Catalunya proposa que només Terres de l’Ebre, Tarragona i Alt Pirineu passin a la fase 1 l’11 de maig

c6379374f735387d16e3e70bd3a95caa

El Departamento de Salut ha traslladat al govern espanyol la proposta que Cerdanyola, inclosa en la Regió Sanitària Metropolitana Nord, quedi fora del pas a la fase 1 de desconfinament l’11 de maig. La consellera de Salut, Alba Vergés, anunciava ahir que demanarà a l’executiu central que tres regions sanitàries –Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu-Aran- siguin les primeres en avançar, a partir del proper dilluns, en el procés de desconfinament per l’epidèmia de la COVID-19. D’aquesta manera, les altres 6 regions sanitàries en què s’estructura Catalunya hauran d’esperar a fer-ho, ja que segons indiquen els estudis analitzats pel Departament de Salut, en aquests territoris encara hi ha un risc de rebrot de l’epidèmia moderat –en concret, a les regions de Lleida, de Catalunya Central, de Girona, de l’àrea metropolitana nord i de l’àrea metropolitana sud-, o moderat-alt només a l’àmbit de Barcelona ciutat.

Què permet la fase 1?

La fase 1 de desconfinament permet trobades de deu persones, com a màxim, mantenint una distància de seguretat de dos metres entre persones obligatòria i la recomanació d’ús de mascareta i desinfecció de mans. També autoritza l’obertura de les terrasses dels bars i els desplaçaments en vehicle privat.

Així, el PROCICAT ha aprovat la proposta del Govern de la Generalitat d’iniciar un desconfinament gradual d’àmbit territorial a Catalunya, ajustat als indicadors de risc epidemiològic. “El farem de manera segura, basada en l’evidència disponible, consensuada i transparent”, ha dit Vergés després de ressaltar que aquest procés, dur i complex, “no el podem fer sols: necessitem comptar amb la gent, amb els diferents sectors de la societat, i sobretot amb els ajuntaments, entitats locals i supramunicipals”, perquè són “qui millor coneix els seus territoris i millor poden ajudar a remarcar que cal mantenir la solidaritat i la responsabilitat de tothom”

Alba Vergés: “No hi ha cap regió sanitària a Catalunya amb risc elevat de rebrot, però tot i que el virus va a la baixa, no ens relaxarem”

Vergés ha informat que encara hi ha transmissió comunitària del virus, fet pel qual ha reiterat la crida a la prudència i a seguir les recomanacions d’higiene i de distanciament físic. “No ens podem relaxar, ho diem sempre, tot i que sigui cert que les xifres han baixat moltíssim i que el nostre sistema de salut ha pogut atendre a qui ho ha necessitat”, ha emfatitzat. “No hi ha cap regió sanitària a Catalunya amb risc elevat de rebrot, però tot i que el virus va a la baixa, no ens relaxarem”, ha afegit.

La consideració d’avançar en aquest procés d’aquests tres territoris s’ha pres en base a l’anàlisi principal de dos factors: la taxa de transmissió del virus i la incidència de nous casos en els darrers 14 dies. Pel que fa a les altres 6 regions, la consellera ha anunciat que caldrà que passin uns dies més per veure l’evolució del virus: “És molt positiva a totes aquestes regions, però cal temps per consolidar la tendència i per enfortir el diàleg amb el món local”, per detectar i solucionar algunes complexitats, sobretot als municipis més grans. “La setmana vinent estarem en disposició de presentar una nova proposta per aquestes regions”, ha assegurat Vergés, per qui el fet que aquestes regions no avancin ara “no vol dir que s’hagin d’esperar 15 dies més: han d’anar potser a un ritme més lent que les regions amb un risc baix i això té tota la lògica en l’estratificació que hem fet”.

Quatre graus de risc de rebrot però cap territori en alt risc

D’altra banda, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha reiterat que el criteri que s’ha seguit en les decisions que s’han anat prenent fins ara han estat marcades per la garantia de seguretat i no per dates determinades. “Les garanties de seguretat les fem sobre indicadors objectius, clars i transparents”, ha emfatitzat el doctor abans d’enumerar un primer grup d’indicadors que contemplen la descripció del territori, les seves dades epidemiològiques, les seves capacitats assistencials, el nivell de vigilància epidemiològica, o la identificació de punts d’especial risc com poden ser les residències. L’altre grup de criteris són, segons Guix, les mesures de protecció col·lectiva, com el manteniment de totes les mesures de distanciament i higiene.

En base a tot plegat, i sobretot en base a la incidència acumulada i a l’índex de penetració del virus, s’estableix un índex de valors que classifica el risc de rebrot en quatre categories: baix (valor menor a 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) i alt (més de 100). En aquest sentit, Guix ha detallat els valors que conformen l’actual classificació, que no situa cap regió en un risc alt:

  • Baix risc: Alt Pirineu i Aran (valor 8), Terres de l’Ebre (18), Camp de Tarragona (21)
  • Risc moderat: àrea metropolitana nord (valor 38), Catalunya central (46), àrea metropolitana sud (58), Lleida (60) i Girona (65).
  • Risc moderat-alt: Barcelona (91).

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?