
El càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya. Una detecció a temps i els nous tractaments fan possible que la supervivència al cap de cinc anys sigui del 89,2%. Amb l’objectiu de conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç que permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, Cerdanyola es torna a sumar a la commemoració del Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama. Com ja és habitual, s’ha organitzat -conjuntament per l’Ajuntament i l’entitat Manualitats Solidàries Cerdanyola i amb la col·laboració de Batúcamela, Curves, Agrupació Sardanista, Colla Gegantera i Graceland Escuela de Baile- un programa d’activitats commemoratiu.
L’acció ‘Vestim un banc de rosa per a tu’ obrirà, avui dijous (19 hores), el programa del Dia Internacional de la lluita contra el Càncer de Mama. L’activitat serà a la plaça Francesc Layret a on també actuarà Batúcamela. Seguidament, a les 20 h, es farà la lectura del manifest davant de l’Ajuntament, que quedarà il·luminat de color rosa com a mostra de suport a la lluita contra el càncer de mama.
El dissabte 21 d’octubre, la plaça Abat Oliba serà l’escenari de les activitats. De 10 a 14 hores, MSC tindrà una paradeta de treballs manuals solidaris fets a mà. La recaptació de la venda d’aquests anirà destinada a l’assaig TILS-001 del grup Solti que investiga el càncer de mama triple negatiu metastàtic, un dels més agressius i de pitjor pronòstic. A les 10 hores hi haurà una ballada de sardanes a càrrec de l’Agrupació Sardanista de Cerdanyola i a continuació serà la Colla Gegantera de Cerdanyola qui oferirà una actuació amb la Dolça i el Mir. A les 11 hores, hi haurà animació de ball amb Graceland Escuela de Baile i a les 11:45 h l’actuació del cantautor Ramon Sauló. La matinal finalitzarà amb la lectura del manifest i el taller d’autoexploració mamària ‘No t’oblidis d’explorar els teus pits’.
La regidora de Promoció de la Salut, Sonia Rodríguez, encoratja a “continuar sumant esforços per la millora dels tractaments i la millora en la detecció precoç” i agraeix a totes les entitats i professionals que es dediquen a la lluita contra el càncer de mama la tasca que realitzen. “Volem dedicar paraules de suport a totes les dones de Cerdanyola i també als homes de la nostra ciutat que estan passant per un procés de tractament d’un càncer de mama”, destaca Rodríguez.
La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial. Per aquest motiu, el Departament de Salut, d’acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada dos anys. A més, des del Servei de Promoció de la Salut també s’incideix sobre la importància en la investigació i el diagnòstic precoç i recorda que cal explorar els nostres pits un cop al mes.