Catalunya continuarà en el tram 1 com a mínim 15 dies

IMG_20200515_080753

La velocitat de contagi es troba avui per sobre dels 0,9 punts, el llindar establert per la Generalitat com a condició per passar al segon tram, i per tant, Catalunya es mantindrà en el tram 1 del pla de reobertura com a mínim 15 dies. “Ha estat un creixement sobtat i gestionar un rebrot seria molt complicat, per això estem demanant prudència i davant aquestes complicacions ens quedem en el tram 1”, ha assenyalat la regidora de Salut, Alba Vergés. El pas al tram 2 permetria desplaçaments intracomarcals el cap de setmana, l’ampliació d’aforaments del 50% per bars i restaurants i l’obertura dels centres comercials. Des del govern català es demana reduir al màxim la mobilitat i la interacció social.

“Esperàvem un cert repunt de la velocitat de contagi, però no amb aquesta rapidesa”, ha afirmat El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon: “Si mirem el número de casos setmanals i ingressats a l’UCI, baixen. Però la velocitat de contagi ens fa veure que s’incrementarà i cal prudència”

Es permetran els desplaçaments en tota Catalunya en les dates assenyalades del Nadal

D’altra banda, la Generalitat permetrà que els dies assenyalats de les festes nadalenques tothom es pugui desplaçar pel territori per reunir-se amb la seva família de forma “íntima” encara que s’estigui en fase 1 o 2 de desescalada.

Quin és el pla específic de Catalunya per al Nadal?

El Pla d’adaptació de l’activitat social de Nadal i canvi d’any a la COVID-19 comprèn el período entre els dies 24 de desembre de 2020 i 6 de gener de 2021, i contempla aspectes relacionats amb l’activitat social, la mobilitat, la disposició horària i activitat comercial, entre d’altres.

Confinament nocturn

Pel que fa al confinament nocturn, per la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any es flexibilitzarà: s’iniciarà a les 01:30 h del dia 25 de desembre i 1 de gener, respectivament, i no a les 22:00 h com està previst per la resta de dies. La nit de Reis el confinament nocturn s’endarrereix fins les 23 h, per tal de facilitar l’activitat comercial fins les 22h.

Les trobades i reunions socials es limiten a 10 persones

En el primer dels seus punts més rellevants, el pla recomana que les trobades i reunions socials en aquestes setmanes comportin el nombre més reduït de persones possible, i en qualsevol cas limitades a un nombre màxim de 10 persones, entre les quals també s’han de comptar els infants (aquest número de 10 persones es mantindrà independentment del tram del pla d’obertura progressiva en què es trobi Catalunya). A més, s’aconsella que a les reunions no coincideixin persones provinents de més de dues bombolles de convivència. Per últim, cal que, per a totes les celebracions del període nadalenc, cada bombolla de convivència es relacioni amb un màxim d’altres dues bombolles, sempre les mateixes. Per tant, en les reunions socials no haurien de coincidir simultàniament més de dues bombolles de convivència i cada bombolla no s’hauria d’ajuntar, al llarg de tot el període nadalenc, amb més de dues altres bombolles.

Així doncs, cada bombolla de convivència haurà de definir la seva ‘bombolla de Nadal’ amb les que celebrarà el període nadalenc. En aquest sentit, cal remarcar que la ‘bombolla de Nadal’ haurà d’estar formada per persones de bombolles de convivència que ja tenen un contacte proper, tant per distància física com per freqüència de contacte, com poden ser pares, fills, germans o amics que visquin a prop del domicili. Cal evitar la interacció física amb persones de contacte no habitual, com poden ser familiars o amics que visquin lluny o amb qui faci mesos que no es té contacte. En tot cas, caldrà mantenir un conjunt de pautes de seguretat: distància física, higiene de mans, ús de mascareta, ventilació i quedar-se a casa si es tenen símptomes, diagnòstic o contacte.

A més, es recomana que les reunions i trobades es realitzin a l’aire lliure sempre que sigui possible, tot i que cal recordar que està prohibit el consum d’aliments o begudes en les trobades a l’espai públic. En el cas de trobades en espais tancats, cal garantir  una bona ventilació dels espais compartits, també als domicilis durant la trobada (mantenir obertes les finestres). De fet, s’aconsella ventilar abans i després de la trobada i fer ús constant de la mascareta mentre no s’estigui consumint i seguir les pautes d’higiene de mans. Per últim, és convenient limitar la durada de les reunions.

Residències

Pel que fa a les trobades amb persones residents en residències, se’n facilitaran les visites i se’n maximitzaran i ampliaran els espais destinats a les visites d’acord amb les condicions estructurals, excepte en el cas que la situació epidemiològica no ho permeti. Així mateix, es permetrà la sortida de les persones residents per trobades amb els familiars als domicilis especialment en els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1, el 5 i el 6 de gener. També es permetran les sortides de cap de setmana i les sortides més llargues d’un cap de setmana i inferiors a 3 setmanes (actualment previstes al protocol sectorial).

Les persones que realitzin les visites als residents o bé que els acullin als domicilis, hauran de tenir una especial cura en el període de 7 dies anterior a la trobada, evitant qualsevol tipus d’interacció social amb persones de fora de la bombolla de convivència, en tots els àmbits.

Mobilitat al mínim i en l’entorn proper

En l’apartat de mobilitat territorial i el retorn a domicili, els perímetres s’ajustaran en funció del tram d’obertura progressiva, però en tot cas es recomana que la mobilitat es minimitzi i es mantingui en l’entorn proper. També es permetrà el retorn al domicili familiar de les persones que es trobin fora de Catalunya per motius laborals o d’estudis. Tot plegat, però, complint les mesures establertes pel Govern espanyol en quant a la certificació de la prova COVID-19 amb resultat negatiu en el cas d’arribada des de fora de l’Estat o altres mesures que siguin vigents.

 

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?