
El cap de llista de Compromís per Cerdanyola, Carles Escolà, serà investit dissabte (12 hores) nou alcalde de Cerdanyola amb el suport d’ERC, ICV-EUiA-MES i CiU. Fa pocs minuts l’agrupació local de CiU ha fet públic, a través de les xarxes socials, “l’acord d’investidura” amb Compromís.
Aquí podeu llegir l’entrevista que el Cerdanyola al Dia va fer-li abans de les eleccions municipals.
Què l’ha portat a presentar-se com a candidat de Compromís?
El suport de les companyes i els companys de Compromís i el meu compromís polític. He acceptat la decisió del col·lectiu perquè penso que ho puc fer bé i m’esforçaré per fer-ho tan bé com necessita Compromís i com necessita Cerdanyola.
Si finalment és alcalde, què és el primer que farà?
El primer seria iniciar una ronda de contactes amb el conjunt del personal municipal. Nosaltres tenim un projecte de ruptura per trencar amb les polítiques que s’han fet fins ara i per poder-ho fer volem comptar amb el personal municipal i que es facin seu el projecte. D’altra banda, fer una auditoria a fons de la situació municipal per tenir tota la radiografia de l’Ajuntament i evitar que hi hagi sorpreses de cap tipus.
Després de quatre anys a la institució, què ha canviat a Compromís?
Ara tenim molta més experiència en el coneixement de la institució i també més experiència de les persones del col·lectiu. Sobretot tenim un programa molt més sòlid i amb propostes molt concretes que hem anat posant sobre la taula durant aquests quatre anys. Ara posarem en valor tota aquesta experiència, com també l’experiència de quatre anys de lluita al carrer i de treballar amb entitats i moviments socials.
Concreti’m les més importants.
Una que és de justícia és apostar per una fiscalitat progressiva a Cerdanyola, que és un aspecte que nosaltres hem treballat molt. També proposar un pla de xoc de mesures socials per garantir el dret a l’habitatge i de lluita contra la pobresa que existeix a Cerdanyola.
I durant aquests quatre anys a l’Ajuntament què creu que Compromís ha aportat?
El que posem més en valor és que al ple s’ha recuperat el debat polític en majúscules, la batalla d’idees. Això en gran part ha estat gràcies a nosaltres. Fins fa quatre anys el ple només era un petit teatre on s’escenificava el canvi de cromos sense confrontació d’idees. Tot i que alguns ens han acusat d’allargar el ple, el que hem volgut és dotar el ple de contingut polític. Estem convençuts que aquests quatre anys haurien estat molt pitjors sense la nostra presència. Hem forçat que determinades decisions s’hagin hagut de prendre, com l’inici de la tarifació social o la pressió sobre el tema de Can Planas. Sempre hem posat propostes sobre la taula i hem estat l’altaveu de moltes lluites a Cerdanyola.
Des del govern moltes vegades s’han definit les vostres propostes com a “utòpiques”. Realment es poden portar a la pràctica?
Estem convencuts que si hi ha la voluntat política es poden dur a la pràctica. Segurament la legislació s’ha fet molt més restrictiva, per exemple en el cas del deute, però tot i això cal afrontar-ho amb valentia i cal entendre que algunes vegades caldrà assumir alguns riscos, però no serà sistemàtic. Pensem que les lleis són interpretables, només es tracta de tenir la voluntat de fer-ho. Tenim molts exemples d’incompliments de la llei o de forçar la legalitat que s’han fet des del govern municipal, el que passa és que s’ha fet en benefici d’una minoria. El que nosaltres plantegem és fer-ho al revés… És a dir, si ens l’hem de jugar serà sempre en benefici de la majoria.
Seria fàcil governar i a la vegada apostar pel canvi al carrer?
Sí, i és una obligació. El poble mana i el govern ha d’obeir. Hem de posar l’Ajuntament al servei de la gent, que sigui un instrument per transformar Cerdanyola i no per perpetuar les injustícies. Quan estiguem governant sabem qui haurà queixes, però el plantegem és que a través de la participació ciutadana poguem trobar els mecanismes per posar-nos d’acord.
Com resumiria aquest mandat?
Han estat quatre anys perduts. Existia la correlació de forces per iniciar un canvi si realment els que han estat governant fossin fidels a allò que diuen. Però han preferit mirar cap a la dreta perquè tot continués igual. Per exemple, com en el tema de la fiscalitat, els hi hauria estat bastant més fàcil tirar endavant propostes valentes que haurien millorat les condicions de vida de moltes persones de Cerdanyola.
