Carlos Cordón: “Aquest és el mandat de la renovació per complet del contracte del transport urbà”

WhatsApp Image 2024-01-15 at 11.26.16
L’alcalde Carlos Cordón repassa el 2024 per al Cerdanyola al Dia / Foto Ajuntament (NP)

-Acabem de començar el 2024. Què suposarà aquest any per a Cerdanyola?
Al 2024 i en aquest mandat el que espero és la consolidació de molts projectes que s’han treballat molt durant el mandat passat. Ja no només parlo del projecte per excel·lència que és el Parc de l’Alba, sinó que Cerdanyola se segueixi consolidant encara més com un espai d’oportunitats on arribin més inversions. Tenim molts reptes per endavant i volem que Cerdanyola sigui un espai d’oportunitats on ningú quedi enrere. Aquest és el màxim objectiu i també ho és seguir fent tot allò que ens agrada fer i que hem fet fins ara, com continuar ampliant l’oferta d’oci cultural i totes les polítiques que estem tirant endavant. Espero que aquest sigui el mandat de la consolidació del projecte.

“Aquest any segur que es començarà la construcció del pavelló del riu Sec”

-L’any passat anunciava que el 2023 seria l’any de les obres de Santa Teresa i el nou pavelló del riu Sec, però la realitat és que no ha estat així. Haurem d’esperar molt?
A Santa Teresa ja fa setmanes que van començar les obres de tot l’entorn. S’ha iniciat el nou mur del riu i ja es pot veure que està en moviment tot allò. També hem vist com han començat les obres de Ca n’Altimira. Ara volem demanar el projecte per canviar completament l’avinguda Primavera. Ja no diré que aquest serà l’any del pavelló, però en tot cas el pavelló es construirà i segur que serà aquest any quan es començarà. És veritat que per problemes de finançament de l’AMB aquest projecte no ha acabat de començar quan tocava. L’AMB ha de resoldre en aquest primera primera part de l’any aquestes qüestions financeres per poder tirar endavant totes les polítiques que ha de seguir fent.

“Tot triga molt més del que ens agradaria, però ja es veuen coses i s’aniran veient moltes més”

Ca n’Altimira i la Torre Vermella són dues les obres més avançades. Ja hi ha un termini per obrir de nou aquests equipaments?
Són dos bons exemples del que pot passar amb una obra. Quan són obres que agafes un edifici antic i l’has de posar al dia és més complicat perquè hi ha coses que et trobes que no les tenies plantejades al principi. Ca n’Altimira és un exemple d’una obra que ja és molt visual com ha canviat a millor el seu entorn, però a dins de l’edifici encara no s’ha fet res i hem de tenir paciència perquè trigarà una mica de temps. Serà el gran edifici de Cerdanyola ciutat del coneixement. I la Torre Vermella és un exemple similar. Hauria d’estar ja oberta, és un edifici històric de la ciutat en el qual ens hem trobat coses que no esperàvem trobar i que volem recuperar perquè la gent les pugui gaudir. A això li hem de sumar la lentitud de l’administració pública en quant als processos, però aquest serà el mandat en el qual la Torre Vermella s’obrirà. A la Torre Llopis tenim la voluntat d’obrir el jardí i ja tenim un projecte acabat per a la seva recuperació. La voluntat és poder oferir a la ciutadania el jardí i connectar barris a nivell visual i en paral•lel amb les obres de la segona fase a Santa Marcel•lina, que començaran en les properes setmanes. Tot triga molt més del que ens agradaria, però ja es veuen coses i s’aniran veient moltes més.

-Iniciem el 2024 i encara no tenim hospital. És una mica el dia de la marmota…
Del tema de l’hospital acostumo a parlar molt poc. Soc molt prudent perquè soc conscient que és un tema que ha generat molta frustració en la ciutadania perquè de l’hospital en parlem fa més de 10 anys. Soc molt optimista, no diré que serà el mandat de l’hospital construït, però aquelles coses que estaven bloquejades en el mandat passat ja s’han desbloquejat a nivell urbanístic. Espero que en aquesta primera meitat del mandat tinguem molta llum en aquest tema.

