
Més enllà de Cerdanyola Aparca, empresa mixta responsable dels aparcaments públics del municipi, des d’ERC asseguren que hi ha molts exemples que els han fet perdre la confiança en l’alcalde. Però sens dubte aquest va ser el detonat de la ruptura del govern. Dilluns 16 a les 13.15 l’alcalde compareixia davant els mitjans de comunicació per anunciar que encarregava informes complementaris al de secretaria sobre Cerdanyola Aparca que considera “tendenciós” i amb “greus omissions”. Vuit hores després, a les 21 hores, ERC enviava un comunicat on anunciava la seva marxa del govern.
L’INFORME ÉS TENDENCIÓS I AMB INFORMACIÓ ESBIAXADA, SEGONS L’ALCALDE
Els informes complementaris que Escolà ha demanat a Serveis Jurídics, Serveis Econòmics, Servei de Contractació, a la interventora municipal i a una empresa externa s’han encarregat “sense prèvia consulta ni comunicació als regidors delegats de Serveis Econòmics, Intervenció, Contractació i Compres, ni de Recursos Humans”, asseguren des d’ERC. Però l’alcalde explicava que havia estat la seva decisió perquè l’informe de la secretària municipal “conté informació esbiaixada i voluntat tendenciosa per omissió de fets”. A més, segons Escolà, l’informe “insinua” que ell era coneixedor del presumptes indicis penals. “Això és totalment fals” negava el batlle. Per contra, els republicans consideren que l’informe de secretaria “no és tendenciós ni amb greus omissions”. En aquesta línia l’exregidor de Serveis Econòmics, Dani Mallén, remarcava que l’alcalde havia estat advertit per ell fa mesos d’aquests presumptes indicis de delicte. “Això no es pot negar, està clarament documentat com a mínim des de l’octubre del 2015”, apuntava el republicà. ERC creu que en aquest tema “s’ha actuat per imposició de l’alcalde” i recorda que la formació va demanar un informe el mes de novembre després que Mallén assegurés a Solà que “tenia una sèrie de sospites i no veia clar l’expedient”. Els republicans apunten que els dos socis de govern van acordar que si l’informe de la secretària parlava d’eventuals il·lícits penals es portaria a la fiscalia i Compromís no ho ha fet. “ERC de Cerdanyola ha complert degudament amb els seus deures, posant-ho en coneixement de la justícia, i esperem que, en breu, el mateix es faci pel màxim representant de l’Ajuntament de Cerdanyola”, remarquen.
Per contra, l’alcalde defensava que ha fet “el que havia de fer” i que enviarà una carta a la fiscalia per explicar que, com marca la llei, l’Ajuntament els remetrà l’informe de la secretària municipal conjuntament amb la resta d’informes encarregats, perquè la fiscalia “pugui comptar amb tota la informació a l’hora d’avaluar la possible existència d’eventuals il·lícits penals en la constitució, funcionament i gestió de Cerdanyola Aparca”. Per contra, l’exregidor de Contractació, Iñigo Enterria, assegurava que el que hauria d’haver fet l’alcalde és posar en coneixement de la justícia un informe que parla de possibles delictes: “A partir d’aquí és la justícia qui ha d’actuar i decidir si demana altres informes, l’Ajuntament no pot presentar un informe que parla de delictes i uns altres que diuen que no perquè el jutjat no pot fer d’àrbitre”.