
L’acte central de la commemoració del Dia Internacional per l’eliminació de la violència vers les dones tindrà lloc avui divendres a l’Abat Oliba. L’entitat Dones per la Igualtat celebrava dijous passat al MAC el seu 25è aniversari recordant que encara queda molt camí per fer.
La violència masclista la pateixen les dones, però ens interpel·la a tots. Per aquest motiu molts homes i dones de la ciutat s’han sumat aquests dies a la campanya#niunamenys Cerdanyola impulsada des de l’Ajuntament, la comissió del 25-N i diverses entitats de la ciutat.
En aquesta ocasió per commemorar el 25-N s’ha destacat el paper actiu que els homes tenen en el rebuig de la violència patriarcal i trencar amb el silenci i la complicitat que la fa possible. ‘Homes de Cerdanyola, donem la cara contra la violència’ és el nom de la campanya que enguany s’impulsa i tots els homes que es vulguin sumar a la iniciativa, podran signar el manifest (el podeu trobar a www.cerdanyola.cat) i participar a través de les xarxes socials penjant una foto amb el hashtag #niunamenysCerdanyola.
Enguany Cerdanyola també se suma a la iniciativa internacional ‘Sabates Vermelles’ creada per l’artista mexicana Elina Chauvet. Es tracta d’una proposta que expressa el rebuig col·lectiu de les violències patriarcals i el dol davant el dolor i l’assassinat de milers de dones al món. Avui divendres 25 de novembre, a l’acte central (19h, plaça de l’Abat Oliba) les persones presents podran omplir l’espai públic de sabates vermelles com acte simbòlic de rebuig. I finalment, la Comissió de la Gent Gran ha organitzat l’activitat ‘Punt i final a la violència masclista’ amb un taller avui (de 10 a 13 hores) on els assistents podran confeccionar el seu punt i final amb la tècnica artesana de ‘trapillo’.
EXPOSICIÓ A L’ATENEU
D’altra banda, l’Ateneu acull l’exposició “El moviment en imatges. El moviment gai, lesbià i transsexual”. Una mostra que presenta l’evolució i els assoliments més destacables del moviment gai, lesbià, bisexual i transsexual a través de la seva història. L’exposició està formada per diversos cartells i panells, i explica de manera molt visual el naixement clandestí del moviment LGBT i la lluita per aconseguir la visibilitat i el reconeixement públic. L’exposició, produïda per la Generalitat, descriu la trajectòria històrica del moviment LGBT a Catalunya a través de diferents cartells i panells, que expliquen al naixement d’aquest moviment i, sobretot, la seva evolució per aconseguir el reconeixement públic i el respecte de tots.
DONES PER LA IGUALTAT: 25 ANYS DE LLUITA
Ara fa 25 anys, les Jornades de Participació de Pares i Mares a l’Escola van fer néixer la idea de crear “un grup de dones per començar a treballar per la igualtat”, recordava la primera presidenta de Dones per la Igualtat, Dolors Toló, durant la celebració del 25è aniversari de l’entitat al MAC. “Dissortadament la igualtat no l’hem aconseguida i queda molta feina per fer, però que no decaiguin l’esforç i l’entusiasme per celebrar 25 anys més”, demanava la que també va ser regidora de l’Ajuntament. Han estat 25 anys d’història “que no han estat fàcils”, segons l’actual presidenta, Isabel del Peral, que destacava que l’objectiu de l’entitat continua sent fomentar la igualtat de les persones. “Malgrat els canvis viscuts, estem lluny d’aconseguir la igualtat”, reconeixia Del Peral, que feia una crida a continuar col·laborant amb Dones per la Igualtat. L’acte de celebració de les noces de plata va voler recordar totes les persones que han fet possible que l’entitat continuï viva actualment. En aquest sentit, la regidora de Polítiques d’Igualtat, Elvi Vila, reconeixia especialment “la força que us ha portat a fer que sigui un projecte viu a Cerdanyola, que no seria la ciutat que és sense vosaltres”. Amb seu a una de les casetes dels mestres (Indústria, 12), ofereix atenció i informació a la ciutadania i diferents teràpies i tallers. “Heu acabat creant un espai càlid i acollidor que dóna resposta a les inquietuds de moltes dones de Cerdanyola”, destacava la regidora, que convidava les assistents a l’acte “a continuar treballant plegades per una Cerdanyola on la justícia social vagi per davant de totes les coses”. Precisament la primera alcaldessa de la ciutat, Cristina Real, recordava com l’Ajuntament va actuar amb valentia per cedir les anomenades cases dels mestres a les entitats. “Allà Dones per la Igualtat ha fet un gran treball”, remarcava. Però per a Real, en l’àmbit de la igualtat actualment s’han d’afrontar dos grans problemes: la violència de gènere i el fet que no s’hagi avançat res en la conciliació laboral i familiar. Malgrat això en els últims 25 anys s’ha fet un llarg camí on “s’han fet grans avenços que han estat insuficients per frenar desigualtats”, destacava l’alcalde Carles Escolà, que demanava no baixar la guàrdia: “Queda molt camí per recórrer i només amb la suma d’esforços d’homes i dones aconseguirem la igualtat, perquè una societat mai no serà justa si les dones no tenen els mateixos drets que els homes”. – NF