-Sens dubte aquest any ha ser quan es defineixi un nou model de gestió de residus. Estem preparats per aquest repte?
Sí, perquè creiem fermament que el que hem de fer és millorar el que tenim. Estem caminant aprofitant els exemples d’altres ciutats que han tirat endavant aquesta renovació. Ens interessa molt canviar tota la flota de vehicles de neteja. És el mandat del nou contracte de neteja, però també serà el mandat del nou contracte del bus urbà, que dependrà directament de l’AMB. Aquest serà el mandat de moltes coses.

“Esperem no haver de demanar més esforços extra a la ciutadania en aquest mandat”

-El 2023 acabava amb l’aprovació definitiva d’un 11’6 en l’IBI, una mesura que implica que la ciutadania faci un esforç important quan el govern té 12 dedicacions exclusives i tres assessors. Es podria haver evitat?
Si l’haguéssim pogut evitar, no l’haguéssim portat al ple. Portem quatre anys evitant-la. Podríem haver fet pujar l’IBI cada any menys i al final haguéssim tingut la mateixa suma. Al mandat anterior, vam haver d’afrontar les conseqüències de la pandèmia i era impossible plantejar-se una pujada de pressió fiscal en aquells impostos que afecten directament a les famílies. Vam estirar al màxim els pressupostos per fer front a una crisi que ningú l’havia plantejat abans i per tirar endavant un projecte de ciutat i canviar moltes coses que Cerdanyola no havia tingut mai. Amb el pressupost que vam fer per al 2020, amb del 2021, amb el del 2022 i amb la pròrroga del 22 hem aconseguit fer moltíssimes coses que no s’havien fet mai. Però arriba el curs 22-23 amb una pujada de preus enormes. Hem de posar també en context que nosaltres arribem al govern al 2019 i ens trobem més de 8 milions d’euros en factures sense contracte. Tot això s’ha de regularitzar i actualment tot el que es regularitza puja de preu. Una altra cosa és plantejar-te deixar de fer la meitat de coses que fem. Però llavors per què estem aquí? Gestionar ja ho pot fer una gestoria. Nosaltres volem seguir fent coses, ens creiem que és el que necessita la ciutat i hem demanat aquest esforç extra a la ciutadania, que sabem que és complicat, que no havíem demanat abans i que esperem no haver de demanar més en aquest mandat. No es podia estirar més.

“Sis mesos després d’eleccions hem tingut la millor oferta nadalenca de la història de Cerdanyola”

– Des del principi el seu govern ha apostat per les festes i la ciutadania ha respost amb una participació històrica. El pressupost per al 2024 incrementa les partides dedicades a festes. Aquesta serà la línia a seguir?
El que hem intentat és canviar el model de l’oferta d’oci cultural a la ciutat, sobretot en aquells en aquells actes de ciutat que considerem més rellevants. Hem intentat canviar completament la percepció de la gent respecte la festa major del Roser de Maig o el Nadal. Primer perquè creiem que des de l’Ajuntament el que hem de treballar és que la gent no hagi de marxar fora de la ciutat per poder gaudir d’oferta d’oci. I segon perquè ha de ser una oferta que sigui accessible per a tothom. Poso l’exemple dels concerts de festa major, Cerdanyola no havia tingut mai concerts on la gent normalment ha de pagar per anar a un concert d’aquest tipus i ara a Cerdanyola els hem tingut de forma gratuïta. És evident que cada any costarà més portar a segons quins artistes, però nosaltres ho intentarem cada any. La voluntat és seguir perquè la gent ho agraeix i perquè quan organitzem festes i la gent no surt de Cerdanyola no només està anant a la festa que promou l’Ajuntament, sinó que està anant a sopar o a dinar a un bar o restaurant de la ciutat. Està comprant a les botigues, està passejant per la ciutat, està fent ciutat. I això no només beneficia la gent a la qual van dirigides aquestes activitats, sinó que també va en positiu amb el teixit comercial. Jo estic convençut que és el model a seguir, el model que la gent agraeix i respon. I nosaltres seguim caminant en aquesta línia i cada any cada cosa que fem tindrà un afegit més per seguir millorant i també agafarem les aportacions que ens fan moltes persones.

