Cap de setmana de Sant Jordi

WhatsApp Image 2023-04-21 at 17.38.28

La festa de Sant Jordi omplirà de paradetes de llibres i flors la plaça de l’Abat Oliba i altres racons de la ciutat. Llibreries, entitats i associacions seran les encarregades que aquest cap de setmana sigui ben especial a la ciutat. En el cas de les llibreries, posaran parades al costat dels seus establiments dissabte i diumenge. A més, la 22a Marató de Lectura commemorarà els 100 anys del naixement de Josep Vallverdú i els 400 anys de la mort de Francesc Vicent García, rector de Vallfogona. Com a novetat, les persones que vulguin fer lectura en veu alta a l’escenari podran fer una recomanació lectora personal.

Parades de les tres llibreries dissabte i diumenge

La Cambra del Llibre de Catalunya preveu una diada molt participativa arreu de Catalunya, reforçada pel fet d’escaure’s en diumenge, en diverses poblacions amb espais específics per al llibre i la flor i amb parades de llibreries els dies previs a Sant Jordi. “Sant Jordi és una festa bonica amb la cultura de regalar el llibre i la rosa, però empresarialment també és una oportunitat per facturar més”, recorda Olivia Pascual, propietària de la llibreria L’Aranya, que enguany celebra el 18è aniversari. Com que aquest any la festa cau en diumenge les llibreries de la ciutat han decidit celebrar-ho durant dos dies -dissabte i diumenge- i tornen a insistir en descentralizar la diada per crear un circuit literari amb la col·locació de parades al costat de les seves llibreries: “Volem perpetuar un model que funciona des de fa un parell d’anys i no entenem perquè no hi ha voluntat de caminar de la mà des del consistori. Perquè Cerdanyola té tres llibreries i això és una sort”. “Ho enfoquem amb moltes ganes i el fet que la celebració es pugui repartir en dos dies farà que les vendes siguin més escalonades”. Com sempre, l’única cosa que pot condicionar la diada és el temps recorden les propietàries de les tres llibreries. “Per qüestions d’espai davant de la botiga, diumenge jo m’ubicaré diumenge a la plaça Abat Oliba, però les tres llibreries apostem per aquest circuit literari que permet que la gent passegi per Cerdanyola amb llibres i roses”, remarca Neus Collado (llibreria Éfora). “Malgrat que hem hagut de batallar amb l’Ajuntament fins a l’últim moment, la veritat és que s’esperen dos dies molt forts i la gent té ganes perquè és el primer Sant Jordi sense cap restricció per la pandèmia”, valora Nuria Nájera (llibreria Lilliput).

La rosa esquiva la inflació

El Gremi de Floristes descarta que l’augment generalitzat de preus impacti en les butxaques dels catalans a l’hora de comprar la rosa de Sant Jordi. El seu president, Joan Guillén, avança que hi haurà petites pujades de preus en funció de la presentació de la flor, però ha negat que pugui haver-hi augments superiors al 10 %. “Ja hem deixat enrere la pandèmia i cau en diumenge, pensem que pot haver-hi molta gent passejant per Cerdanyola i desitgem que la gent es quedí aquí per viure el Sant Jordi en clau local”, assegura optimista Maria Casamitjana (floristeria Casamitjana). El seu establiment torna a apostar per la flor del país: “Serem de les molt poques floristeries de Catalunya que la major part de roses que tindrem seran cultivades al Maresme. Actualment hi ha molt poca producció i les hem pogut reservar pràcticament totes per a nosaltres”. A més, Casamitjana en aquesta ocasió també aposta per materials naturals. “Les roses es decoraran amb escorça d’arbre o sarments de vinya o robes de sac. Intentarem mantenir els preus de l’any passat malgrat que tot s’ha incrementat entre un 10 i 15% respecte l’any passat”, assegura.

Espectacles familiars

El 23 d’abril també hi haurà espectacles familiars El vent dels Mots, que es representarà a les 10.30 h. Es tracta d’un homenatge a Josep Vallverdú a càrrec de Laberta Delpoblet. A les 13.45 h es  veurà el muntatge Què passaria si… d’homenatge al Rector de Vallfogona. Laberta Delpoblet serà l’encarregada de posar-lo en escena. I ben dinats, a les 17.30 h, Albert Estengre oferirà l’espectacle familiar On és el Rovelló?, inspirat en el gosset creat per Josep Vallverdú.

