
Guanya les eleccions, és investit alcalde, anuncia que aviat serà pare per segona vegada i és escollit Secretari Nacional d’Innovació i Tecnologia de la Comissió Executiva que encapçala Miquel Iceta. Ha tancat un any rodó?
Sí, a nivell personal tinc aquesta sensació. Ha estat molt especial. També és el resultat de molta il·lusió i molta feina d’aquest any i de anys enrere. Em considero una persona molt afortunada.
I què espera pel 2020?
Espero que tot el que l’equip de govern ens hem marcat com a objectius en aquest mandat ho anem aconseguint. És un projecte molt ambiciós i valent i d’una mirada llarga. Vull que la ciutat deixi de perdre oportunitats i que aprofiti totes les que té.
Si pogués demanar un desig per Cerdanyola, quin seria?
M’agradaria que totes les persones de Cerdanyola tinguessin totes les oportunitats per tirar el seu projecte de vida endavant, que ningú es quedés enrere.
A l’entrevista prèvia a les eleccions municipals de maig va dir que el primer que faria quan arribés al despatx seria agafar el programa electoral del PSC, encabir-ho tot en un cronograma i posar a treballar els equips. Va ser així?
El cronograma no el vam tenir ni el primer dia ni la primera setmana. Però sí que ens vam posar a treballar en aquesta línia i ja el tenim. Fa un parell de mesos que fem reunions que fem reunions setmanals on parlem de totes les inversions sobre un cronograma per parlar del que volem fer i en quin moment està. Tot el que volíem fer ho hem treballat des del primer dia. Precisament per aquest motiu hem aconseguit tirar endavant un pressupost i un pla d’inversions amb mirada llarga i sobretot tornant a la normalitat en aquest Ajuntament.
Suposo que tenia una idea del que seria l’Ajuntament. S’ha trobat coses que no esperava?
M’ha sorprès en negatiu la situació que viu la màquina de la casa per enfrontaments personals. Una ciutat tan important com Cerdanyola té un problema tan greu en base a potser negligències o irresponsabilitats del govern anterior, que el que va fer és agreujar una situació complicada. És una solució que no serà fàcil ni ràpida, nosaltres ens hi hem posat des del primer dia perquè sense això aquest Ajuntament no funcionarà mai.
Aquesta situació és la que ha comportat que arribin al ple punts amb informes desfavorables?
Hem portat la part del pressupost relacionada amb l’empresa municipal i al ple de desembre un contenciós amb EMD pels agents cívics perquè l’informe desfavorable qüestionava el perquè s’ha de portar un punt al plenari quan és potestat de l’alcalde, que és qui decideix ordre del dia del ple. En el primer cas vam decidir assumir el risc polític perquè el pressupost en si comptava amb tots els informes favorables. Moltes de les coses que el govern anterior va intentar solucionar i va portar a plenari amb informes desfavorables, nosaltres hem aconseguit portar-les a ple i aprovar-les amb informes favorables. Alguns exemples són Santa Teresa o la recuperació de la ZEM Riu SEC.
El PSC va assegurar que si governava no portaria al plenari punts amb informes desfavorables. Aquests dos casos que cita d’informes desfavorables, no impliquen haver d’assumir una contradicció?
No. I segurament haurem d’assumir contradiccions, com les ha d’assumir qualsevol governant. La voluntat d’aquest govern no és fer un enfrontament contra cap habilitada d’aquest Ajuntament i portar els informes favorables com a objectiu polític, que sí que era la voluntat del govern anterior. Nosaltres hem pogut arribar a consensos gràcies a la gestió dels regidors que han fet seure a les dues parts i no els han fet aixecar fins que s’arribés a una solució. La voluntat és que tots els expedients arribin impoŀluts al ple.
Es va criticar que la seva primera acció fos despenjar la pancarta de ‘Llibertat presos polítics’ sense tenir l’acord del ple abans. Ho tornaria a fer?
Sí, perquè sempre he defensat que les institucions han de ser neutrals. No hem posat cap altra pancarta des de llavors i hem aprofitat per dignificar la marquesina de l’ascensor que va a l’aparcament amb informació de les activitats que hi ha a la ciutat. Encara que molts creguin que aquella pancarta era justa, tensionava una gran part de la gent d’aquesta ciutat. I si vull ser un alcalde de tots, no puc tenir una pancarta que tensioni a la meitat de la meva població.
