Cecilia Collado: Candidata a l’alcaldia per En Comú Podem Cerdanyola
Entrevista Electoral Cecilia Collado

e9e897649b8945e5b66f572a62765473

“És urgent un parc d’habitatge públic i mesures per frenar el lloguer abusiu”

Sóc dona treballadora. Visc a Cerdanyola des de fa més de trenta anys. Sempre he estat vinculada en les dinàmiques associatives de la ciutat. Soc filla de pare republicà exiliat i de mare xilena. Cerdanyola és la ciutat que m’ha acollit: on he fet la meva vida d’adulta i on han crescut els meus dos fills. 

 • Cecilia Collado concerta l’entrevista al final del carrer de Serragalliners, a la parada d’autobús Serraparera- Tarradellas, després de descartar Collserola i la UAB. A les 9 del matí d’un dimarts, la via de vianants és un formiguer de grups d’estudiants camí de l’Autònoma. Mentre camina direcció els terrenys de l’abocador de Can Planas, l’indret que finalment ha escollit, es fixa en el munt de camions que hi ha aparcats a la zona i la sensació d’abandonament. Perquè ha escollit aquest paratge per la fotografia?
  El medi ambient és un dels grans reptes de Cerdanyola i un aspecte fonamental de la nostra candidatura. Durant anys no hem sabut resoldre el problema dels abocadors, caldrà buscar moltes complicitats entre tots els que entrem a l’Ajuntament per resoldreu-ho, perquè la solució ha de ser consensuada.
  Entenem que ni la remediació ni mesures parcials resolen el problema i defensem que es netegin els abocadors, per salut i per les generacions que venen.
  Per responsabilitat en la planificació urbanística de la ciutat, no s’hauria de poder construir sobre espais contaminats.
 • Collserola i la UAB van temptar-la com a escenari fotogràfic.
  Collserola forma part d’aquesta defensa del patrimoni ambiental. Com a veïna de Canaletes és part de la meva vivència diària, l’espai de relax, d’oxigenar-se i connectar per molta gent.
  Vaig pensar en la UAB, com a ciutat tenim pendent resoldre la connexió física i emocional. Què els estudiants trobin en Cerdanyola el caliu de la ciutat i des de la ciutat es pugui accedir al coneixement.
  M’hauria agradat també, escollir un dels barris. No només el manteniment de l’espai públic i la neteja és una assignatura pendent, sinó que crec que, com a polítics, hem d’escoltar-los, atendre les seves necessitats i propostes. No s’ha fet. Entre les mesures de participació, proposem crear el consell de barris.
 • S’avança a les preguntes. Què és el més urgent a Cerdanyola?
  A banda de la neteja i el manteniment. L’habitatge, resoldre l’accés a un habitat ja sigui de propietat o de lloguer. La pressió dels preus obliga a la gent a marxar.
  És urgent crear un parc d’habitatge públic i social i que es prenguin mesures per controlar el lloguer abusiu. Caldrà escoltar i fomentar el treball conjunt amb la PAH Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.
 • Presenten la candidatura tard, avui mateix (per dimarts). Els ha estat problemàtic tancar-la? Se’ls ha complicat la confluència?
  Som una coalició i el procés és més lent i necessita el seu temps. Si només haguéssim estat Podem és possible que hagués estat més ràpid La confluència és més lenta però enriqueix.
  És cert que la candidatura com a tal s’ha gestat fa poc, si bé la gent que en forma part ha estat part dels moviments de pensionistes, ecologistes, laborals, d’educació i sanitat,….des de fa anys. Tenim una llarga trajectòria de lluites. Hem fet molta feina…..
 • De 10 candidatures, tres formen part d’una òrbita similar. Creu que el votant es confondrà?
  ??
 • En comú Podem, Guanyem, Som Alternativa… ha fallat el diàleg per una confluència de forces transformadores?
  Hem estat disposades a parlar amb tothom. Altres ho haurien d’explicar! Pensem que el govern actual no ha estat un govern de canvi.
 • Fa una valoració negativa, doncs, del darrer mandat
  Compartim el sentit majoritari de decepció de la població. Han estat quatre anys que no s’ha avançat, de paràlisi en les polítiques comunitàries i socials.
  En cada convocatòria electoral, Cerdanyola ha demostrat que és un poble amb valors progressistes. S’hauria pogut fer molt però ha faltat capacitat i voluntat. El govern no ha complert el seu compromís de canvi. Sense generositat, diàleg i esforç, no s’avança. Caldran consensos per abordar els grans reptes de ciutat.
