Cerdanyola passarà a la fase 2 aquest dilluns

60b645bc79a85e908e08f0f169fd8ecf

A partir de dilluns, la regió sanitària de la ciutat de Barcelona i les metropolitana sud i nord -on pertany Cerdanyola del Vallès- passa a la fase 2 del desconfinament. El Ministeri de Sanitat ha autoritzat que Lleida també avanci a segona fase mentre que les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i Aran passin a la tercera fase a partir de dilluns. “En aquest tram final de la desescalada és molt important ser prudent i no perdre el respecte al virus”, ha destacat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. L’última pròrroga de l’estat d’alarma s’allargarà fins al 21 de juny. Les comunitats autònomes podran gestionar la desescalada a partir de la fase 3, segons ha confirmat el govern de l’Estat.

Escoles i instituts obren les portes a la fase 2

A les zones on s’hagi entrat a la fase 2, comencen a obrir escoles i instituts. Però el curs 2019-2020, que acaba el 19 de juny, continua de manera telemàtica pel que fa a les classes lectives. En aquesta Fase 2, sempre de caràcter voluntari per part de l’alumnat, educació infantil s’obre per atendre les necessitats de conciliació, i, educació primària, per donar suport als alumnes de 6è de primària en la finalització d’etapa i tancar l’acompanyament personalitzat del seu pas a secundària. Pel que fa a l’ESO i als ensenyaments postobligatoris, el retorn és pels alumnes que acaben etapa i obtenen titulació (4t d’ESO, proves lliures d’ESO, 2n de Batxillerat, 2n de CF i 2n d’ERE) o han de superar proves d’accés (PAU, CF, ERE). A Cerdanyola, les escoles bressol municipals i les privades -excepte Patufet- han anunciat que no obriran les portes fins al setembre.

Què es pot fer a la fase 2?

En la segona fase, la limitació horària per passejar, fer esport i sortir amb infants es limita al respecte de la franja destinada als majors de 70 anys. Es reprenen parcialment les activitats restringides en la fase 1, amb limitacions d’aforament, com ara els restaurants amb servei de taula i les grans superfícies comercials, sense la possibilitat de romandre en zones comunes o recreatives. En l’àmbit cultural, entren en funcionament els cinemes i els teatres, així com els monuments i equipaments culturals, amb el manteniment de mesures de seguretat i d’higiene. Finalment, a la possibilitat d’anar a llocs de culte i assistir a vetlles i enterraments, s’hi suma també la celebració de casaments, amb restriccions pel que fa al nombre de convidats

D’altra banda, es reobren piscines recreatives i de platges amb mesures de seguretat i instal·lacions esportives i piscines per a ús esportiu. També té lloc l’obertura al públic de les zones comunes dels hotels i allotjaments turístics sempre que no se superi un terç de l’aforament i amb condicions de seguretat i higiene. Es regulen els espectacles esportius, els espectacles a l’aire lliure i els teatres. Finalment, es mantenen les recomanacions, a empreses i treballadors, de fer teletreball i prendre mesures de conciliació i reorganització per reduir la mobilitat per motius d’activitat laboral.

ATENCIÓ: Preguntes i respostes de la fase 2

Es pot sortir en cas de no trobar-se bé?

No es pot sortir si hi ha símptomes o la malaltia COVID-19 causada pel coronavirus o s’està en aïllament a casa. Preneu-vos tots la temperatura abans de sortir i no ho feu si algú de casa té 37ºC o més.

Em puc moure dins del meu municipi?

Sí, i per la resta de la regió sanitària. La mobilitat està limitada a les activitats autoritzades amb les mesures de seguretat previstes i amb l’ús de mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància física de 2 metres amb altres persones.

Puc entrar i sortir del meu municipi?

Sí, dins de la mateixa regió sanitària i per a les activitats autoritzades. La Generalitat recomana limitar al màxim aquesta mobilitat entre municipis si no és imprescindible.

Puc anar a un municipi fora de la meva regió sanitària?

No, excepte per causes justificades o de força major, que inclouen els desplaçaments als centres de treball per motius laborals, professionals o empresarials, l’assistència sanitària, la cura o atenció de persones amb necessitats i el retorn al domicili.

Puc anar a la meva segona residència?

Sí, dins de la mateixa regió sanitària del domicili propi.

Puc anar a una segona residència fora de la meva regió sanitària, si la meva parella hi té la residència habitual?

No, només pot anar-hi qui hi tingui la residència habitual.

Em puc desplaçar per canviar la custòdia de menors a una altra localitat, tant si és a prop com lluny del meu domicili?

Està permès, però preval sempre l’interès superior dels fills i filles. Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions.

Quines són les mesures d’autoprotecció que he de seguir al sortir al carrer?

Dels 6 anys en endavant, és obligatori l’ús de mascareta al carrer, als espais a l’aire lliure i a qualsevol espai tancat que sigui d’ús públic o que sigui obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància d’un mínim de dos metres entre les persones.

