Cerdanyola torna a ser distingida com a ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’

PXL_20220610_102048950

Cerdanyola és de nou ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’ després d’haver rebut la distinció  concedida pel Ministerio de Ciencia e Innovación. Les ciutats que reben aquesta distinció -que té validesa fins 2024, quan s’haurà de renovar la candidatura-   formen part de l’associació ‘Ciutats de la Ciència i la Innovació’, també coneguda com a Red Innpulso. De totes les ciutats que han presentat la seva candidatura, únicament 20 han estat seleccionades. Amb les 20 ciutats d’aquesta convocatòria, la xarxa passarà a estar integrada per 83 municipis arreu de l’Estat espanyol.

“Creiem que mai hauríem d’haver-ne sortit, per nosaltres és complir un objectiu que ens vam proposar a principi del mandat”, valorava l’alcalde Carlos Cordón. El projecte ‘Cerdanyola, Ciutat del Coneixement’ és l’eix vertebrador de totes polítiques municipals, explicava el batlle: “Creiem que és la fórmula ideal perquè Cerdanyola sigui capaç d’atreure totes aquestes oportunitats i inversions que són necessàries per gaudir d’un creixement sostenible i que pugui revertir en la millora de la qualitat de vida de la gent de Cerdanyola”. La distinció és, segons Cordón, un “pas important” que ens permet tornar a estar en una “lliga de ciutats que treballen per la ciència i la innovació”. En aquesta línia, anunciava que des del govern municipal continuaran treballant “per no sortir-ne mai més”.

“Hem treballat molt per aconseguir que Cerdanyola Ciutat del Coneixement sigui una marca de ciutat consolidada i que pugui aprofitar totes les oportunitats i potencialitats que té Cerdanyola”, destacava el regidor de Ciutat del Coneixement, David González. Però, apuntava, “no rebem aquesta distinció únicament per les infraestructures i per les seus que tenim a la ciutat, sinó per tot allò que fem i que promovem als programes d’accions relacionades amb la innovació i la tecnologia liderades per l’Ajuntament de Cerdanyola o amb les quals hi col·laborem”. Com a exemples citava el Pla de Millora de Qualitat de l’Aire i acústic del municipi, l’Orienta Cerdanyola, l’agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible molt presents al Pla Estratègic de Cerdanyola, els camins escolars, els patis oberts, el Consell d’Infants i Adolescents o l’Educació 360. En total, Cerdanyola ha presentat a la memòria 57 projectes innovadors (en execució/execució 2022-24). Aquests projectes representen un esforç pressupostari en innovació per al període 2021-2024 de 8,73 milions d’euros. “Tenim moltes propostes que són innovadores i que tenen una implicació directa de la ciutadania. Pensem que aquesta és la raó primera que fa que tinguem la distinció”, indicava el regidor. Per a González, la distinció genera marca de ciutat, otorga una xarxes de contactes beneficiosos per al municipi i ofereix l’oportunitat d’aconseguir finançament econòmic per a projectes innovadors.

El coordinador general de l’Ajuntament, Santi Costa, assegura que la distinció és una font d’intercanvi de recursos i coneixements de 83 ciutats d’arreu d’Espanya i que en els quatre anys que no s’ha estat “s’han perdut oportunitats”. En aquesta línia, apuntava que un exemple pràctic dels beneficis que atorgarà ser Ciutat de la Ciència és que es finançarà al 75% la contractació d’un agent d’innovació per al municipi. Cerdanyola també podrà accedir a un centre receptor i distribuïdor de recursos, informació, projectes, finançament; intercanviar experiències i bones pràctiques; a un fòrum tècnic i d’assessoria en l’estratègia de ciència i innovació; impulsar la compra pública innovadora; eliminar barreres a la innovació; recolzar a pimes innovadores i a l’emprenedoria; participar en projecte europeus, i contribuir al canvi de model productiu basat en el coneixement.

Antecedents

La ciutat ja va ser distingida amb l’esmentada acreditació a la convocatòria de 2010, i va renovar-la a la convocatòria de 2014. Al 2018 no es va presentar a la convocatòria de renovació i com a conseqüència va perdre la distinció. El ple municipal de novembre del 2021 es va acordar per majoria absoluta l’aprovació de la participació en la convocatòria per a la concessió de la distinció Ciutat de la Ciència i la Innovació corresponent a l’any 2021, que inclou la sol·licitud d’incorporació a l’asociación de la Red Innpulso en cas d’obtenir-ne la distinció. Per assolir la distinció, les ciutats candidates havien de presentar una memòria explicativa de les iniciatives i projectes innovadors en marxa i a iniciar fins al 2024.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?