
L’alumnat de 5è de Primària de les escoles Xarau, Serraparera, Carles Buïgas i Les Fontetes ha presentat oficialment al teatre de l’Ateneu les cooperatives Emprekids, Serrajunts, Xarau Company, Xarau Revolution, Cinquè Art, Buigart i Cooplefont
Un projecte que va començar de forma pionera a l’escola Serraperera és ja avui una proposta consolidada a la ciutat pels seus grans resultats. El programa ‘Cultura emprenedora l’escola’ continua creixent i enguany incorpora a l’escola les Fontetes, que conjuntament amb Serraperera, Carles Buïgas i Xarau han constituït ja les seves cooperatives.
Treballar valors com el respecte, la cooperació, el treball en equip, la solidaritat, l’empatia, la honestedat i la democràcia tornen a ser els objectius de les cooperatives de Serraperera (Emprekids, Serrajunts), Xarau (Xarau Company, Xarau Revolution), Carles Buïgas (Cinquè Art, Buigart) i Fontetes (Cooplefont). Mitjançant la proposta -que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, dels centres educatius i dels Servei d’Educació i de Promoció Econòmica de l’Ajuntament-, l’alumnat de cinquè de Primària crea una cooperativa i segueix tot el procés fins a la venda del producte. Des de principi de curs, les cooperatives han estat treballant en la part més administrativa: s’han constituït, han escollit la junta, el nom i el logo; han redactat els estatuts i han presentat a l’Ajuntament la documentació necessària per a poder començar a treballar. “Després de les vacances de Nadal decidirem quins productes fabricarem”, asseguraven els presidents de les cooperatives, malgrat que molts d’ells ja tenen clar que faran productes artesanals i dedicaran part dels beneficis de la venda a diferents ONG’s.
PER QUÈ?
Però més enllà dels bons propòsits teòrics, els alumnes demostraven divendres passat a l’Ateneu estar molt segurs dels motius que els han conduit a formar una cooperativa: “Per millorar el treball en equip”, “tots tenim el mateix dret a manar”, “així tots som iguals i prenem les decisions entre tots”, “per treballar valors com el cooperativisme, el respecte i el treball en equip”, “perquè farem un gran equip i cadascú farà el que se li dóna millor”. Aquestes eren les principals raons que descrivien uns alumnes engrescats amb l’inici d’un projecte del que esperen molt. “Els nostres companys que van fer les cooperatives l’any passat ens han explicat que va ser una experiència fantàstica”, asseguraven els presidents de Cinquè Art.
LA DIFICULTAT D’ARRIBAR A ACORDS
“Amb aquest projecte experimentareu que això de convèncer l’altre i posar-se d’acord és complicat”, assegurava als alumnes la regidora d’Educació, Elvi Vila, que els convidava a gaudir de “l’oportunitat d’aprendre que les cooperatives són unes noves maneres de treballar l’economia” i que els ajudaran a ser uns ciutadans més responsables que contribueixin a fer una ciutat més justa. Per la seva banda, el regidor de Treball, Iñigo Enterría; remarcava que l’empresa és una font d’ocupació i que la cooperativa ens permet a tots ser partícips del projecte empresarial. “Com a Ajuntament aquest és un dels valors que sempre hem tingut molt present”, assegurava Enterría. El regidor també destacava que després dels anys d’experiència de la ciutat en el programa ‘Cultura emprenedora l’escola’ totes les parts implicades consideren que es tracta d’una “proposta de la qual se’n treu profit”.
COM FUNCIONA?
Durant el curs escolar, l’alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el suport de la comunitat educativa, l’administració i altres agents socials de la localitat. L’objectiu és fomentar l’autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències socials i ciutadanes, lingüístiques, digitals, culturals, artístiques i matemàtiques en una iniciativa d’interacció amb el món real. – N. Ferrer