
En els casos de trastorns de la conducta alimentària, que han augmentat de manera alarmant durant la pandèmia, la prevenció i la detecció primerenca són eines indispensables. Amb aquest context, Cerdanyola serà el primer municipi de Catalunya on s’aplicarà el ‘Programa de prevenció primària i secundària dels trastorns alimentaris a l’educació secundària obligatòria’. Una iniciativa que arribarà a 500 alumnes de 3r de l’ESO de tots els instituts públics, les escoles concertades FEDAC i Escaladei i l’escola d’educació especial Flor de Maig.
El programa està impulsat per la Fundació Fundació Institut Trastorns Alimentaris (FITA) -entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu contribuir a la prevenció, la sensibilització i la millora de la salut i el benestar de les persones que presentin problemàtiques associades a la salut mental i les seves famílies- i es desenvoluparà a Cerdanyola amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat. Després d’una primera prova pilot a Mijas, on el programa s’ha desenvolupat durant l’última dècada amb bons resultats, es volia portar la iniciativa a Barcelona. “A Mijas vam veure quan hi ha una detecció precoç d’aquests trastorns, s’eviten hospitalitzacions i la cronicitat. Vam mirar un municipi que fos similar en dimensió per als recursos que tenim i Cerdanyola encaixava i ens van facilitar les coses des d’un primer moment”, explicava la directora de la Fundació FITA, Raquel Linares. “És un orgull que Cerdanyola sigui la primera ciutat de Catalunya on arribi la iniciativa”, remarcava l’alcalde Carlos Cordón.
Una iniciativa de dues fases
La primera fase del programa -destinat a estudiants de 3er d’ESO, a les seves famílies i als professionals docents- es faran tallers de promoció de la salut mental per cada grup participant, tallers de prevenció i detecció primerenca dels trastorns alimentaris (TA) per a famílies i formació en prevenció i detecció primerenca dels TA en els adolescents participants. A la segona fase es centrarà en els adolescents en els que es pugui detectar inici o risc de desenvolupar un TA. Una vegada detectat el trastorn el programa es centra en promoure la demanda d’ajuda facilitant l’accés a un tractament especialitzat en TA als adolescents que ho han desenvolupat, facilitar eines i estratègies per la prevenció primerenca a les famílies potenciant els factors de protecció i promoure la consciència de malaltia dins el context familiar i social. La formació als equips docents per treballar els factors de protecció i la detecció primerenca dels TA és un altre dels objectius d’un programa que també permetrà disposar d’un diagnòstic de la salut mental de la població adolescent del municipi que facilitarà el desenvolupament de programes de promoció de la salut. Així, en la primera fase es detecten els casos d’estudiants en risc de patir alguns d’aquests trastorns i a la segona es treballa amb els menors i els seus pares en sessions grupals específiques temes com la comunicació intrafamiliar, la gestió de les emocions i els conflictes o l’autoestima. “La vareta màgica seria que realment els alumnes poguessin tenir a nivell curricular tres hores setmanals com a mínim per treballar la seva salut mental. Ho necessiten”, assegura Linares.
Una vegada finalitzat el projecte, que inicialment es preveu que s’allargui fins a final de curs, s’avaluaran els resultats. “Estem valorant si ho fem amb la UAB o amb la UB”, avançava Linares. I quan s’avaluïn els resultats s’estudiarà portar aquesta prova pilot a altres municipis de Catalunya, segons anunciava el director del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, Joan Vegué, que recordava que els trastorns de conducta alimentària representen el 23% de les hospitalitzacions de menys de 18 anys. “És un problema que hem de poder abordar de forma transversal i ens agradaria sistematitzar iniciatives com aquesta”, exposava Vegué.
La pandèmia ha augmentat exponencialment els casos
Com a conseqüència de la pandèmia, els casos de trastorns alimentaris han augmentat i empitjorat, destaca la coordinadora del programa de prevenció de l’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB), Laura Fernández. “És molt important poder abordar accions preventives i que tots els joves que ja tenen conductes de risc rebin el tractament necessari. És un treball comunitari que hem de fer entre tots”, apuntava. En aquesta situació, les xarxes socials no ajuden i per aquest motiu des de l’associació treballen per ensenyar a “fer un bon ús del dispositiu mòbil”.
Per la seva banda, la directora adjunta del Serveis Territorials del Vallès Occidental, Ester Rivera, espera que en un futur aquests programes siguin bàsics a escoles i instituts: “Amb aquest programa estem fent xarxa i hem d’aconseguir que aquest abordatge sigui cada vegada més fort”.