Cerdanyola s’aboca amb els refugiats

bfa9b7e5542153d134a3eed2bd0df6f6

Des de l’inici de la crisi humanitària, Cerdanyola s’ha sumat a les diferents propostes solidàries que han sorgit per aportar grans de sorra a una situació que sembla no acabar. El Rebost Solidari ha coordinat des de la ciutat la creació de la primera escola dins d’un camp de refugiats a Grècia

Proactiva Open Arms, ‘Cerdanyola, ciutat d’acollida’, l’adhesió a la campanya ‘Casa Nostra és Casa Vostra’ o l’enviament de contenidors -aliments, roba i material escolar- a través del Rebost Solidari són algunes propostes amb les quals la ciutadania cerdanyolenca ha mostrat la seva solidaritat en la crisi humanitària dels refugiats. Una ajuda que ha permès salvar vides al Mediterrani, oferir roba i aliments als refugiats en trànsit o millorar les condicions de vida als camps de refugiats de Grècia.

Actualment al voltant de 60.000 refugiats busquen refugi i són acollits en uns 50 camps grecs oficials. “Per aquesta raó les peticions d’emergència s’han anat transformant en sol·licitud de materials de contingència que puguin millorar la situació d’aquests camps que tot sembla indicar que seguiran força temps més”, explica el coordinador del Rebost Solidari, Daniel Banyuls. Des del setembre del 2015, l’entitat ha enviat 16 contenidors o tràilers entregats directament dins dels camps de refugiats a mans d’ONG reconegudes al territori. El 178è contenidor sortirà de Cerdanyola a finals de febrer amb 20 tones d’aliments de primera necessitat als dos camps de refugiats de Lesbos on la situació era la pitjor de tota Grècia abans de l’hivern i que ha empitjorat amb la forta onada de fred del mes passat. Però en el balanç d’aquest any i mig de solidaritat amb els refugiats, els membres del col·lectiu se senten especialment orgullós d’haver fet possible una escola muntada en un campo de refugiats gràcies a la solidaritat de milers de persones de diferents punts de l’estat espanyol. La coordinació del Rebost Solidari de Cerdanyola va permetre portar el material per a la construcció de l’Escola del camp de Diavata, “un projecte autosostenible i de continuïtat estable”.

COM ÉS UNA ESCOLA DINS D’UN CAMP DE REFUGIATS?
L’escola està ubicada en un camp de refugiats als afores de Tesalònica que tenia la primavera de 2016 gairebé 1.500 refugiats, amb uns 600 nens que ja havien perdut un curs escolar per la guerra i l’exili. “El Comandant del camp, especialment sensible, ens va proposar diverses formes d’ajudar i entre elles la posada en marxa d’una escola a Diavata”, recorda Banyuls. Ell podia oferir unes dependències militars sense ús, l’Ajuntament de Tesalònica va assegurar inversions en reformes i docents i el Rebost Solidari havia d’aportar tot l’equipament. L’entitat no ho va dubtar i va entomar el repte de posar en marxa la primera escola dins d’un camp de refugiats a Grècia. “Una vegada compartida la necessitat un cop més la reacció ciutadana”, remarca un Banyuls satisfet perquè noves entitats es van sumar per ajudar. “Ciutadans de Cerdanyola i ciutats molt involucrades com Granollers, Sant Cugat o Badalona es van abocar per ajudar amb mobiliari i material escolar de primera qualitat”. En pocs dies omplien dos contenidors i el primer va marxar cap a Diavata amb una escola completa al seu interior per a 100 nens al juliol de l’any passat. Un mes després es posava en funcionament una escola per a tots els nivells i on també els adults reben classes. “La visita recent a l’escola feta aquest Nadal ens va confirmar que és especialment útil als nens per la seva educació i perquè aporta normalitat enmig del surrealisme d’un camp de refugiats que començava a produir problemes emocionals i trasbalsaments que els especialistes ja detectaven mesos enrere”, assegura Banyuls. A més, l’escola s’ha convertit en el cor cultural del camp per a totes les generacions que allà hi viuen. “Estem segurs que un cop comprovada la seva idoneïtat fora bo duplicar aquesta escola en altres camps de refugiats”, defensen des de l’entitat.

ELS INICIS
Al setembre del 2015 “la tragèdia era cada cop més colpidora i esfereïdora” i el Rebost Solidari va decidir que havia de fer alguna cosa. Tot seguit va iniciar una recepció pública d’estris d’emergència, tendes, medicaments, calçat, mantes i roba d’hivern. “Un camió es va omplir en unes hores. Els donatius de veïns, escoles, ONG i famílies ens van desbordar”, recorden. El camió va sortir de Cerdanyola i després de tres dies arribava al camp de trànsit de refugiats de Slavonski Brod (Croàcia), on els refugiats s’estaven unes poques hores per rebre tot l’ajut material possible mentre seguien camí cap a Àustria i Alemanya. “Els nostres voluntaris van poder ser allà i participar de la distribució immediata de tot el que havíem enviat”, apunta Banyuls, que destaca que els contenidors que envien són sempre sota demanda: “No ens guia el nostre cor o la intuïció. És a dir, sempre seguim les peticions escrites de les entitats que treballen en el terreny i ens detallen les seves necessitats concretes”. El Rebost Solidari està convençut que davant aquesta paràlisi institucional “ha estat i és la societat civil qui més i millor s’ha involucrat en paŀliar aquesta crisi tot i que solucionar-la només està a les mans de governs poderosos”. Però els refugiats continuen arribant a Europa, remarquen: “Així que des de Cerdanyola mentre ens ho demanin els camps i els voluntaris i donants ens recolzin seguirem aportant el nostre gra de sorra solidari per paŀliar i denunciar aquesta tragèdia”.

Cerdanyola recull 1000 signatures reclamant polítiques d’acollida reals i efectives

Després que l’últim ple municipal aprovés per unanimitat la moció ‘El món local català amb la campanya ‘Casa Nostra és Casa Vostra’ -on acordava adherir-se i sumar-se a la campanya de suport a l’acollida de la població refugiada en trànsit a Europa- Cerdanyola va tornar demostrar fa dos cap de setmana la seva solidaritat amb les persones refugiades. Un miler de ciutadans van signar el manifest de la campanya “Casa nostra és Casa Vostra”, un document que demana a les autoritats del país que actuïn perquè l’acollida de les persones refugiades sigui efectiva. Un total de 28 voluntaris coordinats per l’ANC local van atendre els punts de recollida de signatures formant equips integrats per membres de Comitè d’Acollida, representants d’entitats de la ciutat i ciutadania a títol individual. A Bellaterra, es van recollir més de 50 signatures d’adhesió al manifest. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?