Cerdanyola recollirà fons per salvar vides a les costes gregues

6cd7000b5fdc149d15c15e2b49b0ac68

Dos mesos després de la primera assemblea ‘Cerdanyola, ciutat d’acollida’, la coordinadora sorgida de la reunió ha anunciat que impulsarà a la ciutat una campanya de marxandatge per recollir fons per a l’ONG Proactiva Open Arms. L’entitat de Badalona es dedica a salvar vides al mar i a  principis de setembre va decidir traslladar-se a l’illa de Lesbos per ajudar els refugiats que arriben a la costa grega.  “En els últims dos mesos la situació ha canviat molt, ara ja no parlem de quants refugiats arribaran, sinó de donar ajuda a aquests refugiats que estan en ruta”, explicava la regidora de Cooperació, Elvi Vila. “És molt important que aixequem la veu contra les polítiques de la Unió Europea de blindar fronteres en lloc de donar ajuda als refugiats en trànsit”, afegia.

ENTITATS SOBREPASSADES
En el marc de la segona assemblea ‘Cerdanyola, ciutat d’acollida’, la tècnica del Fons Català de Cooperació que ha visitat els projectes als camps de refugiats de la Ruta dels Balcans, Anna Recoder, remarcava que “si no fos per les ONG i els voluntaris la crisi seria  molt més gran”. En aquesta línia, apuntava que les entitats “estan sobrepassades” i que la ciutadania pot ser solidària amb els refugiats “sense esperar a acollir-los a casa” tot ajudant les entitats que treballen “en les rutes de fugida”. I entre d’altres llocs, aquestes rutes porten els refugiats a les costes gregues, on el socorrista cerdanyolenc Albert Roma  és un dels membres de l’equip de Proactiva Open Arms que salva vides al mar grec des del mes de setembre: “La nostra feina és que la gent no s’ofegui, però no arribem a tot”. La travessia per mar és una de les frases més dures del viatge dels refugiats, explicava Roma, que apuntava que les seves embarcacions són molt precàries i el risc de morir ofegats és molt alt. “Moltes vegades les condicions dolentes de la mar fan que els nens que viatgen al centre de les embarcacions acabin morint ofegats a la mateixa embarcació”, relatava el cerdanyolenc. L’equip de Proactiva treballa a Lesbos i Chios, ajudant a que els refugiats que arriben (20 bots al dia) desembarquin amb seguretat. “És una realitat molt bèstia, que s’ha normalitzat, però no és normal que una família hagi de pujar a un bot que es talla amb una roca perquè estan bombardejant casa seva”. Per a Roma, l’experiència a Lesbos l’ha fet ser conscient que “són les persones les que salven persones, no els grans governs”.

L’ORIGEN DEL CONFLICTE
Catalunya s’està preparant per acollir 400 persones en perfectes condicions d’atenció, anunciava el comissionat del Comitè per a l’Acollida de Refugiats a Catalunya, Àngel Miret. També lamentava  que els processos d’acollida anunciats per la Unió Europea es trobin aturats i  recordava que l’origen del refugi “és un conflicte bèl·lic i s’està fent poc esforç per aturar la guerra”. Si Miret apuntava que cal fer “una gran tasca de sensibilització a nivell europeu”, l’alcalde Carles Escolà agraïa la “tasca de formigueta” que realitzen les entitats solidàries al municipi i que fa de Cerdanyola una ciutat d’acollida.

MÉS RECURSOS PER SALVAR MÉS VIDES

Proactiva Open Arms va arribar a la costa grega amb 15.000 euros de les butxaques dels voluntaris i sense ajuts públics. Els van invertir en costejar els treballs de salvament d’un mes i van aconseguir que  trepitgessin terra de manera més segura unes 20 embarcacions al dia, amb unes 50 persones en cadascuna d’elles. En total, a les platges que cobreix Proactiva, arriben 1.000 persones al dia. “Com més recursos i materials aconseguim, més vides podrem salvar”, asseguren des de l’entitat. Es poden fer donatius al web www.proactivaopenarms.org.
Foto: Martin Divisek

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?