‘Cent anys al teu costat’, l’exposició itinerant del centenari de Creu Roja

Inauguració de la Creu Roja  P‚A. SANT RAMON ORG

1921-2021. La Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada celebra el seu centenari amb el mateix esperit: persones ajudant persones. Van començar amb 25 voluntaris i ara en són uns 400 i 3.000 socis. Els 100 anys d’història de l’entitat  es commemoraran, entre d’altres amb  una exposició itinerant que visitarà els tres municipis. La primera parada serà al Museu de Ca n’Oliver a partir del 14 d’octubre (inaguració a les 18 hores).

“Celebrar 100 anys és tot un miracle, i en cas d’entitats encara més”, destacava el president Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, Santiago Morera, que agraïa la bona disposició i la col·laboració dels tres municipis, els tres museus i la Diputació de Barcelona per tirar endavant  una exposició que vol mostrar la “força” i la “petjada” de l’organització al llarg del temps. En aquesta línea, Morera recordava que la Creu Roja era una de les poques entitats on abans dels anys 70 s’hi podien trobar homes i dones.

L’entitat organitza, conjutament amb el Museu d’Història de Cerdanyola, el Centre d’interpretació del Patrimoni Molí d’en Rata de Ripollet i el Museu Municipal Montcada una exposició per commemorar els cent anys de l’entitat al territori. La mostra itinerant ‘Cent anys al teu costat’ recull materials fotogràfics, objectes icònics i testimonis de l’entitat en els seus anys d’història. Aquesta és la primera gran producció conjunta entre els museus d’història dels tres municipis, destacava la cap d’Unitat de Patrimoni i Memòria Històrica del Centre d’Interpretació del Patrimoni de Ripollet, Elena Vilalta. Durant tot el recorregut, els visitants podran endinsar-se en la història de la Creu Roja, des dels seus inicis, a principis del segle XX en què la manca de mitjans de socors i auxilis va propiciar el sorgiment d’un grup de voluntaris capaç de prestar primers auxilis al carrer i en qualsevol situació que es requerís, a l’actualitat, passant per episodis clau en la història de l’organització com van ser la Guerra Civil, la postguerra, les inundacions del Vallès, l’accident d’autobús de Sòria l’any 2000, el de Germanwings o els atemptats de Barcelona el 2017 així com les grans crisis socials i humanitàries dels darrers anys, la del 2008 i la de la Covid-19. La comissària de l’exposició, Juana Huélamo, explicava que tots els materials s’han recopilat a través dels arxius i col·lecció d’objectes de la Creu Roja, les donacions de socis i voluntaris i l’aportació dels tres arxius municipals. “Esperem que no sigui l’última col·laboració d’aquestes dimensions i en puguin sorgir moltes més”, apuntava.

“Fins als anys 80, la Creu Roja estava militaritzada i es pot veure el canvi en els uniformes” explicava el  coordinador Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, César Martínez: “Inicialment la Creu Roja es va formar per ajudar els ferits. L’organització s’ha anat adaptant a les necessitats de cada moment, però l’esperit és el mateix: ajudar les persones amb els voluntaris i el suport d’altres persones, que són els socis. És inacabable les necessitats de la gent, es veu futur per endavant en el fet ajudar persones”.

Paella popular a les festes de Sant Martí

La commemoració del centenari continuarà el 6 de novembre amb una paella popular, que seguirà les restriccions vigents en el moment, a la carpa de les festes de Sant Martí.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?