Carlos Cordón: “Molt aviat començarem a tenir el sector de Santa Teresa dignificat i posat al dia”

WhatsApp Image 2023-01-03 at 08.49.01

El 2022 havia de ser l’any de la dignificació de Santa Teresa i no ha estat així. El definiria com el gran assumpte pendent del seu govern?

El 2022 ha estat l’any en el qual s’han desbloquejat per fi totes les traves que teníem. És un projecte que m’he agafat a nivell personal perquè és una vergonya que tinguem aquell sector com el tenim havent aprovat el que vam aprovar quan vam arribar al govern al 2019. Però a part del privat que construeix hi ha altres actors implicats com l’ACA, el Ministeri de Transports i ADIF. Això ens ha entorpit molt tots els avenços d’una zona que es dignificarà molt.  Les obres començaran al gener o al febrer si tot va bé. M’hagués agradat que es comencés al 2022, però no ha estat així. No hem complert aquest objectiu, però hem treballat molt per aconseguir-ho. Ara estem acabant de rematar els serrells entre totes les parts. Molt aviat començarem a tenir, per fi, el sector de Santa Teresa dignificat i posat al dia.

A l’entrevista d’ara fa un any parlàvem del baix grau d’execució pressupostària com un dels problemes de l’ajuntament. Creu que la situació ha millorat?

Com diu el Javi Sánchez, sempre hi ha marge de millora. Ens marquem l’objectiu del 35%. Estem en la mitjana d’altres administracions, però és cert que és  l’assignatura  pendent de totes les administracions. Qualsevol cosa que vols fer en una administració trigues molt. Ara hem fet un Pla de Contractació, hem reduït els Reconeixements Extrajudicials d’Obligacions (REOS). S’està fent molt millor, però hem de seguir en aquest camí de millora.

“La gent ha d’estar molt tranquil·la que les escoles bressol funcionaran igual de bé o més que ara i nosaltres estarem aquí perquè això sigui així”

La gestió directa escoles bressol municipals ha estat un dels grans temes polítics de l’any i una de les mostres de l’acord inicial amb En Comú Podem. Sense ells no haguessin tirat endavant aquest canvi?

Potser no. No era una prioritat per a nosaltres, però mai ens vam negar a estudiar-ho. El que vam dir en campanya és que si una cosa funciona que segueixi així. Però que passa? Que el govern no té 13 regidors i si vols tenir majories has d’arribar a acords amb altres i incorpores coses que potser tu no tenies en el teu full de ruta però que tampoc hi estàs en desacord. I la gestió directa de les escoles bressol n’és un exemple. D’acords com aquests hem arribat també amb Junts, amb Ciutadans i el PP. I amb Guanyem i ERC vam arribar a un acord pel tema de l’IAE. Ara hem remunicipalitzat les escoles bressol, però també hem fet una feina prèvia amb l’empresa municipal. Hi hem posat una direcció clara, entre d’altres. Des del primer dia vam dir: tenim dues opcions,  potenciar-la o tancar-la. Vam tirar pel camí de potenciar-la. La gent ha d’estar molt tranquil·la que les escoles bressol funcionaran igual de bé o més que ara i nosaltres estarem aquí perquè això sigui així.

Cerdanyola és de nou ‘Ciutat de la Ciència i la Innovació’ després d’haver rebut la distinció  concedida pel Ministerio de Ciencia e Innovación. Com es tradueix aquesta distinció en el benestar de la ciutadania de Cerdanyola?

A la ciutat hi ha coses més tangibles i altres que no ho són. Per exemple els asfaltats o totes les obres són coses tangibles i després hi ha coses que s’han de fer perquè la ciutat avanci com projectar Cerdanyola i generar aliances amb sectors estratègics que es tradueixen amb el projecte de Ca n’Altimira o la comercialització de parcel·les al Parc de l’Aba. Això és reverteix en una oferta d’habitatge com toca -hem expulsat als nostres joves- perquè la gent no hagi de marxar de Cerdanyola i si venen noves empreses tindrem més aportació econòmica que també ens permetrà fer més inversions. Si seguim caminant en l’economia del coneixement Cerdanyola serà coneguda arreu per potenciar l’economia del coneixement i això portarà més oportunitats que reverteixen sempre en més qualitat de vida.

Precisament Cerdanyola és la tercera ciutat de la comarca amb l’índex d’envelliment més alt. Què s’ha fet o es pot fer des del consistori per revertir la situació?

Crce que això és fruit d’haver expulsat històricament a la gent jove de la ciutat. Dels meus amics de l’escola, cap d’ells viu a Cerdanyola perquè no es podien permetre un habitatge aquí. I si això m’ha passat a mi li ha passat a molta gent. La gent gran s’ha mantingut perquè ja tenia el seu habitatge. Amb el desenvolupament del Parc de l’Aba per fi començarem a evitar que la gent jove hagi de marxar de Cerdanyola. Tindrem una oferta adaptada a totes les butxaques  i d’aquí a cinc o sis anys hi haurà gent que estarà apunt d’estrenar un pis.

“Cerdanyola s’ha de seguir consolidant en aquest camí de ‘Cerdanyola, Ciutat del Coneixement’, que no només és el sincrotró i el Parc de l’Alba. Són tots aquells projectes que puguem fer de la mà d’agents estratègics”

Més enllà del Parc de l’Alba, per on passa el futur de Cerdanyola?

