Ca n’Oliver proposa fer un exercici de memòria amb una mostra sobre l’horror de Mauthausen

expomathausen

Fotografies i altres detalls permeten reviure al Museu de Ca n’Oliver l’horror més gran concebut al segle XX, els camps de concentració nazis. La mostra ‘Mauthausen, l’univers de l’horror’ vol provocar la reflexió necessària sobre la responsabilitat del passat i també per oposar-se a qualsevol repetició en el present o en el futur. Produïda per l’Amical de Mauthausen, l’exposició estarà a Cerdanyola fins al 24 d’abril gràcies a la col·laboració del Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) amb el Museu de Ca n’Oliver.

“D’entrada, l’exposició és un exercici de memòria perquè hi ha una associació clara entre Mauthausen i els exiliats espanyols”, explicava el director de Ca n’Oliver, Joan Francès. Així, la mostra comença per la Guerra Civil espanyola, l’arribada de republicans a França i el seu trasllat a camps de concentració. La majoria de les fotografies del camp de Mauthausen van ser obtingudes pels deportats Antonio García i Francesc Boix, que van robar-les dels laboratoris fotogràfics del camp i van deixar-les, a través dels nois del camp que treballaven en una pedrera, a cura de la senyora Anna Poitner del poble de Mauthausen. Antics deportats republicans van ser dipositaris d’aquest fons fins que la legalització de l’Amical d’Espanya l’any 1978 va permetre l’acollida de les fotografies a Barcelona. “Aquesta exposició no és un bolet”, destacaven des de Ca n’Oliver, sinó que forma part del programa d’activitats anual sobre la Memòria Democràtica a Cerdanyola organitzat conjuntament entre l’Ajuntament de Cerdanyola i l’Amical Mathausen en el marc del conveni entre aquestes dues institucions i en què també participen diverses entitats de Cerdanyola. I és que, segons les dades de l’entitat L’Amical Mauthausen, hi ha quatre persones nascudes o residents a Cerdanyola que van ser deportades al camp de Mauthausen-Gusen. “Hem tardat més de 70 anys en tenir consciència que quatre veïns del poble van estar immersos al món concentracionari de Mauthausen”, recordava Francès.

VISITES GUIADES

Cada dissabte a les 18 hores hi haurà visita guiada a l’exposició i també està previst un itinerari teatralitzat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?