Puc anar al meu centre de treball?

Sí, amb les condicions de seguretat establertes en cada cas, però es continua fomentant el teletreball per a totes les persones treballadores que puguin treballar a distància.

Puc sortir a comprar quan vulgui?

Sí, podeu anar a comprar, sense necessitat de cita prèvia i sense limitacions horàries. Cal respectar l’horari preferent de compra dels majors de 65 anys corresponent a les franges horàries de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores.

Puc anar a comprar a establiments fora del meu municipi?

Sí, però es recomana fer-ho sempre a prop del domicili en el mateix municipi, per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l’exterior. Anar a comprar fora del municipi està especialment justificat quan el producte no estigui disponible al mateix municipi o es tracti de supermercats o similars on es pot fer una compra concentrada o única.

Puc anar a veure el meu familiar/amic/veí a casa seva?

Sí, està permès dins la mateixa regió sanitària del domicili propi mantenint la distància de seguretat i la resta de mesures preventives.

Es pot anar a visitar les persones vulnerables (majors de 70 anys, persones amb malalties prèvies…), però cal evitar el contacte físic en general (petons, abraçades, etc.) i seguir les mesures de seguretat.

Puc quedar amb gent a un espai públic o en un domicili particular?

Els grups màxims de persones són de 15 persones (aquest límit no s’aplicarà a persones que visquin juntes). Durant aquests contactes socials amb terceres persones, s’hauran de respectar les mesures de seguretat i higiene, com la distància mínima de seguretat de 2 metres, o establir mesures alternatives de protecció física, d’higiene de mans, etc.

Quin nombre de persones pot anar dins de vehicles particulars?

En el cas de motocicletes i ciclomotors podran viatjar dues persones. En el dels vehicles de fins a 9 places, inclòs conductor, es poden ocupar totes les places si els ocupants resideixen al mateix domicili. En cas contrari, la limitació és de dues persones per fila si utilitzen mascareta i sempre respectant la màxima distància entre ells.

A quines hores poden sortir els nens?

A qualsevol hora del dia.

Qui pot fer la passejada i com?

Nens i nenes de fins a 13 anys inclosos, sempre acompanyats, com a màxim en grups de 15 persones, excepte en el cas que convisquin junts. Dels 6 anys en endavant, han de portar mascareta sempre que no sigui possible garantir la distància de 2 metres entre persones. Els menors poden sortir acompanyats del germà o germana que ja té 18 anys perquè ja és una persona adulta, però sempre que visquin a la mateixa casa o estiguin a càrrec seu.

Poden sortir amb més d’una persona adulta?

Si, poden sortir en grups de màxim 15 persones, excepte en el cas que visquin junts, que no s’aplicarà aquesta restricció.

Es pot anar al parc infantil, als gronxadors i tobogans?

No es pot pujar als tobogans, gronxadors ni altres jocs perquè les superfícies poden estar contaminades.

Es pot anar a instal·lacions esportives?

Sí, està permès anar a les instal·lacions esportives a l’aire lliure i cobertes, així com a les piscines. Ara bé, cal concertar cita prèvia.

Quins establiments, comerços i locals poden obrir?

Els establiments, els locals, els centres/parcs comercials i de prestació de serveis poden obrir al públic sempre que es redueixi al 40% l’aforament a la zona de venda en cadascuna de les plantes i que es garanteixi una distància mínima de dos metres entre clients. S’haurà d’establir un horari d’atenció prioritari per a persones de més de 65 anys.

Quines limitacions tenen les zones comunes dels centres comercials?

Les zones comunes, enteses com a zones de pas, han de limitar l’aforament al 30% i prohibir la utilització de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans. A més a més, han de complir les mesures d’higiene previstes.

Els bars i restaurants, dins d’aquests centres comercials, es regiran per la seva normativa. Consulteu l’apartat: turisme, hostaleria i restauració.

Puc demanar per anar al bany a la botiga o local?

Només excepcionalment. El comerciant haurà d’establir els protocols de neteja i desinfecció adients.

Puc emprovar-me roba a la botiga?

Sí, podeu fer servir els emprovadors de forma individual. Després de cada ús individual, el comerciant ha de netejar i desinfectar l’emprovador. Si no s’adquireix la peça de roba, el comerciant l’ha d’higienitzar abans de posar-la a disposició d’un altre client.

Els establiments de restauració i hostaleria (restaurants, bars cafeteries i altres establiments de preparació o venda de menjars i begudes) poden obrir al públic?

Es permet l’obertura de les terrasses a l’aire lliure amb les condicions següents:

– Ocupació màxima del 50% de les taules (respecte a la llicència municipal).
– Màxim de 15 persones juntes en una taula (o grup de taules), respectant la distància mínima de seguretat.
– Distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules, aquesta distància de 2 metres també s’ha de respectar entre persones que ocupen taules diferents.

