Cerdanyola commemora el Dia Internacional contra les LGTBIQ+fòbies

e9ade54bcd41c186f40b423e5c4dc324

Avui, 17 de maig, Cerdanyola commemora el Dia Internacional de la lluita contra la lesbofòbia i gaifòbia, la bifòbia i la transfòbia. Amb l’adhesió a la Declaració Institucional del Dia Internacional contra les LGTBIQ+fòbies -elaborada pel Govern de la Generalitat de Catalunya i el Consell Nacional LGBTI- i el desplegament permanent de polítiques LGTBIQ+  a través de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+, l’Ajuntament de Cerdanyola vol mostrar el seu “reconeixement i solidaritat a totes les persones que han patit discriminació, violència i/o persecució per la seva identitat de gènere,  orientació sexual i/o expressió de gènere”. El consistori també condemna “les actituds de rebuig, de perjudici i hostilitat contra les persones lesbianes, gais, trans*, bisexuals, intersexuals i queer” i aposta pel “reconeixement de la llibertat i la igualtat entre totes les persones en una societat democràtica i plural en pro de les diversitats sexuals, de gènere i família”.

Polítiques LGTBIQ+

L’Ajuntament de Cerdanyola va ser un dels propulsors de la Xarxa de Municipis LGTBI, presentada de forma pública el 28 de juny del 2016 a Cerdanyola. Aquesta Xarxa fomenta el treball conjunt entre els municipis i institucions que formen part amb l’objectiu de treballar una estratègia conjunta de desenvolupament de polítiques públiques per les diversitats sexuals i de gènere.

Al març del 2019 es va inaugurar un Servei d’Atenció Integral a les Diversitats Sexuals i de Gènere (SAI). El SAI de Cerdanyola del Vallès ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica. El servei també dona resposta a consultes per qüestions vinculades a les diversitats sexuals i de gènere (identitat de gènere, expressió de gènere, orientació sexual, etc.), del col·lectiu LGTBIQ+ i familiars, professionals i/o amistats que hi tinguin vincle.

A més, des del consistori s’han impulsat diferents iniciatives en el marc del Pla d’Igualtat per la diversitat afectiva, sexual, d’identitats i expressions de gènere (LGTBIQ) de Cerdanyola del Vallès, aprovat per Ple el passat juny de 2017.

El desplegament del Protocol ‘Per unes Festes Lliures de Violències Heteropatriarcals’ també ha estat efectiu en diverses edicions de la Festa Major del Roser de Maig, en les Festes de Tardor, a la Festa Major de Bellaterra i en el Ball de Carnaval.

Finalment i fe forma continuada, des de la Regidoria de Feminisme LGTBIQ+ es participa activament en el programa Cerdanyola Educa, tot oferint diferents tallers sobre diversitat sexual, de gènere i família i prevenció de les lgtbiq+fòbies a les escoles i instituts de la ciutat.

Els Mossos d’Esquadra investiguen 35 denúncies per delictes d’odi en l’àmbit LGTBI+ en el primer trimestre d’aquest any

Les denúncies per delictes d’odi vinculades a l’àmbit LGTBI+ han experimentat un augment del 58% durant el 2019 respecte l’any anterior, passant de 75 a 119 fets delictius. Durant el primer trimestre d’enguany, els Mossos d’Esquadra ha realitzat 35 investigacions per agressions, amenaces i lesions amb motivacions homòfobes i han realitzat 16 detencions de persones com a presumptes autores de fets delictius per raó de l’orientació sexual i afectiva, identitat o expressió de les víctimes.

L’evolució que han mantingut aquests delictes al llarg dels anys manté una tendència a l’alça, passant dels 38 fets denunciats l’any 2014 als 119 fets registrats l’any passat. L’increment ha estat del 58 %. Durant l’any passat el 85 % dels fets delictius es van registrar a la demarcació de Barcelona (amb 95 fets) seguit de les demarcacions de Tarragona (11) Girona (6) i Lleida (5).

Pel que fa a les víctimes, durant l’any passat, 151 persones van denunciar haver estat víctimes de delictes d’odi en l’àmbit LGBTI+. Durant el primer trimestre d’enguany el nombre de víctimes és de 46. Precisament durant aquest primer trimestre s’han fet 16 detencions, entre les quals hi ha 4 menors d’edat. Els delictes principals que es produeixen en aquest àmbit són delictes contra l’exercici dels drets fonamentals i llibertats públiques, lesions, agressions, amenaces, i assetjament.

La Policia de la Generalitat porta a terme una acció integral per garantir i protegir el lliure exercici dels drets de totes les persones i prioritza la lluita davant de qualsevol tipus de discriminació. En aquest sentit i amb l’objectiu de millorar els mecanismes d’informació, prevenció i detecció dels delictes d’odi i discriminació es va crear el correu electrònic mossos.delictes.odi@gencat.cat, per a consultes i demanar assessorament. L’any passat es van gestionar 214 consultes i durant el primer trimestre d’enguany s’han realitzat 73 assessoraments a través d’aquest correu electrònic.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?