El ple municipal havia acordat via moció que la ciutat de Cerdanyola fos lliure de glifosat. Però alguns van alertar de la recuperació d’amagat per part de l’Ajuntament del glifosat com a herbicida en les tasques de fumigació de la ciutat. És Cerdanyola una ciutat lliure de glifosat o no?
Cerdanyola està aplicant un producte homologat pel Ministeri i per la Unió Europea per tenir la ciutat mínimament decent. El que ens havíem trobat és una ciutat com una selva. S’està utilitzant perquè la ciutat estava feta caldo. Es van provar tots els mètodes alternatius que plantejava la moció i no van funcionar.
Més enllà de la seva opinió com a alcalde, com a arquitecte que li sembla el nou PDU del Centre Direccional?
És una oportunitat per a la ciutat. És l’oportunitat que molts municipis del nostre voltant han tingut en els darrers anys i que els han fet prosperar. A Cerdanyola no l’hem tinguda perquè alguns no ho han volgut tirar endavant. Nosaltres ens ho hem cregut sempre i per aquest motiu volem tirar endavant el projecte. Considero que és una oportunitat difícil de deixar escapar perquè la ciutat pugui créixer millor, per atraure inversions importants i per atreure la UAB cap a Cerdanyola. És una oportunitat d’or i no entenc que hagi estat sempre amb intents de bloqueig per part de segons quines persones, forces polítiques o entitats.
En les sessions informatives les crítiques s’han centrat en els abocadors. És un projecte que té totes les garanties de salut per a les persones?
Les té i les haurà de tenir sempre. Per aquest motiu hem posat com a prioritat que el tema dels abocadors estigui resolt abans que es comenci a construir habitatge. Això és el que he dit jo, el que ha dit el Pere Solà i el que hem dit a l’AMB, que és qui s’encarrega dels abocadors de Can Planas i Elena. Hem una sèrie de sessions informatives, exposicions permanents i hem parlat amb tothom. És cert que a aquestes xerrades han vingut persones contràries als abocadors, que no al desenvolupament del Centre Direccional. Jo he de confiar en tots els informes tècnics que em diuen que la solució és la que es proposa i la nostra feina és pressionar als agents que hi participen perquè la solució arribi quan abans millor. Centrar el debat del Centre Direccional només en els abocadors és fer trampes. Hi ha segons quines persones o alguns partits polítics que sempre han estat en contra que la ciutat creixés. Si fos per ells encara seríem un poble amb quatre cases i res més. Aquesta ciutat es mereix créixer per la seva ubicació i per tot el que ha de fer en el futur.
El projecte de Santa Teresa se’l van trobar quan van entrar a governar. També és una oportunitat?
Totes les forces polítiques ens hauríem d’haver posat fa molt temps en veure certs llocs de la ciutat com a llocs estratègics i veure’ls com a una oportunitat. Després que un privat comprés els terrenys teníem l’oportunitat per dignificar la zona. Quan vam arribar hi havia un expedient amb informes desfavorables i tot i no poder fer tot el que els veïns volíem hem portat al ple l’expedient amb informes favorables. El projecte de Santa Teresa per nosaltres està englobat dins d’un més gran que és el de la carretera de Barcelona. Estem treballant ja amb l’AMB. Des del primer dia estem treballant perquè el seu pas per Cerdanyola sigui digne. Aquest mes es començarà un concurs d’idees i la meva voluntat és que en aquest mandat es puguin fer passes decidides perquè la carretera de Barcelona canviï.
Han presentat un pla d’inversions molt ambiciós. En quin grau creu que es podrà complir?
Veníem d’un grau d’execució de mínims perquè en el mandat passat només vam tenir un pressupost aprovat per una qüestió de confiança i un pla d’inversions de mínims. El nostre és un pla agosarat i ambiciós que intenta recollir la nostra proposta política en campanya electoral i també totes aquelles propostes dels partits que han estat treballant en positiu en aquest pressupost. Sobretot recull moltes de les necessitats bàsiques que té la ciutat. És un pla valent i de mirada llarga, segurament de dos mandats. El nostre compromís és que el grau d’execució sigui el més alt possible. La situació a la casa no és l’ideal perquè el grau d’execució sigui alt, però hem de treballar perquè sigui així. No vull parlar de percentatges, però si com a mínim encetem en aquest mandat els grans projectes i desbloquegem els altres estaré molt satisfet.
