Cerdanyola obre la temporada cultural

5cb7d9c008502deb8141091027f5f238

Les exposicions i les activitats per al 2018 al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) i al Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver que cap cerdanyolenc s’hauria de perdre

Els museus de Cerdanyola han iniciat la programació d’exposicions i activitats per al 2018 amb la mirada focalitzada en la ciutat. 50 Ninots, la primera exposició de l’any al MAC (fins el 8 d’abril), relaciona la creació artística de l’iŀlustrador Xavier Nogués amb el pintor cerdanyolenc Josep de Togores, a través de les cartes que aquests dos grans artistes catalans van intercanviar les primeres dècades del segle passat; L’homenatge que ret aquests dies el Museu del Poblat Ibèric de Ca N’Oliver a l’arqueòleg cinematogràfic Indiana Jones, A la recerca dels Tressors perduts, (fins l’11 de febrer), ha inspirat un dels tallers familiars de carnaval.
El visitant de Ca N’Oliver podrà admirar (fins l’11 de març) una de les joies neòlitiques més singulars que s’han localitzat fins ara a Catalunya en la Coincidència Insòlita El Collaret viatger, presentada la setmana passada. Aquest ric collaret de més de 6.000 anys d’antiguitat, format per unes 300 denes de variscita, es va trobar als límits dels termes municipals de Cerdanyola i Ripollet l’any 1929 malgrat formar part del fons del Museu de Sabadell, municipi on s’exhibeix habitualment.

MUSEUS VIUS QUE APORTEN A LA CIUTAT
La difusió del patrimoni històric i artístic local i el vincle amb la ciutat està present en les propostes expositives i activitats culturals més destacades de la temporada; però també en la pròpia essència d’uns museus que, segons la regidora de Cultura, Elvi Vila, “els cerdanyolencs han fet seus”.
En la presentació dimarts passat dels programes d’exposicions i activitats per al 2018, Vila va subratllar l’aportació dels dos centres museístics a la ciutat. Es tracta de “museus vius” i amb “valor pedagògic”, “pròxims en el tracte i les obres”, que donen resposta “a les inquietuds d’entitats i ciutadans”, la labor dels quals permet al consistori “mantenir vincles amb institucions com la Generalitat, la Diputació i la Universitat Autònoma (UAB)” o tenir presència activa en, per exemple, “la Xarxa de Museus Locals de Barcelona”.
La coŀlaboració estable entre el Coŀlectiu de Recerques Arqueològiques (CRAC) i el Poblat de Ca n’Oliver; la producció d’exposicions conjunta entre museus barcelonins de la Xarxa o les estades d’estudiants universitaris al MAC, van ser algunes de les sinergies que va citar la regidora. Vila va estar acompanyada pel director del MAC, Txema Romero i la tècnica de Patrimoni, Marta Argelagués.

MODERNISME I ART CONTEMPORANI, AL MAC
El modernisme marca la nova temporada del MAC —el museu tindrà presència en tres fires dedicades a aquest moviment cultural— ; tot i que el programa expositiu de Can Domènech, al carrer de Sant Martí, es basa en l’equilibri entre propostes d’època i art contemporani, va explicar Romero.
Cinc de les set exposicions artístiques programades fins al setembre, tenen relació amb Cerdanyola o bé recuperen artistes locals de renom com Emili Colom, Àngel Beaumont i Jordi Puig. Els tallers familiars de les exposicions i les estades juvenils, visites guiades, un concert i la celebració de festivals com l’Icisreen o Fantosfreak a més dels dies internacionals de les Dones o dels Museus, completen, entre altres, la densa oferta cultural.

ÓSSOS I MEMÒRIA LITERÀRIA, A CA N’OLIVER
El Museu i Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, al carrer València del barri de Montflorit, ha seleccionat quatres exposicions temporals fins al mes de maig.
A banda de les dues citades —A la Recerca dels tresors perduts i El collaret Viatger—, l’exposició Òssos. Un viatge a l’època,medieval a partir de l’antropologia física, entre el 23 de febrer i el 15 d’abril, apropa al públic els coneixements sobre les condicions de vida a la Catalunya del segle VIII al XV extrets de l’estudi dels esquelets localitzats en diversos jaciments. “Res a veure amb la sèrie del CSI”, va bromejar Argelagués. Patrimoni Oblidat. Memòria Literària, entre el 19 d’abril i el 20 de maig, recupera espais, edificis, obres o indrets amb valor patrimonial a través de cites presents en la literatura d’autors catalans.
Les dues exposicions agafen al seu pas per Ca n’Oliver gust local: La primera es complementa amb la projecció el 18 de març d’imatges, inèdites fins ara, d’excavacions a l’església de Sant Iscle l’any 1995 , quan es van localitzar més de mig centenar de restes humanes; la segona recupera la visió del barri de Montflorit d’una de les seves habitants iŀlustres, l’escriptora Víctor Català.
Activitats familiars mensuals al jaciment i poblat ibèric, visites guiades a Cerdanyola, Terra d’Ibers i a l’església de Sant Iscle, entre altres edificis i indrets de valor patrimonial, a més de la celebració a l’octubre del Cap de Setmana Ibèric, farceixen un programa de propostes culturals que atreu visitants d’arreu de Catalunya. – Judit Josa

