Ca n’Oliver acull una mostra que aborda els orígens de l’art a la prehistòria

WhatsApp Image 2022-11-21 at 17.29.01

L’exposició ‘Art primer. Artistes de la prehistòria’ es pot visitar al Museu i Poblat Ibèric de ca n’Oliver fins al 9 de març. La mostra -una producció del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a través de l’Arqueoxarxa- aborda els orígens de l’art, fent un èmfasi especial en l’aparició i les característiques de l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques prehistòriques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, ara fa més de 7.000 anys.

“Art primer. Artistes de la prehistòria”, comissariada per Inés Domingo, Antoni Palomo i Àngels Casanovas, proposa un viatge al passat de més de 50.000 anys a través de la col·lecció de calcs i reproduccions d’art prehistòric, de diferents períodes i procedències, que conserva el MAC. Són obres originals que il·lustren alguns dels primers grans descobriments de l’art llevantí i també d’art paleolític, tant a Catalunya com a la resta de l’estat. Aquestes obres amaguen els esforços de prehistoriadors, dibuixants i artistes com Henri Breuil (1877-1961), Josep Colominas (1883-1958), Joan Vila (1890-1947), Josep Tersol (1879-1961), Francisco Benítez Mellado (1883-1962) o Antoni Bregante (1933), per immortalitzar les troballes de les balmes i coves, i compartir-les amb la societat i amb la comunitat científica nacional i internacional. Destaquen els calcs de la Cueva del Castillo (Cantàbria), i de diversos jaciments llevantins catalans i valencians, com el Cogul o la Valltorta. Per a complementar el discurs es presenten diverses fidels reproduccions d’art moble paleolític i neolític, així com una figura d’una neandertal que dona la benvinguda a l’exposició i permet reflexionar sobre l’origen de l’art, fent explícita la participació i contribució de les dones en aquest procés. Finalment, diversos recursos audiovisuals sobre art paleolític i llevantí, animacions de la vida del paleolític i del mesolític/neolític i vídeos experimentals reforcen el discurs i generen una atmosfera agradable i didàctica. L’estada de l’exposició es complementarà amb activitats complementàries que es donaran a conèixer més endavant.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?