Carlos Cordón: “Seguirem en la línia que la ciutat avanci amb tota la seva gent”

60034627_10158606032638782_1092323626343989248_o

Hem acabat un any marcat pel coronavirus, però si fem un exercici d’allunyar-nos de la pandèmia, quines altres coses creu que han estat importants per a la ciutat al 2020?
Si fem un balanç de l’any les paraules coronavirus i pandèmia segur que són les primeres que ens venen al cap. Però a nivell de Cerdanyola hem seguit amb una ciutat en ple creixement i que segueix l’estel·la que va agafar al juny del 2019. Han canviat moltes dinàmiques i on hi ha un altre mapa polític amb una gran majoria que té ganes de tirar endavant la ciutat i que aquesta estigui preparada pel futur. Vam tenir un pressupost pel 2020 i un pla d’inversions molt ambiciós que s’ha començat a iniciar al 2020. El missatge positiu és que tenim una ciutat preparada per afrontar el futur i amb unes eines molt importants que feia anys que no tenia. Malgrat aquesta pandèmia tan dura, tenim pressupost per al 2021 i seguirem el mateix pla d’inversions. Volem fer camí amb aquest projecte de ciutat tan important.

“Tenim una ciutat preparada per afrontar el futur i amb unes eines molt importants que feia anys que no tenia”

Com era el seu dia a dia abans de la pandèmia i com és ara??
Abans de la pandèmia pensàvem que no es podien dedicar més hores, però el confinament ens va demostrar que sí. Tots els minuts que perdíem en desplaçaments els vam guanyar per posar en reunions. Tant jo com tot el govern vam estar més de 100 dies sense cap dia de descans. Tots els dies eren noves informacions, decisions importants o urgències. Aquests mesos sí que van ser molt diferents respecte els meus primers nou mesos com alcalde. La diferència entre ara i el prinicipi és que no podem tenir tant contacte amb la gent. Jo estava molt acostumat a tenir contacte permament físic amb la gent i ara aquesta realitat s’ha substituit per reunions o trobades més virtuals. Tant de bo puguem recuperar a finals d’estiu, quan preveuen que gran part de la població estarà immunitzada, podem recuperar el contacte amb la gent, que al final és molt important per una societat i una cultura com la nostra. He viscut tres moments diferents: els primers nou mesos, els tres de confinament i els quatre que portem després d’aquest confinament més dur.

No acostuma a parlar dels governs d’altres administracions, però en la covid-19 Generalitat i govern central han tingut molt a dir. Com valora la seva tasca en aquest sentit?
El que puc valorar com alcalde és l’esforç que totes les altres administracions estan fent i han fet des del primer dia per intentar posar solucions. Estic convençut que malgrat la baralla política permanent a Catalunya i al conjunt d’Espanya el governs central i de les comunitats estan fent tot el que poden, està clar que hi haurà decisions que potser seran desencertades i amb el temps es veurà. Segurament a nivell local també ens haurem equivocat i per aquest motiu volem fer una memòria extensa de totes les accions que hem fet des de l’Ajuntament. Aquests dies estem veient decisions que van canviant d’una setmana a l’altra i que fan tornar boja a molta gent, sobretot a sectors que ho estan passant molt malament. Però entenc que és de la voluntat d’intentar solucionar problemes i no posar-ne més. No m’agradaria criticar a cap govern perquè miro el que estem fent nosaltres i el que hem patit per aquesta situació i entenc que ells estan passant pel mateix. Crec que des de l’administració local hem de fer tot el possible per ajudar tothom a sortir d’aquesta. Unitat, unitat i unitat per sortir endavant i quan ens en sortim ja en parlarem. I hi haurà eleccions, que al final és el millor sistema perquè la gent pugui valorar la feina feta per part de tots els governs.

“Soc optimista i crec que en 5 o 6 anys tindrem l’hospital comarcal Ernest Lluch. Posaré tot el que estigui al meu abast per aconseguir-ho”

La Generalitat ha anunciat el seu compromís per construir l’Hospital Ernest Lluch. Creu aquesta vegada és la definitiva?
Crec que sí. És una de les poques coses que tenen a veure amb altres administracions en les quals darrerament he estat relativament optimista. Des del primer dia del meu govern vam entomar el tema amb els altres ajuntaments i hi hem posat moltes hores i hem pressionat la Generalitat perquè donés resposta a la demanda. Just abans de la pandèmia ens vam reunir amb la consellera i ens va dir que al març tindríem una proposta sobre la taula que solucionaria moltes de les reivindicacions que teníem. Va arribar la pandèmia i es va endarrerir i finalment ha arribat ara, just en període de precampanya. Ens hem pres el compromís amb prudència i treballarem per al seu compliment perquè és una necessitat del territori i una reivindicació de molts agents socials i polítics de les diferents ciutats. És de justícia i soc optimista i crec que en 5 o 6 anys tindrem aquest equipament tan necessari pel territori. Posaré tot el que estigui al meu abast per aconseguir-ho.

