Cerdanyola, tancada per frenar el coronavirus

1d77059d0d8adeb2ceccdbc07bdc73c2

Carrers i places deserts. Comerços i equipaments tancats. A Cerdanyola, l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol també ha deixat una estampa mai viscuda en la història recent de la ciutat. De moment, l’Ajuntament només ha confirmat un cas de coronavirus al municipi, però fa una crida a la calma a tota la ciutadania i recorda que està en contacte permanent amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya actuant segons el protocol establert fins ara d’acord amb les recomanacions fixades.

“Vénen sens dubte setmanes complicades per a totes i tots. No és moment de lluites partidistes, identitàries o ideològiques. És el torn de la responsabilitat, la coordinació i la unitat d’acció”, destaca l’alcalde Carlos Cordón en un missatge a les xarxes socials. El batlle ha agraït a tots els i les professionals que estan fent possible la gestió d’aquesta crisi sanitària a la ciutat i, especialment, a aquells treballadors municipals que no poden treballar des de casa. Cordón també ha tingut paraules d’agraïment per als veïns i veïnes de Cerdanyola pel gran exercici de responsabilitat social que estan realitzant, amb una especial menció als treballadors  d’establiments de venda al públic de productes de primera necessitat. Finalment, l’alcalde ha posat en valor el “magnífic sistema públic de sanitat del nostre país, conformat pel millor dels personals mèdic i d’infermeria”.

Què es pot fer? Quins comerços queden oberts?

El decret d’estat d’alarma pel coronavirus aprovat aquest 14 de març estableix una sèrie de limitacions que contemplen que els ciutadans només podran circular per les vies d’ús públic per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura de grans, petits, dependents i persones amb discapacitat; desplaçament a entitats financeres, o per causa de força major o situació de necessitat. El decret permet la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per a la realització de les activitats referides en l’apartat anterior o per al repostatge en benzineres o estacions de servei. A més, moltes de les activitats comercials han quedat aturades per l’estat d’alarma decretat per frenar el contagi del coronavirus. Els comerços que continuen oberts són els de menjar, beguda, productes de primera necessitat com mercats i supermercats. També farmàcies, òptiques, quioscos, punts de venda de menjar per animals, benzineres, tintoreries i estancs. Finalment, després de la polèmica inicial, les perruqueries tancaran i només es mantindrà el servei a domicili per garantir l’atenció i higiene de les persones més vulnerables.

L’Ajuntament deixarà de cobrar les quotes dels equipaments municipals tancats
El consistori deixarà de cobrar les quotes dels equipaments municipals tancats de forma preventiva pel coronavirus. En concret, es deixarà de cobrar la quota corresponent al període d’aturada de l’activitat en el pròxim rebut.  Els serveis afectats per la mesura són l’Escola de Música Municipal Aulos, l’abonament Xarau, el curs trimestral Xarau, l’abonament PEM Guiera, el curs trimestral PEM Guiera, Guixeta anual PEM Guiera, Guixeta trimestral PEM Guiera, Cursos Ateneu i escoles Bressols Municipals.

Zona blava fora de servei fins al 27 de març

El servei d’estacionament de zona blava de Cerdanyola estarà fora de servei fins el dia 27 de març.

El comerç viu una “situació molt delicada”

“El sector del comerç de la ciutat viu una situació molt complicada i extremadament delicada. Estem en un moment on l’activitat ja portava setmanes aturades i amb les mesures aprovades per l’estat d’alarma provocarà que l’impacte econòmic sigui brutal”, afirma Xavi Olivé, president de Cerdanyola Comerç i Serveis. Olivé assegura que els comerciants esperen les mesures econòmiques anunciades perquè “són molt necessàries per ajudar a minimitzar el fort impacte econòmic que patirà un sector que està molt amoïnat”.

Cerdanyola Empresarial demana protegir el teixit econòmic i els llocs de treball

Davant la complicada situació provocada pel coronavirus, des de Cerdanyola Empresarial demanen serenitat per enfrontar aquesta crisi minimitzant els perjudicis a la població. “Això també implica treballar des del minut zero per preservar el teixit econòmic i empresarial. Cal trobar un punt d’equilibri que permeti garantir la continuïtat de les empreses i dels llocs de treball”, destaca el president de l’entitat, Jaume Maranges. La patronal cerdanyolenca també està pendent que el govern de l’Estat confirmi les mesures en matèria econòmica, que “han de passar per donar el màxim suport possible al sector empresarial, comercial i hostaler, a més de protegir especialment la figura de l’autònom”. A més, Cerdanyola Empresarial s’ha sumat a la recomanació a les empreses d’implantar al màxim el teletreball i limitar a l’imprescindible els desplaçaments i les assistències als llocs de treball, complint estrictament les recomanacions de seguretat. L’objectiu immediat és “alentir el nombre de contagis per evitar el col·lapse dels serveis de salut”.

Catalunya realitzarà un assaig clínic per reduir les infeccions de coronavirus

D’altra banda, avui ha començat a Catalunya un assaig clínic  per reduir les infeccions de coronavirus. Concretament, es farà a unes 195 persones amb la malaltia covid-19 i a uns 3.000 contactes. L’assaig se centrarà en la Conca d’Òdena, afectada per un brot important que ha obligat a confinar la població des de dijous, i al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona. El metge investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, Oriol Mitjà, ha explicat en roda de premsa que, als casos positius, se’ls donarà un medicament antiretroviral que s’utilitza per al VIH per reduir el nombre de dies en què una persona pot contagiar. Als seus contactes, se’ls administrarà un fàrmac profilàctic que es fa servir per al lupus o l’artritis per evitar que desenvolupin la malaltia. Mitjà ha destacat que l’objectiu de l’estudi és “parar les cadenes de transmissió” del virus. La premissa de l’assaig és que el coronavirus és “molt transmissible”. Així, es calcula que una persona amb coronavirus en contagia tres més. Els resultats de l’estudi s’esperen en 21 dies.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?