
L’AMB impulsarà la creació de set centres de ciclologística a la metròpolis de Barcelona per potenciar una distribució de mercaderies d’últim quilòmetre en modes sostenibles, com per exemple en bicicleta i tricicles de càrrega. Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí i Santa Coloma de Gramenet són els sis municipis que han optat a la subvenció de l’AMB per crear serveis municipals de ciclologística.
Des de l’AMB s’explica que diferents estudis europeus mostren que el 25 % de tots els lliuraments de mercaderies en ciutats i el 50 % de tots els lliuraments de mercaderies lleugeres es podrien fer en bicicletes i tricicles de càrrega. El transport urbà de mercaderies representa el 20 % del trànsit de les ciutats, el 30 % de l’ocupació dels carrers i fins al 40 % de les emissions.
Per seguir avançant cap a una mobilitat i una distribució urbana de mercaderies més sostenible, l’AMB va llançar, la tardor de l’any passat, una subvenció per impulsar projectes de ciclologística a la metròpolis de Barcelona, amb un pressupost de 600.000 €. Concretament, la subvenció es va crear amb l’objectiu d’ajudar els ajuntaments metropolitans a implantar sistemes de repartiment d’últim quilòmetre més eficients i sostenibles que els utilitzats fins llavors. D’aquesta manera, la substitució de vehicles de motor per bicicletes i tricicles de càrrega a l’hora de repartir determinades mercaderies contribueix a avançar cap a una mobilitat més sostenible i redueix la congestió als nuclis urbans, així com la contaminació atmosfèrica i acústica.
Com serà el centre de Cerdanyola?
En el cas de Cerdanyola, l’Ajuntament ha proposat l’establiment d’un servei integrat de repartiment a domicili de tots els productes comercialitzables al municipi, amb una flota de sis tricicles elèctrics per fer el repartiment (dos dels quals refrigerats) i la creació d’una base logística. La ubicació de la base encara s’ha de definir, però es preveu que inclogui un pàrquing amb punt de càrrega per als vehicles, un taller de posada a punt i un magatzem de material addicional per al repartiment i el repartidor. En una segona fase, es podria integrar aquest servei amb el punt de venda en línia de comerç local (conegut com a market place). Aquestes actuació rebrà, per part de l’AMB, el 90 % del pressupost d’execució del projecte i fins a un màxim de 100.000 € per ajuntament.