Es permet l’obertura de l’interior de l’establiment d’hostaleria i restauració per menjar i beure amb les condicions següents:

– Ocupació màxima del 40% d’aforament (respecte a la llicència municipal).
– Distància de 2 metres entre taules i agrupacions de taules. Aquesta distància de 2 metres també s’ha de respectar entre persones que ocupen taules diferents.
– Preferentment amb cita prèvia.
– No es podrà consumir a la barra de l’establiment.
– El local ha d’establir un itinerari per evitar aglomeracions per prevenir el contacte entre clients.

No es permet l’obertura de discoteques ni locals d’oci nocturn.

Quina distància s’ha de respectar entre persones de taules diferents?

La distància entre persones assegudes en taules diferents també ha de ser de 2 metres.

On es pot fer pràctica esportiva?

Es pot practicar esport a qualsevol espai públic, inclosos els espais naturals, i dins d’instal·lacions esportives, sempre a la regió sanitària del domicili. Cal respectar els possibles tancaments d’espais que, per raons de seguretat, duguin a terme les autoritats locals.

A quines hores puc sortir?

Es pot fer lliurement evitant les franges horàries reservades per a la gent gran, compreses entre les 10.00 i les 12.00 hores i entre les 19.00 i les 20.00 hores.

Amb qui puc anar a fer esport?

L’exercici físic es pot fer com a màxim en grups de 15 persones i sempre que no hi hagi contacte físic, excepte en el cas de persones convivents.

Quines són les mesures a tenir en compte en la pràctica esportiva a l’aire lliure i en instal·lacions a l’aire lliure?

L’única restricció per a la pràctica esportiva a l’aire lliure és que no hi hagi contacte físic i no se superi el nombre màxim de 15 persones.

I a les instal·lacions esportives cobertes i centres esportius?
A les instal·lacions cobertes i centres esportius està permesa la pràctica individual amb cita prèvia i per torns.  Està permesa la pràctica d’esports per parelles, sempre sense contacte físic, mantenint la distància social de 2 metres. En cap cas es podrà superar el 30% d’aforament d’usuaris. Es poden utilitzar els vestidors. Cal garantir la neteja i desinfecció de les instal·lacions. És obligatori mantenir la distància de seguretat de 2 metres.

I a les piscines d’ús esportiu?

No es podrà superar el 30% d’aforament d’usuaris i es poden utilitzar els vestidors. Caldrà cita prèvia i establir torns. En el cas que la piscina es divideixi per carrils d’entrenament, caldrà evitar l’acumulació de persones i que es compleixi la distància física de 2 metres.

Puc fer servir el cotxe o el transport públic per anar a fer esport o per passejar?

Sí que es permet dins l’àmbit de la regió sanitària.

Poden reobrir les piscines recreatives?

Sí, poden reobrir, però abans de l’obertura cal fer una neteja i desinfecció generalitzada. Caldrà tenir especial cura dels espais tancats, com poden ser els vestidors i banys.

Quin aforament i condicions d’obertura cal complir?

Aforament màxim permès és del 30% de la capacitat de la instal·lació, sempre que permeti assegurar la distància de 2 metres entre usuaris. En cas contrari, s’ha de reduir l’aforament fins a aconseguir aquests 2 metres. Caldrà establir un sistema de reserva per mitjà de cita prèvia i s’hauran d’organitzar torns.

Quins serveis no es poden fer servir o el seu ús està restringit?

No es poden utilitzar les dutxes dels vestidors ni de les fonts d’aigua. Els lavabos es poden fer servir amb una ocupació d’una persona per 4 m2 (excepte necessitat d’assistència). En el cas de lavabos més grans, es podran utilitzar fins a un terç dels urinaris, sempre guardant la distància de 2 metres, a excepció de persones que necessitin assistència. A més, els lavabos han de tenir sempre sabó i/o gel hidroalcohòlic.

Les piscines comunitàries i d’urbanitzacions poden obrir?

Sí, i per minimitzar el risc de transmissió del virus, cal que tinguin en compte les mesures de neteja i desinfecció establertes per a les piscines recreatives dels espais comuns. Cal tenir especial cura de les superfícies de més contacte amb les mans, i s’ha de continuar garantint el manteniment i control correctes de la qualitat de l’aigua.
D’altra banda, cal que adoptin les mesures organitzatives oportunes per tal que es puguin respectar les restriccions de distanciament de seguretat establertes en cada fase del desconfinament.

Es pot anar a la platja?

Sí, sempre que el municipi n’hagi habilitat l’obertura i a aquelles que es trobin dins de la vostra regió sanitària.

Es pot anar a la platja per banyar-se, passejar i fer activitats esportives i d’esbarjo, sempre que es respecti la distància entre persones de 2 metres i fent-ne un ús responsable d’acord amb les directrius establertes per les autoritats sanitàries.

 

Redacció

Redacció


CampanyaZBE2020setembre_Banner_Amic_728x90_Salut2_Escoles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterAbrir chat
Necessites ajuda?