
El repartiment d’actius i passius entre els dos socis de Cerdanyola Aparca -formada per Cerdanyola Promocions i Construcciones Toro- i l’absorció de l’empresa de gestió dels tres aparcaments soterrats per part de la societat municipal van obtenir llum verda en un plenari on faltaven sis regidors
“No és una solució definitiva, peròencara la recta final per resoldre la situació d’insolvència de Cerdanyola Aparca”. Amb aquestes paraules l’alcalde Carles Escolà celebrava que el ple aprovés el repartiment d’actius i passius entre els dos socis de Cerdanyola Aparca -formada per per l’empresa municipal Cerdanyola Promocions i la privada Construcciones Toro- i l’absorció de l’empresa de gestió dels tres aparcaments soterrats per part de la societat municipal. El punt es va aprovar amb l’abstenció del PSC i el vot contrari de C’s i PP en el marc d’una sessió plenària amb les absenciès dels quatre regidors d’ERC, Josep Grau (PDECAT), Jordi Miró (regidor no adscrit) per la coincidència amb el ple del Parlament on es debatia l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.
Aquesta aprovació arribava després que al juliol la Junta General de Cerdanyola Promocions donés llum verda a un acord de repartiment d’actius i passius de Cerdanyola Aparca, que va construir i actualment gestiona els tres aparcaments soterrats de la ciutat.
QUÈ S’HA FET?
Com a última hora es van incorporar dues últimes modificacions a la proposta d’acord, els grups municipals del PP, Cs i PSC van demanar a Escolà que retirés el punt o el deixés sobre la taula. El vot de qualitat de l’alcalde va descartar aquesta opció i finalment es va aprovar l’absorció de Cerdanyola Aparca per Cerdanyola Promocions SLU amb l’aportació de tres milions d’euros a la segona per extingir els crèdits i altres deutes de la primera. Aquesta és “l’opció menys lesiva de les solucions pels interessos del consistori”, segons destacava l’alcalde, que recordava que s’ha buscat de la mà de diversos especialistes en dret una altra via que permeti garantir la continuïtat dels aparcaments que impedeixi que Cerdanyola Aparca entri en concurs de creditors. Ja al juliol el govern municipal remarcava que aquest és un escenari que “segons informes independents podria arribar a suposar unes pèrdues de fins a 7 milions d’euros per a les arques municipals”. Una solució que va ser durament critica pel regidor Rosendo Calet (PP): “Si aportar tres milions d’euros és la solució menys lesiva per a l’Ajuntament que baixi Déu i ho vegi”. A més, els populars van remarcar l’informe desfavorable de Secretaria que destaca que hi ha un problema jurídic per no seguir el procediment legalment establert: “Falten 23 dels 37 expedients que hi hauria d’haver, no es pot buscar una solució saltant-se tot el procediment legal”. En aquest sentit també es va expressar el portaveu de C’s, Pau Ortolà, que criticava que novament es presenti un expedient amb informes a última hora. “Les divergències jurídiques ens perjudiquen a tots”, assegurava.
Per part del PSC es va justificar el vot favorable per responsabilitat. “Una responsabilitat que vam trobar a faltar quan vam proposar una solució que que significava una despesa de 2 milions davant dels tres milions que costarà ara”, assegurava Francisco Ortiz. Els socialistes esperen que el punt aprovat sigui “el final del problema” de Cerdanyola Aparca, una realitat que els socialistes es van trobar quan van tornar al govern i de la qual no se senten responsables. “Estem amb la solució, però cadascú ha de tenir la seva responsabilitat”, afirmava Ortiz.
El PDECAT donava suport a la proposta tot destacant que “l’Ajuntament no es pot permetre perdre un servei públic ni anar a concurs de creditors perquè que perdria les aportacions de capital realitzades”. Finalment, la portaveu d’ICV-EUiA, Maria Reina, remarcava que “aquesta és la millor solució tal com estan les coses” i apuntava que “cal seguir treballant perquè servei s’ha de continuar mantenint”.
ES REBUTGEN LA MAJORIA DE LES PROPOSTES D’ORDENANCES FISCALS DEL GOVERN
La sessió plenària d’octubre també va tenir com a protagonistes les propostes d’ordenances fiscals del govern, malgrat que la majoria -Impost Béns Immobles (IBI), Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) i la taxa de residus- van ser rebutjades. L’executiu d’Escolà sí va aconseguir l’aprovació definitiva de l’Impost de vehicles de tracció mecànica -amb bonificacions per a cotxes elèctrics, híbrids i altres vehicles poc contaminants- i la taxa per a terrasses.
L’OPOSICIÓ NO ENTÉN UN AUGMENT DE L’IBI SI EL CONSISTORI DISPOSA DE SUPERÀVIT
La proposta d’IBI del govern municipal era defensada per l’alcalde com una manera de “reequilibrar la càrrega fiscal” amb la congelació per al 99% dels propietaris i un augment per unes 300 finques no residencials d’un total de 30.000 finques. La majoria de l’oposició va justificar el seu vot contrari tot assegurant que és innecessària si el consistori té superàvit. En aquest punt la crítica dels socialistes va ser dura: “Aquest és un mandat perdut per reformar les ordenances fiscals, estem aquí per fer política no per augmentar la caixa”, etzibava Ortiz al govern d’Escolà.
VALOR CADASTRAL A LA TAXA DE RESIDUS
D’altra banda, la proposta de taxa de residus que presentava el govern suposava el manteniment per al 47% dels immobles i un increment de cinc euros per cada tram de 25.000 euros de valor cadastral. La majoria de l’oposició votava en contra perquè creu que s’han d’utilitzar altres barems a més del valor cadastral. – NF