
Tots som persones. El missatge que Alessandro Solan, alumne de 2n de l’Escola Montserrat, vol transmetre amb el dibuix que il·lustra el programa commemoratiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat/Diversitat Funcional podria ser també el lema d’una proposta que inclou exposicions, balls, trobades esportives, cercavila o xerrades. El programa ha estat elaborat per les entitats, l’Ajuntament i el servei comunitari de l’Institut Banús.
Acte central
El dissabte 3 de desembre tindrà lloc l’acte central a la plaça de l’Abat Oliba. La jornada començarà amb una cercavila que sortirà al carrer Sant Ramon i farà un recorregut i en la que participen diferents entitats de cultura popular com son el Castellers de Cerdanyola, els Bastoners, els Geganters i Batúcamela que acompanyaran a la Batukada Catalònia, l’Espai Inclusiu de Joves de l’Ajuntament, l’Espai d’Adults d’Aspadi i la Fundació Catalònia. La cercavila finalitzarà a la plaça de l’Abat Oliba on hi haurà diferents espais de jocs amb l’Okka i la Boccia com a protagonistes. A les 11 h s’emetrà un programa especial per l’emissora municipal Cerdanyola Ràdio, 105.3FM i a les 11.45 hores es farà la lectura del Manifest de la jornada elaborat per la Comissió de Treball de l’àmbit de la disCapacitat/Diversitat Funcional. A continuació s’oferirà una xocolatada i una actuació de dansa integrada, a càrrec d’AME, Asociación Movimiento Expresión. La jornada acabarà a les 17.30h amb la gran novetat del programa, el partit de futbol amistós -al Camp Municipal de la Bòbila- entre el Cerdanyola Catalònia FC i el CE Sabadell Inclusiu. L’objectiu del programa és sensibilitzar la societat sobre la plena inclusió de les persones amb discapacitat i promoure que les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets que tothom, destacava la regidora de Serveis Socials, Pepi Rivera.
El dibuix de Solan ha estat l’escollit per la Taula de la disCapacitat i la Diversitat Funcional de Cerdanyola entre tots els dibuixos dels infants participants de 13 grups de 7 escoles. ‘Pintem la diversitat’ és una iniciativa a través de la qual educadors i usuaris de la Fundació Catalònia Creativa van a les escoles a explicar un conte i fan activitats sobre la diversitat funcional. A partir d’aquesta activitat, l’alumnat de primer i segon de Primària fa un dibuix plasmant el què per a ells i elles és la diversitat funcional.
Més enllà del 3 de desembre: conscienciació tots els dies
En nom de l’institut Banús, el professor de servei comunitari Jordi Tel explicava que el que més interessa a la seva comunitat és que l’alumnat sigui conscient del que són les discapacitats i treballar el tema no només durant un dia a l’any, sinó durant tot el curs mitjançant diferents activitats. I la representant de l’entitat Barcanova destacava que treballen per donar una altra imatge de les persones amb discapacitat a través del ioga inclusiu. Una proposta que ja fa anys que realitzen amb persones grans i ara també amb escoles de primària amb molt bon resultat.
Els mateixos drets
“Les persones amb discapacitat tenen dret a decidir, es tudiar, a treballar i, en definitiva, a decidir com volen viure la seva vida”, apunten des de l’entitat. Per la seva banda, el subdirector de la Residència Joan XXIII Torres, Toni Morales, apuntava que s’ha de continuar fent molt treball per la inclusió social: “Les persones amb discapacitat tenen els mateixos drets”.
“Cerdanyola és una ciutat compromesa i això és un orgull”, celebrava l’alcalde Carlos Cordón. “Amb el pas dels anys i gràcies a la feina de moltes persones i entitats la percepció de les persones amb discapacitat ha canviat”, apuntava el batlle, que remarcava que “aquesta feina de conscienciació s’ha de seguir fent”.