Carme Arché: “Hem de pressionar per millorar l’atenció primària”

IMG-20201022-WA0032

Parlem amb Carme Arché, regidora de Promoció de la Salut, Gent Gran i Promoció Econòmica.

– Les directores dels CAP no parlen de col.lapse, però sí de més càrrega de feina. Diversos partits i també els alcaldes socialistes, entre ells Carlos Cordón, han criticat últimament la situació dels CAP dient que no pot ser que fontetes estigui tancat i que s’ha de dignificar l’atenciò primària. Com veu el nou model assistencial?
A començament de mandat ja vam tenir una reunió amb l’ICS i en aquell moment ja ens van parlar del tancament del CAP Fontetes. Nosaltres no ho veiem clar perquè amb uns 60.000 habitants tenir dos CAP i mig -Farigola està a la meitat perquè comparteix personal amb Pinetons- no ens sembla adequat. Però ells no ho veuen així, ells veuen que s’ha de canviar l’atenció i que no ha de de ser tan presencial. És cert que hi ha gestions que es poden fer per telèfon, però crec que el tracte presencial i personal ha de ser prioritari. Ja fa temps que el govern municipal vam fer peticions a l’ICS i no tenim respostes. Hem de pressionar per millorar l’atenció primària.

– ERC ha assegurat que Carlos Cordón amaga la veritat sobre el cap fontetes perquè realment no es pot obrir per a la vacunació de la grip perquè no compleix els requisits. És així?
Abans de la roda de premsa dels alcaldes socialistes, l’alcalde Carlos Cordón ja va assistir a un consell d’alcaldies amb responsables de la Generalitat i els va taslladar que com podien demanar als ajuntaments espais per a la vacunació de la grip quan tenien el CAP Fontetes tancat. ERC diu que no es pot obrir perquè no compleix els requisits, però a mi com a regidora de Salut no m’ha arribat cap informació en aquest sentit. L’Ajuntament ha lluitat perquè s’obrís el CAP encara que sigui per a la vacunació i no hi ha hagut manera.

– Línies col.lapsades als CAP, llargues llistes d’espera per a especialistes i l’hospital ernest lluch sense construir. Podríem dir que la ciutadania de Cerdanyola ha perdut qualitat assistencial respecte altres territoris?
No ho sé perquè no em puc comparar amb altres municipis. Però és cert que amb la covid-19 els CAP estan saturats. A més, Fontetes tancat i Farigola pleguen a les 15 hores. La ciutadania ens ha fet arribar queixes tant a l’alcalde com a mi de la demora de visites o de trucades del metge que no arriben. Dissabte vaig parlar amb la nostra referent a la Generalitat i li vaig dir que han de donar resposta davant aquest problema greu. Em van dir que fan falta infermers i que ja reforçaran. Un parell de cops a la setmana contacto amb les directores dels CAP Canaletes i Serraperera i elles em passen tota la informació.

-Enmig de la segona onada, l’Ajuntament ha previst algun tipus d’ajuda per als comerciants que es veuen afectats?
Crec que hauríem d’incidir en tot el que s’ha fet. Hem convocat ajudes de covid o l’ampliació gratuïta de les terrasses. Les ajudes que vinguin d’aquí en endavant les haurem de treballar perquè ara portarem el pressupost al ple i és dur perquè els ingressos no són els mateixos. Intentarem fer tot el possible per estar al seu costat i en breuposarem tots els esforços per estar al seu costat i estem treballant en les noves mesures que prendrem per afrontar aquesta nova situació. Realment que els i restaurants estiguin tancats és un daltabaix per a tots, per a ells sobretot, però també pel comerç en general. Perquè si les persones no surten a passejar i a consumir als locals els comerços se’n resenteixen.

– Associacions i gremis han apuntat que al comerç local li costarà molt resistir aquesta segona onada i la campanya nadalenca no està assegurada. Tenen pla B a la regidoria?
Respecte la campanya nadalenca estem treballant conjuntament amb l’associació de comerciants, però les circumstàncies actuals haurem d’anar decidint segons les mesures sanitàries.

-S’ha criticat molt la situació que han viscut les residències de gent gran, que són competència de la Generalitat. Què en pensa?
Són competències de la Generalitat. Potser no es van trobar desamparades, però va ser perquè com a Ajuntament hem estat al seu costat. Per exemple, em va sobtar molt que una residència que depèn de la Generalitat no tingués material. Realment les residències ho van passar molt malament i per sort ara la situació està controlada. En el seu moment vam subministrar a la residències material fruit de donacions i de la inversió que va fer la regidoria de Promoció de la Salut perquè a les residències no els hi faltés material. Per altra banda, a l’inici de la pandèmia ens vam trobar que teníem un índex elevat de defuncions a les residències i van sol·licitar desinfeccions a les residència. Una vegada més no vam obtenir resposta i finalment va venir la UME a netejar perquè finalment l’alcalde ho va demanar a la subdelegació del govern i al dia següent estaven aquí. Van fer molt bona feina i les residències ens van fer arribar el seu agraïment. A principis de juliol vam tenir una reunió amb totes les residències. Ens van agrair molt el suport de les regidories de Promoció de la Salut i Serveis Socials. En la primera onada es feien trucades diàries i quan la situació va millorar va passar a ser setmanals. Potser per la situació que ara vivim les tornarem a fer més sovint. Jo vull aprofitar per agrair la tasca dels serveis de Promoció de la Salut i de Gent Gran, que han estat al peu durant tot aquest temps.

-La gent gran és un dels col.lectius vulnerables de la pandèmia. Se l’ha de cuidat, però també apostar per una gent gran activa. Com es fa aquesta combinació en una pandèmia?
Jo com a regidora vaig demanar als meus companys de govern que els casals de gent gran s’havien de tancar perquè eren el col·lectiu molt vulnerable. Soc conscient que a la gent gran els hi va molt bé anar als casals a fer activitats, però hem de vetllar per ells. A més, les residències que tenen centres de dia també els tenen tancats. El que hem fet des de la regidoria és fer activitats online i s’ha enviat tota la informació als responsables dels diferents casals de gent gran. Farem més activitats, però de moment totes virtuals.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?