Cerdanyola s’ha de seguir consolidant en aquest camí de ‘Cerdanyola, Ciutat del Coneixement’, que no només és el sincrotró i el Parc de l’Alba. Són tots aquells projectes que puguem fer de la mà d’agents estratègics  i que facin que, per exemple, quan tu vagis a Ca n’Altimira d’aquí a un temps ensumis que Cerdanyola és una ciutat universitària i tecnològica que aposta per l’economia del coneixement. També ha de caminar  per estar neta, per ser accessible i tenir una bona seguretat. Hem de tenir allò bàsic i seguir lluitant pels serveis que no hem tingut mai i que necessitem de forma urgent, com l’Hospital Ernest Lluch.

“L’Hospital Ernest Lluch ha de ser una realitat en els propers 4 o 5 anys. També de ser una realitat seguir potenciant els CAPS i que s’obri el de Fontetes amb tots els serveis”

Ha avançat el projecte de l’Hospital Ernest Lluch?

Hem avançat en temes de planejament. Estem a tocar de tenir un planejament tancat i la Generalitat també està en la línia. Estem a la una els tres ajuntaments implicats, l’AMB i la Generalitat. Crec que al 2023 s’acabarà de rematar i descomptar el termini dels passos que hem de fer fins que estigui construït. Ha de ser una realitat en els propers 4 o 5 anys. També de ser una realitat seguir potenciant els CAPS i que s’obri el de Fontetes amb tots els serveis. També a nivell de mobilitat el Vallès Occidental Sud ha estat oblidat sempre i ara que estem a la segona corona de l’AMB i paguem el tribut metropolità hem de començar a notar que la ciutat millora en transport públic. Ens ho mereixem, ens ho deuen i és necessari. També tenim el projecte històric del riu Sec, que necessita ser renaturalitzat de la millor manera possible. Que serveixi perquè sigui un riu maco de veure però que a la vegada estigui preparat per a riuades. Ja hem tingut algun contacte amb l’ACA en aquest sentit, però de moment no tenim res. Ningú ha aconseguit que el riu tingui una imatge mínimament digna. Si seguim governant és un tema en el qual m’hi vull posar, també en l’avinguda primavera. Tinc entre cella i cella transformar completament l’avinguda Primavera entre la C i l’estació. S’ho mereix el barri i la ciutat. També el parc del Turó de Guiera. Hi ha moltes coses a fer.

“M’hagués agradat que el nou contracte de jardineria estigués en vigor des de fa un any”

ERC ha assegurat que és curiós que tot i ser una prioritat del govern el nou contracte per al manteniment d’arbrat, places i espais verds arribi a cinc mesos de les eleccions. 

Per a mi seria curiós que hagués entrat en vigor fa dos anys, quan vam començar a treballar l’expedient. És un contracte que ha estat molt difícil de tramitar. Sabíem que Cerdanyola no  tenia un contracte de jardineria acord a les seves necessitats i el PTV i el Parc de l’Alba hi havia d’entrar. És un contracte que ha hagut de ser evaluat per gent de fora de l’Ajuntament perquè no teníem personal per fer aquesta valoració. M’hagués agradat que el nou contracte de jardineria estigués en vigor des de fa un any. Per a mi, ara és tard.

“Tenim aquesta voluntat d’entesa sigui amb Ramon Andreu de president o amb qualsevol altra persona que hi hagi al capdavant de l’EMD a partir del maig. Bellaterra no serà independent de Cerdanyola ni s’annexionarà a Sant Cugat, aquest escenari el podem esborrar del mapa”

L’Ajuntament ha presentat recurs contra l’ordre de tramitar l’expedient de la Comissió Bellaterra és Sant Cugat. Creu que des de l’Ajuntament s’ha fet prou perquè els veïns de Bellaterra vulguin quedar-se a Cerdanyola?

Segurament sempre es pot fer més.  Si hi ha molta gent que vol marxar serà per algun motiu. Ens toca seguir treballant. També és cert que veníem d’unes relacions molt complicades entre l’Ajuntament i l’EMD. Aquestes relacions han millorat i hi ha una entesa per tirar endavant temes. Nosaltres tenim aquesta voluntat d’entesa sigui amb Ramon Andreu de president o amb qualsevol altra persona que hi hagi de president de l’EMD a partir del maig. Bellaterra no serà independent de Cerdanyola ni s’annexionarà a Sant Cugat, aquest escenari el podem esborrar del mapa. Però sí que és veritat que no ens podem quedar només aquí. Hem de seguir treballant perquè la gent de Bellaterra se senti de Cerdanyola. Estem amb tot el tema del canvi de la il·luminació del barri de Bellaterra, també fan falta actuacions en l’espai públic i de tot tipus. Hi ha molt camí i podem fer les coses millor. L’altra dia es creava una nova plataforma que es presenta a les eleccions a l’EMD i que té també aquesta voluntat de treballar de la mà de l’Ajuntament per millorar el Bellaterra i del conjunt de la ciutadania que hi viu allà. En aquest terreny ens sentim molt còmodes i volem seguir treballant amb qui sigui per millorar Bellaterra i tota Cerdanyola.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?