El teatre de l’Ateneu estrena programació amb 16 obres per al primer semestre de l’any. Ajuntament i entitats continuen treballant en el sistema online de venda d’entrades

Un total de 16 obres i una pel·lícula d’autor setmanal durant els propers sis mesos conformen l’extensa i diversa programació del teatre de l’Ateneu. “Demostra el múscul de les entitats culturals de la ciutat”, remarcava la regidora de Cultura, Elvi Vila. Durant aquests primers mesos de l’any el teatre de l’Ateneu continuarà millorant el sistema de venda d’entrades online, que també fan servir Bambalina i l’Orquestra de Cambra de Cerdanyola (OCC). En el seu últim concert l’entitat va vendre el 80% de les entrades per Internet. “Ha estat un avenç important i ara cal emmarcar millor les ofertes per fer més individualitzades”, explicava Vila.

Teatre de denúncia
Més enllà de les sessions de cinema d’autor -en versió original i a preus reduïts- que organitza cada dijous Xiscnèfils, la programació estable de l’Ateneu s’inicia aquest divendres amb ‘L’electe’ (Roger Coma i Abel Folk). Però enguany la gran novetat és que les cinc obres professional contractades del servei de Cultura s’obren a la denúncia. “Ens hem proposat allunyar-nos del paradigma d’anar al teatre per passar-nos-ho bé, creiem que la cultura també ha de servir per denunciar”, avançava Vila. Concretament s’oferiran les obres ‘Clàudia’ (4 de març) i ‘El Metge de Lampedusa’ (16 de març) que tracten temes com els desapareguts a Argentina o la crisi dels refugiats.

Humor i solidaritat
Però a més de la denúncia, el 3 de febrer també hi haurà lloc per a la solidaritat amb fortes dosis d’humor. El certamen solidari ‘FEM monòlegs’ en benefici de la Fundació per l’Esclerosi Múltiple comptarà amb la participació de Pep Plaza i Eva Cabezas, a més d’altres humoristes amateurs.
Música

D’altra banda, en l’apartat musical, la banda de l’Agrupació Musical de Cerdanyola (AMCV) estarà acompanyada per la banda de música d’Igualada al ‘Concert de Primavera’ (18 de març). “L’entitat ha deixat de banda l’habitual concert de Sant Jordi que celebrarà, a partir d’ara, en els anys rodons d’aniversari de l’entitat”, explicava la presidenta, Imma Gamo. El que sí es mantindrà és la Trobada de Corals, que el 21 d’abril arriba a la novena edició amb la participació de la coral de l’AMCV, la Coral Cypsella del Centre Excursionista de Montclar (Sant Feliu de Guíxols) i la Coral del Turó de Sant Pau de Bellaterra. L’OCC també oferirà el seu tradicional ‘Concert de Primavera’ el 22 d’abril. Com sempre, comptarà amb Kai Gleusteen (director musical de l’OCC i primer violí de l’orquestra del Liceu) i la pianista solista Catherine Ordronneau.

La tercera participació de la Casa de Andalucía a la programació estable del teatre de l’Ateneu serà ‘Vida’ (14 d’abril). “Un espectacle que barrejarà el flamenc amb la dansa contemporània, el ballet i el teatre de gest”, explicava Rafael Arjona, que anunciava la percussió anirà a càrrec de la Casa de Aragón.

Teatre cerdanyolenc

En l’àmbit no professional el teatre acollirà l’11 de març l’obra ‘Socyetat Anònyma 1.0’ a càrrec de Teatrama Cerdanyola. I finalment el 25 de maig serà el torn del GAT Teatre amb ‘Peca Maca’: “És una obra clàssica que es va estrenar radiofònicament l’any 1954 i que és un drama i tragicomèdia alhora”, explicava el director de l’obra, Eduard Lluís.

Teatre familiar
Per aquest semestre, Bambalina presenta quatre espectacles amb el segell de qualitat que caracteritza l’entitat. El primer serà aquest diumenge amb ‘Loops’, el segon la ‘Gran A…ventura’ de la companyia Marcel Gros ( 24 de febrer), el tercer ‘Quo No Vadis’ amb la direcció de Toni Albà (25 de febrer) i finalment ‘El Porc Ferotge’ (18 de març). En aquesta última representació Bambalina se suma a la celebració del Dia Mundial del Teatre amb una xocolatada gratuïta per a tots els infants que assisteixin a l’espectacle. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?