 • Si no s’han complert les expectatives del canvi, perquè s’hauria d’arriscar el votant ?
  Som unes altres persones, tenim el nostre propi programa i no carreguem motxilles heretades! Som part de la lluita social, coneixem la ciutat i tenim la voluntat i la inteŀligència coŀlectiva per portar avanços pel poble.
 • Descrigui amb un adjectiu l’equip que l’acompanya?
  La riquesa està en la varietat. Jo, per exemple, he estat vinculada al moviment estudiantil, al procés constituent, a moviments ecologistes, a associacions de veïns i a Ampes, però no he fet política institucional. Maria Reina, la número dos, aporta coneixement i experiència en aquest sentit. Pilar Adell, implicada en la vida acadèmica i la UAB i una persona molt reconeguda, el seu coneixement; Issacc Martínez, que ha estat implicat en el moviment veïnal de Santa Teresa i Aisier Debasa, estudiant, aporten la frescor del jovent i demandes com l’habitatge, la rebaixa de taxes universitàries o l’oci.
  I dic només els cinc primers candidats perquè sinó no acabaria mai! Les 25 persones de la llista i els suplents han estat vinculats a moviments socials. Són perfils variats pel que fa a l’edat i al gènere. Voldria destacar que…
 • …les tres primeres candidates són dones
  Sí. Tot i que ha sorgit de forma natural, teníem claríssim que havia de ser així i marcar la diferència. És una aposta necessària per simple coherència, parlem de feminitzar la política, de mirada feminista, de política de cures i de la coŀlaboració més que de la competició.
 • Quin és l’objectiu de En comú Podem Cerdanyola pel 26 M?
  Sortim a guanyar, ens presentem per governar i estem convençudes d’obtenir una representació que ens permeti ser decisives al govern.
 • Avanci algunes propostes del programa que presenten aquesta tarda (per dimarts)
  Volem serveis de salut integral i promourem una promoció de salut mediambiental que contempli la contaminació per l’amiant, les radiofreqüències i els abocadors. Reclamarem places públiques de residència i centre de dia. Contemplem un servei de dentista municipal.
  Defensem la gestió pública de les escoles bressol i combatrem la segregació escolar. Transformarem les Fontetes en un institut escola.
  És urgent un pla urbanístic respectuós amb l’entorn i la promoció d’habitatge social. Volem municipalitzar serveis com l’aigua. Farem una auditoria del servei de neteja.
  En esports, plantegem la urbanització i recuperació del ZEM del Riu Sec, les pistes de tennis i pàdel; i en cultura, un pla d’acció cultural amb la preservació del patrimoni.
  Establir sinergies entre la ciutat i la universitat, promoure el comerç responsable i de qualitat. Pel que fa a l’organització municipal, proposem que Feminismes i Polítiques LGTBI depenguin d’alcaldia, per subratllar la seva transversalitat.
 • Amb qui dialogaran? Amb qui estarien disposats a pactar?
  Aquesta és la pregunta del milió! En parlarem el dia 27 de maig. Cerdanyola, és una ciutat progressista. Hi haurà la possibilitat de fer un govern de forces progressistes, n’estem convençudes.

El qüestionari 

 • A qui votaria si no fos candidata i el seu partit no existís?
  A un partit que plantegés exactament el que nosaltres plantegem.
 • Quina creu que serà la sorpresa i la gran patacada de les eleccions?
  Sorpresa? Potser aquesta no sigui la paraula però estic segura que nosaltres tindrem una representació molt important. Patacada, difícil de dir, hi ha molta decepció amb el govern actual. Crec que la dreta baixarà.
 • Si finalment no és alcaldessa…
  Riu. Continuar amb el que he fet sempre: buscant una vida millor per a la societat, participant a diverses xarxes associatives.
  M’encanta la meva feina i el treball social i de barri que faig per a l’Ajuntament de Barcelona.
 • El millor i el pitjor que ha fet el govern durant el mandat
  Incomplir tots els compromisos i contribuir a què la gent no cregui les promeses dels polítics. El millor? (silenci) no quartar les activitats al carrer i mantenir el caràcter de la festa major… Ha decebut tant que…
 • Què creu que li suscita a la gent la paraula Cerdanyola?
  La ciutat que estimem, on vivim i on volem viure el millor possible, com bons veïns. Almenys és el que a mi em suscita.

Judit Josa

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?