
Desenes de persones van protagonitzar una marxa des de les 12 escoles participants al referèndum fins a la plaça de Francesc Layret
Un any després, encara amb els records a flor de pell, desenes de cerdanyolencs van commemorar l’1-0 amb marxes des de les 12 escoles el·lectorals fins a la plaça de Francesc Layret, on es repetia el càntic ‘vam votar, vam guanyar’ i es recordava l’1 d’octubre com una “gran lliçó de democràcia”.
Després de l’arribada de les urnes a l’escenari de davant del consistori, un membre de cada escola llegia el manifest unitari de la Plataforma 1 d’octubre. “Vam viure un dels moments més transcendents de la història del nostre país; una de les expressions d’apoderament ciutadà, de resistència civil no-violenta i d’exercici de la democràcia més importants de la història recent”, assegurava el text. Més enllà del simbolisme també es parlava de xifres. “Vam votar 2.286.217 persones en condicions molt adverses. Tots elles, les del SÍ, les del NO, les del vot en blanc o nul, són les que atorguen tota la legitimitat al referèndum, davant la negació de l’unionisme per acceptar que Catalunya té tot el dret d’autodeterminar-se. El primer d’octubre va ser el dia que van guanyar la democràcia i la llibertat, el dia que tot va canviar”.
El text recordava que malgrat que el SÍ a la independència va aplegar 2.044.038 vots i dies després es va proclamar una República Catalana que no es va fer efectiva: “El 155, la presó, l’exili, la constant vulneració de drets fonamentals, el creixent nombre de persones represaliades, però també el desacord entre les forces sobiranistes sobre l’estratègia i els passos a seguir a partir d’aquell moment no n’han permès la implementació”. Més enllà del manifest, des de Cerdanyola també arribaven reclamacions concretes. “Reclamem-ho tot, exigim-ho tot i conjurem-nos per recuperar tot el que va fer possible l’1 d’octubre, i atorguem tota la legitimitat al seu resultat”. És d’aquesta manera, apuntaven, “com podrem trobar una solució democràtica al conflicte polític, i, si la majoria del poble de Catalunya ho desitja, farem efectiva la República Catalana”.
L’Ateneu de Cerdanyola rememora com es van viure els dies 1 i 3 d’octubre del 2017 al municipi, amb la concentració a la que van assistir al voltant de 9000 persones. La memòria d’aquells dies persisteix en l’exposició de fotografies, ‘La dignitat d’un poble’, que ha organitzat la territorial de l’ANC a Cerdanyola i que ha estat possible gràcies a la col·laboració de molts testimonis de les hores prèvies a l’1-O i del ressò dels fets històrics.
Talegón: “S’ha construït un relat fals del que va passar a Catalunya l’1 i 3 d’octubre”
La política espanyola Bea Talegón ha inaugurat mostra fotogràfica amb la seva visió dels fets ocorreguts aquells dos dies d’octubre i ha començat amb la idea de dictadura disfressada de democràcia: “Aquells 35 milions de franquistes segueixen amb nosaltres, perquè seguim en mans de les mateixes persones que encarnen els ideals d’un nacionalisme espanyol que s’imposa per la força”. La problemàtica catalana i el conflicte amb l’Estat espanyol segueix sent una realitat palpable i, en part, segons Talegón, és perquè “s’ha construït un relat fals del que va passar a Catalunya l’1 i 3 d’octubre”. També reivindica una millor qualitat informativa dels mitjans, ja que “Espanya és el tercer país amb pitjor qualitat informativa a nivell internacional” i això fa que “la gent no tingui llibertat per crear-se una opinió”. Per acabar, Talegón ha afirmat que no és il•legal celebrar un referèndum perquè durant el govern de Zapatero, “que és quan es va intentar fer bé les coses amb Catalunya”, es va despenalitzar la celebració d’un referèndum sense autorització.
L’exposició es podrà visitar fins al14 d’octubre a l’Ateneu de Cerdanyola, de dilluns a divendres de 17h a 20h de la tarda, i dissabtes de 10h a 13h i de 17h a 19h.