Banús Reset, una proposta per a la reactivació de la vida urbana del barri

8e7bd2cc5d4f67673f13afdbefce0937

Els arquitectes Sergi Méndez i Albert Farell van exposar la iniciativa en el marc de l’exposició ‘Prototipant la Ciutat en Transició’ del 5è festival Urbanbat 2016: Transit Cities de Bilbao

Una proposta veïnal per a la revitalització del barri Banús s’ha exposat com a iniciativa, conjuntament amb altres nou seleccionades d’arreu de l’Estat espanyol, en el marc de l’exposició a ‘Prototipant la Ciutat en Transició’ del 5è festival Urbanbat 2016: Transit Cities’ de Bilbao.

NOMÉS CAL CEDIR L’ÚS DELS ESPAIS EN PLANTA BAIXA
El projecte Banús Reset és una proposta dels arquitectes cerdanyolencs Sergi Méndez i Albert Farell per a la reactivació de la vida urbana del barri Banús amb molt pocs recursos humans i materials. Es tracta de resoldre un conjunt de problemes existents al barri des de fa anys -les dificultats econòmiques de les famílies, l’existència d’uns porxos problemàtics, la mancança d’espais verds i la pèrdua de la memòria agrícola, expliquen els autors de la iniciativa- a través de les oportunitats que ofereix la zona. “L’oportunitat és la propietat veïnal dels espais, el desig veïnal de construir trasters, el caràcter incomplet de l’arquitectura i la centralitat del barri en la ciutat”, concreta Méndez, que apunta que es tracta d’aprofitar la propietat veïnal dels espais perquè cada comunitat pugui cedir l’ús dels seus espais en planta baixa (els porxos) a l’associació Co-habitar a canvi d’una aportació econòmica mensual en forma de lloguer. L’associació s’encarregarà de construir els locals socials i trasters gràcies a un préstec de la banca ètica i mitjançant les pròpies empreses del barri per potenciar l’economia local. Una vegada construïts, els usuaris d’aquests espais estaran obligats a complir les condicions d’ús marcades per cada comunitat sobre horaris i tipus d’activitat. “Es permetran usuaris individuals, entitats o col·lectius i institucions”, remarquen els arquitectes: “Pel que fa als usos, aquests espais allotjaran activitats relacionades amb la cultura, l’art i el treball compartit, entre d’altres. És una premissa del projecte que siguin activitats que no desenvolupin una economia directa a través de la venda, o bé, sense ànim de lucre”. La quota dels usuaris en concepte d’ocupació dels espais servirà per cobrir despeses de consums, pagar el crèdit de la construcció i una part es destinarà al benefici de la comunitat.

4.300 METRES QUADRATS DE POSSIBLES LOCALS SOCIALS
En termes generals, apunten, es planteja la construcció de 4.300 metres quadrats de possibles locals socials amb trasters i 3500 metres quadrats d’espai públic transformat. Així, els “espais problema” es converteixen en “espais solució” gràcies a un petit gest dels veïns: la cessió d’ús dels espais en planta baixa. Els fonaments d’aquesta iniciativa són convertir els veïns de la comunitat en les persones més beneficiades, sense que hagin d’aportar mai un euro, aconseguir que allò que ara comporta molts problemes i conflictes continus -com els espais de les plantes baixes dels edificis de Banús- sigui una oportunitat per dignificar un barri i convertir una cessió d’us d’uns espais en la oportunitat de generar un benefici econòmic i social per la pròpia comunitat.

COM ACONSEGUIR MÉS INFORMACIÓ?
Des de l’any 2012 Méndez i Albert Farell han difós el projecte a algunes comunitats veïnals, a l’AAVV Banús, a partits polítics del municipi i a l’alumnat de Batxillerat de l’IES Banús. Fruit d’aquesta difusió, asseguren, actualment el projecte ja compta amb el suport d’una de les comunitats del barri, amb la qual es va arribar a la signatura d’un precontracte. La voluntat d’aquests arquitectes és fer arribar la informació a totes les comunitats de veïns i veïnes del barri Banús per arribar a la materialització de l’experiència pilot. Per aquest motiu, si alguna comunitat ho desitja pot adreçar-se a banusreset@gmail.com i rebrà tota la informació sense cap compromís. – Redacció

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?