorda el responsable de la secció d’Excursionisme i Alta Muntanya del CEM, Ramon Rodríguez. Els membres del CEM faran uns 260 quilòmetres en bicicleta per portar la flama del Canigó a la revetlla de Cerdanyola. “Recuperar la foguera i la revetlla per Sant Joan va ser una bona idea, ara hem de mirar de crear una tradició i que la gent ja ho esperi cada any”, remarca Rodríguez. Una opinió compartida pels Diables de Cerdanyola, que asseguren que l’any passat van gaudir molt de la festa i enguany volen repetir. Des de la plaça Sant Ramon, la comitiva es dirigirà amb el ritme de Batúcamela a l’Ajuntament, on es farà la recepció oficial de la flama amb l’actuació de les entitats de cultura popular que hi participen. Seguidament, una cercavila acompanyarà la flama del Canigó fins al Parc Xarau per encendre la foguera i a partir de les 22 hores se celebrarà el sopar popular -la compra de tiquets acabava ahir dimarts- i la revetlla oberta a tota la ciutadania, independentment d’haver sopat allà.
MÉS COQUES QUE L’ANY PASSAT
Una altra de les protagonistes de la revetlla seran les coques. Enguany els catalans menjaran més d’1.654.000 coques artesanes de Sant Joan, un 1,5% més que l’any passat, segons les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província. Les coques més venudes tornaran a ser les tradicionals: de brioix amb fruites i pinyons, seguida de la coca de llardons de full i la de pinyons farcida de crema. També van creixent, any rere any, les vendes de coques farcides de nata, trufa o crema de xocolata. De mitjana, els preus de les coques es mantindran entre els 16 i els 35 euros en funció de la mida i gràcies a una moderació dels preus d’ingredients com el pinyó. – NF