
El fruit dels últims tres anys de treball de la companyia cerdanyolenca Titzina Teatre aixecarà el teló de la programació professional de tardor del Teatre Ateneu. ‘Búho’ s’estrenarà els dies 11 i 12 d’octubre (20 h) i les entrades ja es poden adquirir a https://entrades.fila12.cat/Espectacle/ShowId/20528/buho.
La companyia ens presenta a Pablo, un antropòleg forense especialitzat en jaciments paleolítics que pateix un ictus que li provoca una amnèsia severa. L’espectador assistirà a una recerca interior per la seva memòria per recuperar-ne els records. A mitjans del 2020, Titzina Teatre inicia el procés creatiu d’un nou acte teatral. “És la nostra sisena producció en 20 anys, fem una obra cada tres anys i això no és molt habitual”, explica el cerdanyolenc Diego Lorca. I és que el procés de documentació de la companyia, com sempre, és molt intens: “Durant un any vam documentar-nos acompanyant persones reals que transiten diàriament en la profunditat com espeleòlegs, antropòlegs forenses especialitzats en art rupestre, Mossos d’Esquadra de la unitat del subsòl, exploradors urbans il·legals, neuropsicòlegs i pacients de l’institut Guttman per a rehabilitació de la memòria”. Tots ells, apunten Diego Lorca i Paco Merino, els van regalar el seu temps. “A través de la ficció hem creat un espectacle teatral que mostra la necessitat de buscar les parts perdudes d’un mateix en un viatge ple de metàfores que busca transportar els espectadors a llocs que es facin seus”, remarquen.
Història universal sobre la pèrdua de memòria
El teatre de Titzina és de creació, compromès i de llargs processos de recerca. Però sobretot el teatre de Titzina genera preguntes a l’espectador, el fa reflexionar sobre els assumptes més quotidians i alhora més universals de l’ésser humà. “Al final els temes que tractem són les preguntes universals que tots ens fem. Aquest per exemple és una història universal de la pèrdua de memòria”, indica Merino. “Ens posicionem en temes que han de canviar alguna cosa. L’èxit de Titzina és que és un projecte honest”, afegeix Lorca.
“El teatre és un art de present i el públic jove et diu les coses com són”
L’equip porta molts mesos treballant en aquesta producció amb el suport de l’Ateneu i l’Ajuntament de Cerdanyola. “Que com administració puguem fer un cop de mà perquè passin coses com aquestes un orgull”, assegurava l’alcalde Carlos Cordón durant la presentació de ‘Búho’. Aquest espectacle, com tots els de la companyia, formarà a part del circuit d’arts escèniques professional nacional i internacional a partir d’aquesta estrena. “Després de Cerdanyola anirem a Galícia i després a Centreamèrica i segur que pel camí l’obra anirà trobant el seu què”, avançaven Lorca i Merino. Però abans de l’estrena oficial, alumnes d’ESO i Batxillerat dels instituts de Cerdanyola podran veure l’obra aquesta setmana en uns passis especials. “El teatre és un art de present i el públic jove et diu les coses com són”, asseguren.
Una companyia fundada a Cerdanyola
El cerdanyolenc Diego Lorca i el biscaí Pako Merino es van conèixer al 1999 a l’Escola Internacional de Teatre Jacques Lecoq de París. Dos anys més tard fundaven la companyia Titzina Teatre. La seva òpera prima ‘Folie a Deux, somnis de psiquiàtric’ s’estrena al juny de 2002 i gira pels escenaris fins al novembre de 2005, moment en què va néixer ‘Entrañas’, que tracta la guerra i que recorre Espanya, Portugal, França i Estats Units. Al febrer de 2009 s’estrena ‘Exitus’, on es parla d’un altre tema universal com la mort. A l’agost del 2013 neix ‘Distancia siete minutos’, la quarta creació de la companyia cerdanyolenca. En aquest espectacle es parla de la felicitat, la justícia i el destí. S’exhibeix a més de 300 teatres, avalada per la crítica i el públic. I al 2017 s’estrena la ‘La Zanja’, on on tracten les arrels culturals i els avantpassats. Dues dècades on han imposat la força del seu segell teatral.