El concert Rumbesia, a les 19 h, permetrà a la ciutadania gaudir d’un espectacle format per 10 poemes d’autors catalans, cançons poètiques i adaptacions al català de clàssics. Rumbesia és una original i molt recomanable proposta que fusiona poesia amb rumba.

Una de les activitats que no faltarà a la cita serà la Marató de Lectura. Enguany en 22a edició, commemorarà els i els 400 anys de la mort de Francesc Vicent García, Rector de Vallfogona. Una de les novetats que enriquirà aquesta activitat serà que les persones que vulguin fer lectura en veu alta a l’escenari puguin fer una recomanació lectora personal.

Signatures autors

Durant tot el dia i en un espai habilitat per a l’ocasió, les autores i els autors locals signaran les seves obres a qui ho demani. Serà a partir de les 10 i fins a les 20 h. Les i els creadors locals seran Anabel Alcaraz, Carmen Alcolea, Maria Carme Alerm, Tessa Barlo, Carme Cabús, Esperança Castell, Emilio Cazorla, Luis Ezquerra, Josep Fatjó, Isidre Grau, M. Victòria Lovaina, Homaira Luna, Anna Pallejà, Eva Esther Pérez, Danny Romero, Miquel Sánchez i Joan Todó. En un document adjunt trobareu l’horari de signatures.

 

Programa

 

Diumenge 23 d’abril

De 10 a 20 h

a la Pl. Francesc Layret

 

10 h

Inauguració de la 22a Marató de Lectura i recomanacions

 

De 10 a 20 h

Cerdanyola llegeix Josep Vallverdú i el Rector de Vallfogona

La Marató de Lectura commemora els 100 anys del naixement de Josep Vallverdú i els 400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona.

 

De 10 a 14 h i de 16 a 20 h

Recomanacions i lectures d’autores i autors de Cerdanyola del Vallès

Les escriptores i escriptors de la vila no només signaran els seus llibres sinó que també ens explicaran els arguments i faran un tastet de lectura a l’escenari de la Marató.

 

De 10 a 16 h

Hola Berta!

Durant tot el matí, la Berta serà la mestra de cerimònies que presentarà autores i lectors.

 

A les 10.30 h

Espectacle familiar

El vent dels Mots

Homenatge a Josep Vallverdú a càrrec de Laberta Delpoblet. Ens escolarem, com el vent, entre les cambres d’aquest castell de paraules gairebé infinit que va crear i imaginar Josep Vallverdú

i descobrirem algunes de les històries que s’hi amaguen: contes de coloms presumits i llangardaixos pacífics, misteris de perles negres, aventures de rellotges panxuts…

 

D’11 a 14 h i de 17 a 20 h

Taller Avui seré…

Taller d’automaquillatge on podrem decidir si som un drac, una princesa o un cavaller.

Taller Fes-te la teva rosa o el teu drac!

Roses i dracs són personatges protagonistes a la Diada de Sant Jordi. Fes-te els teus!

 

A les 13.45 h

Espectacle familiar

Què passaria si…

Homenatge al Rector de Vallfogona a càrrec de Laberta Delpoblet.

Aquest espectacle de narració oral barreja anècdotes divertides, absurdes i sarcàstiques que no sabem si són mentida o veritat, però que de debò fan riure i pensar.

 

De 16 a 20 h

Hola Albert!

Albert Estengre presentarà a la tarda les lectures i recomanacions i ens explicarà històries dels dos autors que es commemoren enguany.

 

A les 17.30 h

Espectacle familiar

On és el Rovelló?

Homenatge a Josep Vallverdú a càrrec d’Albert Estengre. Al petit i menudet Rovelló li agrada jugar, caçar i passejar entremig del públic.

 

19 h

Concert

Rumbesia

Un recital que fusiona poesia amb rumba. 10 poemes d’autors catalans, cançons poètiques i

adaptacions al català de clàssics.

 

19 h

Ballada de sardanes

amenitzada per la cobla Vallès

Activitat emmarcada en els actes de Sant Jordi

Lloc: Plaça de Joan Pau II

Organitza: Agrupació Cultural Sardanista

 

19.50 h

Gràcies a tothom!

Cloenda de la Marató de Lectura i Recomanacions.

 

 

 

 

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?