En aquest inici de mandat el PSC ha trobat el suport d’En Comú Podem i Junts. Era el suport que esperava?
Sí, era el recolzament que esperava i segurament era els que ens podia anar millor pel perfil de persones que hi havia. Quan vaig entrar al govern vaig deixar molt clar que no podíem pactar amb ERC tot i que sumàvem majoria absoluta. L’explicació perfecta és la que es va veure al ple d’investidura per part de la portaveu d’ERC: més de la meitat del discurs va ser sobre els presos i aquestes coses que res tenen a veure amb Cerdanyola. I tampoc creia que aquesta ciutat es pogués sostenir amb un pacte amb l’altre l’extrem del conflicte polític que viu Catalunya, que són PP i CS. Enmig quedaven En Comú Podem i Junts per Cerdanyola. En tot aquests temps aquests dos partits i Manuel Buenaño (PP) ens han ajudat, han col·laborat i han tingut aquesta actitud de poder desbloquejar temes. Els hi agraeixo aquesta actitud que han tingut des del primer dia i que no han tingut la resta.
Desitjaria que aquest suport es traduís en un pacte de govern? Tanquen alguna porta?
No hem tancat cap porta. A principi de mandat ens havíem de conèixer com a govern i vam decidir que volíem iniciar el camí sols i que el pressupost havia de servir per veure si volíem ampliar el govern o no. Crec que hi ha possibilitats que aquest govern sigui més ampli o que hi hagi un acord de governabilitat per aquests sis mesos que hem viscut i per la bona sintonia amb segons quins partits. No hi ha cap escenari tancat.
Cerdanyola ha viscut aquests últims mesos una mobilització massiva contra el tribut metropolità. Vostè ha dit que com a alcalde defensarà els interessos de Cerdanyola a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a Catalunya i a l’Estat governi qui governi. És conscient que aquesta declaració d’intencions el pot coŀlocar en una situació incòmoda?
I m’hi ha posat. Perquè com a alcalde tenim un enfrontament amb l’AMB perquè hem dit que el càlcul que havia fet no era el que creiem nosaltres que havia de ser. I hem posat un recurs de reposició i hem dit que com a Ajuntament arribarem fins al final. L’enfrontament polític que tinc com a alcalde amb una AMB governada en part pel meu partit polític el tinc perquè poso els interessos de Cerdanyola i de la seva gent per damunt de tot.
Però a finals d’any votava a favor de l’augment del 5% del tribut metropolità. No és contradictori?
S’ha d’explicar bé. Crec que he estat sempre transparent i he intentat donar la cara amb el risc que me la trenquessin. Aquests dies s’ha intentat fer un linxament públic de l’alcalde actual per part d’alguns. El tema del 5% és explicar la meitat de la veritat. L’altra dia s’aprovava l’aprovació definitiva de l’ordenança i em podia haver aixecat -com van fer alguns, fins i tot del meu partit- i marxar. I s’hagués aprovat igualment. Però el que també s’aprovava era una esmena que deia que el càlcul l’aportarà l’Ajuntament. Un fet que suposa que el tribut serà un 33% menys de mitjana per a la butxaca del ciutadà. L’any vinent vindrà un únic rebut igualment, es manté la reducció del 60% i simplement s’incrementa en un 5%, però a Cerdanyola tindrem la baixada del 33% de mitjana. Per això no em vaig aixecar. Hi ha altres governants que s’han passat la seva gestió darrere d’una pancarta sense anar a cap reunió amb l’AMB per lluitar per Cerdanyola. Que els pitjors governants de la història d’aquesta ciutat diguin segons quines coses… Què vols que et digui? Se’ls hauria de contestar però en certa mesura, perquè a mi em faria vergonya sortir al carrer si hagués estat l’alcalde de la ciutat els darrers quatre anys per com va deixar Cerdanyola i l’Ajuntament. S’ha permès el luxe de difamar la meva imatge, d’enganyar i d’intentar intoxicar la gent. Aquest és el personatge que tenim com a exalcalde de la ciutat, és l’únic exbatlle de Cerdanyola que no té una posició institucional, sinó d’activista polític de l’extrema esquerra. A mi se’m cauria la cara de vergonya de defensar segons quines coses amb la gestió nefasta que va fer ell i el seu govern. No penso acceptar lliçons d’algú que ha deixat la ciutat com l’ha deixat.