Ca n’oliver, joia cultural

9e18ae44efb984e430f0539350fef656

Les persones sempre han estat el centre del projecte del Museu i Poblat de Ca n’Oliver. Per aquest motiu, l’acte central de celebració de la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) va ser un reconeixement a la tasca i el suport a totes les institucions, entitats i persones que han fet possible aquesta declaració. “Volem donar les gràcies a tota aquella gent que en aquest camí de 30 anys ens ha ajudat arribar fins aquí”, remarcava el director del Museu i Poblat de ca n’Oliver, Joan Francès.

Malgrat les autoritats presents, la Júlia, una nena que havia demanat als seus pares sortir abans de l’assaig amb l’Esbart Dansaire Sant Marçal per poder assistir a la celebració, es convertia en la protagonista inesperada de la vetllada: “Ella és la mostra que som una comunicat perquè hem creat un entorn de relacions”. Ca n’Oliver es va posar de llarg i la ciutadania no va fallar a la cita. “Si tots esteu aquí és que sentiu el museu com a vostre”, celebrava la regidora de Cultura, Elvi Vila, que va assegurar que Cerdanyola té una història i cal que tothom la conegui. “I per això cal posar en valor els museus”, remarcava.

DIVISIÓ D’HONOR DEL PATRIMONI CATALÀ

La feina exemplar feta al jaciment de ca n’Oliver des del 1986 ha permès  que el govern de la Generalitat li atorgui la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional. En aquest sentit, el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, posava en valor el jaciment arqueològic de Ca n’Oliver com a porta d’accés a la cultura a través del patrimoni. Per a Puigcorbé el fet que el jaciment hagi entrat “per la porta gran a la divisió d’honor del patrimoni català” és un fet “rellevant” per a Cerdanyola i per a tota la demarcació de Barcelona. I per al director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya; la declaració és també un “compromís de conservació per al futur”.  El jaciment ibèric de Ca n’Oliver constitueix un espai patrimonial de primera magnitud per a la recerca, amb valors arqueològics, històrics, arquitectònics i culturals indiscutibles que il·lustren a bastament aquest enclavament ibèric i faciliten la comprensió del conjunt del món ibèric en el context històric del Mediterrani occidental. “Està clar que el significat de Ca n’Oliver trascendeix el vostre poble, amb ell es pot explicar un bocí de la història de la humanitat”, valorava Boya.  

La celebració del BCIN es va fer coincidir amb la presentació de la nova web del museu, la museïtzació dels tres edificis ibèrics, els darrers objectes arqueològics que s’han incorporat al fons del Museu i l’aplicació de mòbil Visitmuseum, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya que permet fer una visita autoguiada al museu i al poblat. L’alcalde Carles Escolà destacava que el Museu i el poblat de Ca n’Oliver, unes instal·lacions exemplars que cada any reben milers de visitants i que tenen per endavant moltes possibilitats de recerca, investigació i divulgació.

30 ANYS DE RECERCA ARQUEOLÒGICA AL JACIMENT DE CA N’OLIVER

Aquest 2017, el CRAC i el projecte de recuperació de Ca n’Oliver com a espai de recerca fan 30 anys. Durant aquestes tres dècades la investigació i els estudis sobre el jaciment en els diferents camps de l’arqueologia no s’han aturat mai. Malgrat que alguns anys no s’hi han fet treballs arqueològics de camp, s’han dut a terme 24 campanyes d’excavació i s’han publicat més d’una trentena d’articles en revistes especialitzades tant nacionals com internacionals.

Des dels anys 50, no s’havia tornat a excavar a les restes del poblat ibèric i el turó era un espai degradat amb un dipòsit d’aigua i un parc infantil on s’havia destruït una part del jaciment. L’any 1987, uns estudiants van fundar el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola, CRAC. Una entitat que es va marcar com a objectius bàsics la recerca, la protecció i la difusió del patrimoni cultural de Cerdanyola, i molt especialment del poblat de Ca n’Oliver. Amb l’obertura al públic del poblat, l’any 1999, i la seva integració en la Ruta dels Ibers i sobretot amb la inauguració del Museu, Ca n’Oliver va deixar de ser un espai exclusivament de recerca i ha esdevingut un espai de referència en la difusió de l’arqueologia i la cultura ibèrica.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?