Us agradaria que el procés de confluència de les esquerres hagués estat d’una altra manera?
Nosaltres no només som una confluència del projecte de Compromís amb la CUP, Compromís en si mateix ja és un projecte de confluència de moltes persones implicades en lluites populars i en el teixit associatiu de la ciutat. El que hem aconseguit aquesta vegada és tornar a eixamplar aquest espai de la unitat popular. Però no ens amaguem, hem intentat que un altre actor polític, que és Podem, participés en aquest projecte. Hem fet tot el possible i ho hem posat molt fàcil. Al final per qüestions internes no ha pogut ser, però tot i això sí que hi ha persones vinculades a Podem que s’han implicat en el projecte i en la candidatura.
No haver aconseguit sumar amb Podem és una oportunitat perduda?
El que està clar és que ens hauria permès arribar una miqueta més enllà del que arribem ara. Però tampoc pensem que la diferència sigui molt substancial, perquè entenem que sí que representem la unitat popular per fer una ruptura amb les polítiques que s’han fet fins ara. Oportunitat perduda no, però sí que és una pena que Podem no s’hagi pogut sumar a aquest espai.
Us heu definit com “l’única alternativa real” del canvi a Cerdanyola.
Sí, pensem que el comú denominador de la resta de forces és molt gran, pràcticament totes les forces que es presenten d’una forma o d’una altra han participat en els governs dels últims 30 anys. I per tant, totes aquestes forces són, en major o en menor mesura, responsables d’aquest model de ciutat caduc. Els hi tocarà fer autocrítica. Som conscients que som l’única garantia de trencament amb el passat per poder començar a treballar per construir un present i un futur diferent.
Creu que aquest discurs ha quallat entre la ciutadania i es veurà traslladat als resultats electorals?
Fa quatre anys teníem una proposta molt engrescadora, però que encara no coneixia molta gent i els resultats ja van ser una sorpresa. Amb el transcurs d’aquest quatre anys hem anat veient que cada vegada la gent coneix més les nostres propostes. Personalment, jo també he experimentat que hi ha moltes persones que jo no coneixia i elles sí em coneixien. És una responsabilitat molt gran i molt gratificant encapçalar un projecte col·lectiu que té aquesta implantació a la ciutat i que s’ha convertit en un actor polític sense el qual no s’entendria tot el que ha passat aquests quatre últims anys.
Mulli’s amb un pronòstic.
Tenim opcions reals de guanyar i de créixer moltíssim. Els partits que han estat governant patiran una patacada important. És possible que quedi una aritmètica difícil, però nosaltres aspirem a ser el principal actor polític i a constituir un govern a la ciutat per posar en pràctica el nostre programa, que és el nostre objectiu. En aquest sentit, les nostres condicions per qualsevol pacte serà el nostre programa.
Amb tots els partits que han estat governant és impossible un pacte?
No donem res per impossible, diem que cal canviar les prioritats de la ciutat i apostar per un model de ciutat diferent. Nosaltres el que volem és posar en marxa el nostre programa i amb qui estigui disposat a parlar d’aquestes qüestions valorarem si ens podem entendre. Les nostres condicions són el nostre programa i esperem que hi hagi d’altres, que com a mínim en el discurs han dit estar d’acord amb algunes coses de les nostres propostes però a la pràctica la seva acció política ha estat la inversa, que després de veure el càstig electoral que patiran facin una reflexió. Però hem de veure exactament quina correlació de forces deixen les eleccions i si ens calen més o menys suports. Personalment crec que s’està partint d’uns suposats resultats que no es basen en dades objectives, sinó en percepcions personals.
L’alcaldia l’ha de tenir la força més votada?
L’ha de tenir qui sumi els suports suficients per tenir la majoria. Si, independentment dels resultats, nosaltres aconseguim tenir els suports per tirar endavant el programa, no tindrem cap dubte. No tenim cap afany de poder, només volem en marxa el programa.
Com us condicionarà el context nacional a l’hora de formar pactes?
Per a nosaltres el procés sobiranista és una part més de la nostra lluita per la ruptura. És indestriable. Estem lluitant per assolir una sobirania plena de la gent, això té a veure amb el marc polític amb el qual haurem de conviure però també en com hem de gestionar tot allò que és comú. No renunciarem als nostres eixos principals per arribar al poder i si cal treballarem des de l’oposició.