Ca n’Oliver recorda la història del mestre Lluís Gausachs

expo

‘Lluís Gausachs, un mestre en la memòria’ es pot visitar fins al 26 de juny al Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver. El mòdul, forma part de de la mostra ‘L’escola, llum de llibertat! La reforma de l’ensenyament a la Segona República, compartida per 17 museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

La petjada de l’escola unificada

El canvi en la manera d’ensenyar durant la República va ser tan transcendental que molts dels mestres de l’Escola Nova Unificada van deixar una petjada perdurable en la memòria del seu alumnat. “El concepte d’escola unificada ha quedat en tots els seus alumnes. Aquesta mostra és l’exemple de la petjada de la concepció de l’escola”, assegurava la tècnica de patrimoni Marta Argelagués.

Un dia d’octubre de 1977, Pilar Farell Benedicto, de 55 anys, va reconèixer a la televisió l’home que havia estat el seu mestre durant 1936 i 1937, Lluís Gausachs i Ramond, al costat del president Tarradellas, de qui n’era el secretari personal. Al setembre de 1936, en Lluís Gausachs havia pres possessió de l’Escola Nacional de Cerdanyola Joan Maragall. L’havien fet retornar des del front d’Aragó per fer allò tan important que era educar les nenes i els nens. Al setembre de 1937 va haver de reincorporar-se al front, però va mantenir el contacte amb les seves alumnes Pilar i Roser per carta. Amb la derrota, va marxar a l’exili i no va tornar a Catalunya fins al 1977, any en què la Pilar Farell s’hi posa en contacte. Aquell any, ella i altres alumnes organitzen una primera trobada que es repetirà al llarg dels anys fins que Gausachs morí al 1998. La història de Gausachs ha estat recuperarda gràcies a famílies de la ciutat que han oferit testimonis i objectes per exposar. “Per a mi aquesta és una història molt bonica que comença al 1936, quan Gausachs arriba a Cerdanyola”, assegura Jordi Joan Mata, fill de Pilar Farell. “Ell era una persona pelíticament i socialment molt implicada que va deixar molta empremta a Cerdanyola”, apunta el cerdanyolenc, que recorda una de les frases que més repetia el mestre: “Que no hi hagi cap nen sense escola, cap escola sense mestre i cap mestre sense vocació”. Les vivències que Gausachs va viure a l’exili i que els va explicar en primera persona “impactaven profundament”, confessava Mata.

L’escola, llum de llibertat

Com una aportació més a la recuperació de la memòria històrica, la mostra «L’escola, llum de llibertat!», organitzada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, vol destacar la importància dels museus com a dipositaris d’un llegat històric que ens és comú. La iniciativa s’emmarca en el projecte Memòria en Xarxa i proposa l’exposició repartida en 17 museus de la demarcació de Barcelona de gener a desembre de 2023, d’una selecció d’objectes provinents de les seves col•leccions relacionats amb diferents àmbits sobre el paper de l’educació durant el període de la Segona República. Lluís Gausachs, un mestre en la memòria és l’aportació cerdanyolenca a aquest projecte comú. “L’exposició reflexa molt el treball en xarxa”, indicava Laura Costa, representant de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, que posava en valor que per primera vegada la mostra comptarà amb un programa d’activitats educatives. “Volem posar en valor el patrimoni del territori i la recuperació de la memòria històrica d’aquest període és imprescindible”, afegia. En aquesta línia, el regidor de Cultura, Óscar Pons, recordava que el Museu d’Història de Cerdanyola treballa des de fa dècades en la recuperació de la memòria històrica i destacava que la trobada de la Xarxa de Municipis ‘Mai Més’ 2023 es farà a Cerdanyola. També agraïa la tasca de totes les entitats que col•laboren desinteressadament amb el museu.

També virtual

Cada museu participant a la mostra presenta un espai propi singular que es podrà visitar de forma presencial en unes dates determinades i que estarà complementat a través del web https://www.diba.cat/web/exposicions/escola-llum-llibertat amb el detall sobre els materials exposats i tota la documentació recollida en el conjunt de la mostra. El conjunt de la mostra treu a la llum nombrosos documents i objectes conservats als museus i arxius municipals, entre els quals pupitres, mapes, llibres, enciclopèdies, revistes, butlletins i llibretes escolars; així com, fotografies i plànols d’escoles, fotografies de mestres i grups escolars, expedients sobre la situació escolar dels municipis, nomenaments de docents, certificats d’arquitectes municipals, diplomes i catàlegs de mobiliari. “És una mostra petita, però que hem volgut acompanyar d’una programació d’activitats sobre la memòria històrica”, remarcava Argelagués.

Activitats complementàries

Al febrer tindrà lloc una activitat participativa adreçada a públic i al març una conversa amb Jordi Joan Mata, testimoni viu de la història del mestre Gausach a Cerdanyola. Un taller de l’escola de la República adreçat a públic familiar serrà la protagonista a l’abril i un mes després tindrà lloc la conferència “Cultura i educació a la Cerdanyola Republicana” a càrrec de Josep Lluís Negreira. El 10 de Juny tindrà lloc la lectura dels llibres “Historia de una maestra” de Josefina Aldecoa i “Aquel mar que nunca vimos” de José Antonio Abella.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?