Hem tingut un Nadal amb activitats gairebé tots els dies, amb grans activitats, amb una nova festa de Cap d’any infantil, amb la Gisela, amb una nova festa d’entrega de claus, amb una cavalcada que l’any que ve veurem com era realment… Hem tingut un Nadal que ha estat prou bé, jo no recordo un Nadal on la gent no marxés de Cerdanyola i aquest l’hem aconseguit. I aquest Nadal l’hem tingut sis mesos després d’eleccions, perquè després alguns diuen que és perquè és època d’eleccions. Sis mesos després d’eleccions hem tingut la millor oferta nadalenca de la història de Cerdanyola.

-L’Ajuntament està ara millor que al 2019 per assolir un nivell d’execució més alt de les inversions?
Estic convençut que sí, però encara té molt marge de millora. Hem intentat aplicar molts canvis organitzatius, molts canvis en la tramitació, aplicar un pla de contractació no era un pla específic per poder regularitzar tota la contractació a l’Ajuntament. Volem fer coses, però també volem que l’administració estigui bé i hem de fer coses que serveixin per això.

Tenen majoria absoluta i és evident que no necessiten més suports. Però se senten còmodes aprovant els punts només amb els seus vots a favor?
Això només ha passat en les aprovacions inicials i definitives d’ordenances fiscals i pressupost.

Són quatre votacions en plens diferents. És difícil tenir aliats quan puja la pressió fiscal. Però en la resta de votacions, gairebé cap ha estat en solitari només amb els vots favorables del grup de govern. No tenim cap voluntat d’aplicar la majoria sense parlar amb ningú. Al contrari, estem treballant de la mateixa manera que al passat mandat i ara som més per parlar amb la resta de grups. En aquest ple portarem projectes que ja han estat pactats amb altres grups i segurament reuniran molt més consens. És cert que aquest mandat tenim una mica més de tranquil·litat perquè sabem que arribant a ple el punt sortirà. Però és que després de quatre anys al govern, el difícil és tenir el punt per arribar al ple. Nosaltres seguirem treballant igual, però és evident que un govern amb majoria absoluta pot generar dir la frase fàcil que passem el corró… Però ni molt menys és així.

-Amb el canvi de color polític a l’EMD De Bellaterra, les relacions entre Ajuntament i EMD són ara millors?
Les relacions personals amb els anteriors i amb els d’ara han estat sempre bones. Amb Josep Maria Riba hem coincidit més i crec que té una actitud diferent. Veníem de molts anys de relació entre l’Ajuntament i EMD a través del jutjat. Crec que estem canviant la dinàmica. Tinc molta esperança i molta il•lusió en aquesta nova etapa de l’EMD. Riba i el seu equip hauran d’anar aterrant a l’administració, però el fet que vingui a tots els plens de l’Ajuntament de Cerdanyola és una bona mostra de la seva actitud propositiva i de col·laboració. Crec que ho hem d’aprofitar.

-Ser vicepresident de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) després de les protestes que va protagonitzar la ciutadania de Cerdanyola contra el tribut metropolità és un regal enverinat?
No m’ho he pres com un regal enverinat. La vicepresidència de Mobilitat no és qui gestiona el tribut metropolità, es gestiona des d’Administració i Territori. Però en tot cas, m’ho he pres com una gran oportunitat per a la ciutat. Com he dit, és el mandat de la renovació per complet del contracte del transport urbà. Per fi també l’assumirà l’AMB. Jo estaré molt a sobre de la política que ha fet fins ara a nivell de transport públic l’AMB, però en aquest cas també com a alcalde a Cerdanyola, perquè crec que és un escenari que es necessita. D’altra banda, a nivell de transport necessitem més millores a l’E3, que és la línia per excel·lència de Cerdanyola i que gestiona la Generalitat. Estem treballant perquè la Generalitat apliqui millores que són necessàries. En definitiva, m’ho prenc com una oportunitat i també com un reconeixement que no havia tingut mai Cerdanyola i que hem d’aprofitar tot el que puguem en això i en tot el que que tenim amb l’AMB.

