
Amb els vots favorables de Compromís, ERC, CiU i ICV s’ha aprovat l’adhesió formal de l’Ajuntament de Cerdanyola a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Així, Maurici Jaumandreu serà el representant del consistori en una associació que té com “principal objectiu sumar esforços per aconseguir, en un futur proper, la creació d’un estat propi per a Catalunya en el marc de la Unió Europea”.
L’alcalde Carles Escolà remarcava que amb l’aprovació dels estatuts de l’AMI es dóna continuïtat a la moció aprovada a l’octubre de 2011 i permet que “Cerdanyola pugui acabar el tràmit d’adhesió” a l’entitat. “L’adhesió definitiva a l’AMI era un dels punts del nostre programa, és un compromís ferm i ho estem complint”, recordava el batlle. Tant ICV com CiU celebraven l’adhesió definitiva i el PP criticava que “amb els diners dels ciutadans de Cerdanyola es pagui l’adhesió a una entitat privada” i anunciava que presentaran un contenciós-administratiu per aquest pagament. En aquesta línia, C’S assegurava que “a Cerdanyola li costa 5.000 euros l’adhesió a l’AMI” i apuntava que aquests diners es podrien destinar a la neteja dels abocadors. Per part d’ERC es rebatia aquest argument tot remarcant que “les primes de la selecció espanyola i el rescat dels bancs també s’han pagat amb diners públics” i que el representant de l’Ajuntament a l’AMI el “primer que haurà de fer és demanar l’estat de comptes de l’associació”. En aquest sentit, Escolà destacava que “una vegada dins ja podrem saber on van els diners” i que no creuen que 5.000 euros “sigui un preu alt per treballar per a la sobirania”. Per part del PSC es proposava que el punt quedés sobre la taula i que es convoqués una consulta ciutadana perquè els ciutadans poguessin decidir si volen que l’Ajuntament s’adhereixi o no a l’AMI.
El debat sobre la independència es va traslladar també en l’apartat de mocions amb l’aprovació d’hissar dues estelades a dues de entrades de la ciutat (a la rotonda de Canaletes situada dament de la C-58 i a la del carrer Serragalliners direcció UAB i davant de la Renfe) i el rebuig al compromís de l’Ajuntament de respectar, complir i fer complir la Constitució Espanyola de 1978. Aquesta última moció posava sobre la taula el fet que el govern hagi tret de la sala de plens el retrat del rei d’Espanya. “Sí, hem tret el quadre del rei d’Espanya. Incompleix la legalitat, però creiem que no és un símbol que representi a tothom i pensem que la monarquia espanyola és totalment il·legítima”, apuntava Escolà, que assumia la responsabilitat com a alcalde.
Societat Civil Catalana: “Cap pacte de governabilitat justifica l’adhesió a l’AMI”
En el ple ciutadà, la independència també va ser un dels temes protagonistes. Membres de Societat Civil Catalana van demanar als regidors que votessin en contra de l’adhesió a l’AMI i van anunciar que presentarien un recurs contenciós-administratiu en el cas que s’aprovés. En aquest sentit, l’associació destaca que l’entrada a l’Associació de Municipis per la Independència és “il·legal” i “podria alterar les bases de la convivència de la nostra ciutat”. Per a l’entitat “Cerdanyola mai ha estat un municipi separatista” i “cap pacte de governabilitat justifica l’adhesió a l’AMI”.
Pròrroga del contracte de les escoles-bressol de Montflorit i Cordelles
D’altra banda, un altre dels temes destacats al debat plenari del juliol va ser l’aprovació de la pròrroga d’un any -fins al 31 d’agost del 2016- al contracte de gestió de les escoles-bressol municipals Montflorit i Cordelles a les empreses Serveis Educatius Cavall de Cartró i Progess Projectes i Gestió Serveis Socials, respectivament. La regidora d’Educació, Elvi Vila, explicava que la pròrroga s’ha hagut de realitzar després que la licitació del nou contracte es suspengués de forma provisional. “Una pròrroga d’un any és millor que un concurs de tres anys”, apuntava Vila, que destacava que la prioritat del govern és “vetllar perquè treballadores de totes les escoles bressol municipals tinguin les mateixes condicions salarials” i “estudiar quin model de gestió volem”. En aquesta línia, des d’ERC s’apuntava que durant aquest període “el que s’hauria de fer és mirar com cal els plecs de clàusules, que parlen poc de pedagogia i quin model volem”. Els republicans, que defensen un model de gestió directa, van posar l’èmfasi en treballar per “un model educatiu de qualitat”. El PSC destacava que amb la pròrroga el govern “consolida un any més les diferències salarials”, l’exregidora d’Educació, Maria Reina; afirmava que el “el model de qualitat de les escoles bressol municipals és molt òptim” i que l’anterior govern sí va fer un control de les empreses concessiònaries.