
Des del primer dia de l’any Cerdanyola forma part de la zona 1 després de la unificació de tarifes del transport públic per als 36 municipis de l’àrea metropolitana. Cap d’ells ha canviat de zona tarifària, però a tots els desplaçaments que es facin dins l’àmbit dels 36 municipis metropolitans se’ls aplica la nova tarifa d’una zona. Així, els desplaçaments des de Cerdanyola a ciutats de la zona 2, com és el cas de Sabadell, seguiran tenint el mateix cost.
En total, hi ha 390.000 habitants d’aquests municipis que es desplacen habitualment a Barcelona i també a la inversa, perquè hi treballen o perquè hi van amb regularitat; segons dades de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Aquesta homogeneïtzació tarifària arreu de la Metròpolis Barcelona suposarà per a alguns trajectes una reducció del preu del títol. En alguns casos, com amb la T-10, suposarà fins a gairebé un 50% d’estalvi directe. A la resta de títols socials (Targeta rosa metropolitana, T-4, Passi pensionista i targeta de pensionista de FGC) i als altres títols propis dels operadors inicialment no se’ls aplica aquesta mesura.
ES PREVEU UN AUGMENT DE 4,6 MILIONS DE VIATGES MÉS L’ANY
Amb aquesta reducció del títol del bitllet, es preveu un augment de 4,6 milions de viatges més l’any, que se sumen als 50 milions de viatges que es fan cada any entre els municipis de la primera i la segona corona de l’àrea metropolitana. D’altra banda, des de l’AMB, es recorda que, a més de la implantació de la tarifa metropolitana, des de l’organisme metropolità també s’estan treballant i desenvolupant millores del servei de transport públic i infraestructures en els 18 municipis metropolitans de la segona corona. L’objectiu és “fer més accessible el transport públic i facilitar a la ciutadania el canvi d’hàbits cap a una mobilitat més sostenible, minimitzant l’ús del vehicle privat i reduint la contaminació atmosfèrica de la metròpolis de Barcelona”.
LA CONTRAPRESTACIÓ: PAGAR EL TRIBUT METROPOLITÀ. L’IMPORT PER ALS RESIDENCIALS SERÀ DE 36 EUROS L’ANY PER CADA 100.000 EUROS DE VALOR CADASTRAL, MENTRE QUE PER ALS NO RESIDENCIALS SERÀ DE 106 EUROS L’ANY
Però formar part de la primera corona comporta haver de pagar el Tribut Metropolità -l’import del qual es calcula en base al valor cadastral dels immobles- a partir de juny. Segons un estudi de l’Ajuntament de Cerdanyola, l’import per als residencials serà de 36 euros l’any per cada 100.000 euros de valor cadastral, mentre que per als no residencials serà de 106 euros l’any.
L’Àrea Metropolitana va aprovar el passat 18 de desembre, amb els vots a favor del govern d’Entesa, PSC i ERC; el nou tribut i va desestimar les al·legacions presentades per ajuntaments com el de Cerdanyola. La primera de les al·legacions presentades pel govern de Compromís demana que “el tribut als municipis de la segona corona tarifària no s’apliqui fins a disposar d’un nivell de servei de transport públic col·lectiu igual al dels municipis integrats a la primera corona”. En aquesta aŀlegació se soŀlicitava que la modificació del tribut “vagi lligada a un calendari i a un pla d’inversions d’equiparació de serveis”.
El govern de Cerdanyola també va demanar que el càlcul del tribut metropolità inclogués “un coeficient segons el municipi tenint en compte els desplaçaments que es realitzen entre els municipis de l’AMB reduint el tribut en aquelles localitats que més viatgers reben o què menys desplaçaments a d’altres municipis de l’AMB realitzen”. El govern municipal també criticava el fet de no aplicar inicialment les tarifes socials per igual a tots els municipis de la mateixa zona tarifària: “S’elimina un requisit fonamental per a la cohesió territorial i social dels municipis de la segona corona com és l’equiparació dels serveis de transport col·lectiu de viatgers, tant en infraestructures com en serveis, equiparant, això sí, el pagament tributari”.