“Crec que com a administració pública més propera estem donant resposta als objectius marcats a inici de mandat i intentant que ningú es quedi enrere”

A finals de l’any passat ens deia que pel 2020 esperava que tot el que l’equip de govern s’havia marcat com a objectius en aquest mandat ho anem aconseguint i que la ciutat deixi de perdre oportunitats i que aprofiti totes les que té. S’ha fet realitat?
Sí, el balanç és positiu malgrat tot. Però després d’aquest any hem d’anar a objectius més bàsics i importants: que ningú quedi enrere. És cert que la ciutat s’ha de preparar pel futur i tenim les eines per fer-ho, però després de viure aquesta pandèmia, que segurament marcarà part del 2021, ara més que mai hem de mirar que ningú quedi enrere en aquesta crisi sanitària, social i econòmica. Això és tan bàsic, que potser la resta perd importància. Per sort, crec que com a administració pública més propera estem donant resposta als objectius marcats a inici de mandat i intentant que ningú es quedi enrere. Aquest any seguirem en aquesta línia: que la ciutat avanci amb tota la seva gent.

“Ni ERC ni Guanyem han volgut ajudar en la governabilitat ni en la construcció de la ciutat. És legítim, però que diguin que hi ha manca de lideratge i de gestió quan venim del que venim…”

L’any passat deia que li havia sorprès en negatiu la situació que viu la màquina de la casa per enfrontaments personals i que havien començat a treballar per solucionar-ho. ERC va assegurar a l’últim ple que la màquina no funciona. S’està notant ja aquest treball?
Amb la majoria de la gent amb qui parlo nota que hi ha hagut un canvi a la ciutat i que aquest canvi continua. La gent sap que hi ha un govern que dedica totes les hores del món a que la ciutat funcioni molt millor. És cert que la màquina de l’Ajuntament és molt complicada i amb certes dinàmiques negatives de fa molts anys. És difícil de solucionar d’un dia per l’altre, hi ha mecanismes que anem millorant, però estic convençut que és una feina que durarà tot el mandat. El nostre objectiu és la ciutat, però perquè la ciutat funcioni la màquina de l’Ajuntament ha de funcionar molt millor del que funciona. Alguns regidors del govern dediquen moltes hores a això. Sobre els comentaris que ERC va fer al ple, aquest partit va marcar el pas del govern anterior i va participar un any en aquest govern. I que jo sàpiga, la ciutat estava molt pitjor. Que segons qui digui segons què a mi em faria una mica de vergonya, però en tot cas tothom és lliure de dir el que vulgui. Ni ERC ni Guanyem han volgut ajudar en la governabilitat ni en la construcció de la ciutat. És legítim, però que diguin que hi ha manca de lideratge i de gestió quan venim del que venim…

Com ha afectat al govern la marxa d’un pes pesat al partit i al plenari com Víctor Francos?
No t’enganyaré, quan el Víctor m’ho va explicar ens va afectar als dos. Era una decisió complicada que tenia moltes conseqüències, però no teníem més remei començar a buscar alternatives i seguir avançant. El Víctor és un pes pesat i parlo d’ell en present perquè segueix sent part d’aquest projecte i ho seguirà sent mentre així ho vulgui. Va ser un cop dur, però no teníem molt marge. Ell està fent molta feina al capdavant del lideratge d’aquesta crisi i per nosaltres és un orgull que un company de govern ara tingui aquestes responsabilitats. Nosaltres hem seguit avançant amb la incorporació de la Marian, que és una gran persona i està fent també molta feina. Ella, com la resta del govern i de l’equip, estem fent tot el possible per tirar endavant la ciutat.

Fa poc va anunciar que l’Ajuntament està estudiant accions legals contra Endesa pels talls de llum que pateix la ciutat. Com està el tema? Fins ara que s’ha fet?
És una de les coses que la ciutat pateix des de fa molts anys. Jo visc a Serraparera i ho hem patit sempre, també Montflorit. Però ha s’ha estès per gairebé tota la ciutat: talls de llum, apagades… Per una ciutat com la nostra és una vergonya. Des del primer dia és un problema que vam entomar i vam parlar amb Endesa. Els hi vam donar un marge de confiança perquè ens deien que estaven treballant per millorar la situació. Però han passat els mesos i no hem notat canvis. Per aquest motiu, estudiarem tots els mecanismes legals al nostre abast perquè aquesta situació canviï. No és de rebut, no és just i és una vergonya que estiguem així amb el que es paga de rebut de llum cada mes. No ens tremolarà el pols i anirem fins al final. Com tinguem més informació al respecte anirem informant.

“Estem treballant en un format de festa major similar a les experiències organitzades amb restriccions a la ciutat, com el Festival Internacional de Blues de Cerdanyola”

Cerdanyola ha demostrat que la cultura és segura. Això permetrà celebrar el Roser de Maig encara que sigui d’una forma diferent?
Ja estem treballant en un format de festa major similar a les experiències organitzades amb restriccions a la ciutat. A Cerdanyola vam tenir la sort i el privilegi de tenir un gran equip en l’organització del Festival de Blues de Cerdanyola que va donar exemple de com es pot fer un festival de qualitat i amb plena seguretat. Segurament la primera meitat del 2021 serà molt similar en restriccions al 2020 i la festa major del Roser de Maig haurà d’estar adaptada, però estic convençut que podrem fer alguna cosa. També hem de tenir present que ens queda per fer l’acte de dol que no vam poder fer al juliol i que és una de les coses que hauríem de fer abans de tornar a una certa normalitat. La ciutat es mereix aquest acte. I més endavant haurem de fer la festa de la retrobada per celebrar que ho hem superat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?