“La voluntat és que la Zona de Baixes Emissions (ZBE) comenci a entrar en vigor al 2025″

-En quin moment es troba la futura implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE)?
Hi ha uns quants municipis, la majoria del Baix Llobregat, i també Barberà i Cerdanyola, que ara estem aprovant o a punt d’aprovar les ZBE. En el nostre cas, en principi portarem l’ordenança al ple de gener. Per tant, quan aprovem l’ordenança ens posarem ja al mateix nivell que els municipis que ho van fer primer, que són els que estan dins de la ZBE Rondes de Barcelona. La voluntat és que tot això estigui més o menys implantat durant aquest 2024 i comenci a entrar en vigor al 2025. Properament farem una campanya comunicativa explicant tot el que implica la ZBE, que en realitat no és res de l’altre món. S’ha intentat fer demagògia amb aquest tema, però al final afectarà els cotxes sense etiqueta des de les set del matí fins a les 8 del vespre. Dins d’això, hi ha una pila excepcions que tenen a veure amb gent que no tingui recursos, amb gent que està a punt de jubilar-se… Hi ha moltíssimes excepcions que també estan recollides a l’ordenança i que anirem veient. I després, d’altra banda, en paral•lel, veurem què farà la Generalitat si finalment aplica aquest decret afectant a les etiquetes B. En tot cas, a Cerdanyola estem començant ara i volem anar de la mà de la resta de municipis de l’AMB, que és qui ho està liderant a nivell de gestió, tot i que són els ajuntaments els que ho han d’anar aprovant als seus plens. Anem de la mà en un model que és d’èxit i que ja funciona bé a Barcelona.

“El Parc de l’Alba dóna resposta a moltes necessitats de la ciutat”

-No es cansa de repetir que vol que Cerdanyola sigui un espai d’oportunitats per viure, treballar i passar-ho bé. Però la ciutat continua sense oferta d’habitatge assequible…
Els darrers grans projectes d’habitatge assequible van ser Canaletes i la Farigola. I fa molts anys d’això. Nosaltres tenim totes les esperances posades en el Parc de l’Alba. Ja està tot molt avançat i aquest serà el mandat en què començarem a veure edificis començats a construir. Però és evident que arribem tard. Nosaltres hem defensat sempre aquest projecte, però potser si abans s’hagués defensat, ara ja ho tindríem. Estic convençut que al 2025 començarem a veure com es construeixen edificis. El Parc de l’Alba dóna resposta a moltes necessitats de la ciutat. I, sens dubte, la més important és la de l’habitatge .

-La creació d’un centre de preproducció de xips ubicat al costat del sincrotró Alba o el centre logístic de Penguin Random House tornen a col•locar a Cerdanyola al mapa. Podem esperar més notícies com aquestes?
I tant! Perquè, a més, nosaltres, per una banda fem activitat cultural i per altra banda intentem que l’Ajuntament estigui bé a nivell econòmic i financer i també fem projecte de ciutat i venem marca i projecte de ciutat arreu del món. Estan arribant coses perquè hi ha molta gent picant pedra aquí i presentant la marca de Cerdanyola Ciutat del Coneixement. Això és fruit de picar molta pedra i de treballar molt. No és casualitat que Penguin Random House, grup editorial líder mundial, decideixi instal·lar-se a Cerdanyola. Què hi ha darrere? Un govern que treballa perquè la ciutat sigui atractiva, per això estic convençut que vindran moltes més notícies d’aquest tipus.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?