Cerdanyola recordarà per segon any consecutiu les víctimes del nazisme

WhatsApp Image 2023-02-03 at 08.43.59(1)

La plaça de la Pau acollirà dissabte (12h) dues commemoracions que recorden les víctimes de l’Holocaust i l’exili i la deportació republicana. L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen, de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i de persones i entitats de la ciutat, organitzen un acte simbòlic que aplega dues dates commemoratives de gran significat històric: el 27 de gener i el 5 de febrer.

 A la plaça de la Pau es troba el monument dedicat als cerdanyolencs deportats als camps nazis. Comptarà amb la presència del president de l’Amical Mauthausen, Joan Calvo, de l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, i representants d’altres institucions i entitats de la ciutat. La realització d’aquest acte forma part dels compromisos que en nom de la ciutat l’Ajuntament de Cerdanyola va adquirir en signar el conveni de col·laboració amb l’Amical Mauthausen fa un any. Un d’aquests compromisos va ser la integració en la  “Xarxa Mai més».

El 27 de gener de 1945 les tropes soviètiques van alliberar el camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. La Unesco va declarar aquesta data tan significativa com a Dia internacional de commemoració de les víctimes de l’Holocaust i prevenció del crims contra la humanitat. Una data que vol recordar tots els col·lectius i els pobles que van ser perseguits pel nazisme.

El 5 de febrer de 1939 és la data en què es recorda l’exili i la deportació republicana. Durant els freds mesos d’hivern del 1939 la por a les represàlies dels colpistes va fer que moltes persones iniciessin el llarg camí de l’exili. Per a moltes, va acabar en els camps nazis. El 2 de febrer es va arriar la darrera bandera republicana a la població La Vajol.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?