Baltasar López: “Cerdanyola està estratègicament posicionada per fer invents tecnològics”

DSC_1338

L’emprenedor cerdanyolenc Baltasar López, propietari de les també locals empreses d’automoció elèctrica Millor Battery i Enchufing, ha fet el salt decisiu per assolir la seva gran meta; construir el seu primer cotxe, el Baltasar Revolt. A la presentació del vehicle del passat 21 d’abril, Baltasar va donar gràcies als seus mestres de l’escola Xarau, que mai van posar-li cap barrera per començar a experimentar en el món del motor. El seu projecte ha fet arrels al Parc Tecnològic del Vallès, a Cerdanyola, on Baltasar té la intenció de seguir creixent.

Va ser a l’escola on va començar a fer-se un camí a l’univers de l’automòbil?
Jo sempre he volgut fer cotxes i des de petit els feia amb els carros de la compra, amb una bici vella i altres invents. Amb vuit anys, a les instal·lacions de l’escola em van deixar fer una moto amb sidecar; quan la gent marxava o a l’horari del pati jo em quedava amb una professora de l’aula taller. El fàcil hagués estat que m’haguessin dit que no, per si em feia mal. Aquests professors em van recolzar des del meu origen.

Es va formar a la UPC de Terrassa i allà va fundar el 2007 UPC Eco Racing i va crear el primer monoplaça híbrid de competició. Com va sorgir la idea?
Jo volia fer un cotxe de carreres per participar en una competició internacional amb altres universitats que portaven 10 o 15 anys fent cotxes de benzina. Jo vaig pensar que en els cinc anys que durava la carrera no arribaria a acumular experiència suficient per ser competitiu. A més, aleshores ja es començava a parlar del cotxe híbrid, ecològic i elèctric. Llavors vam dir; potser no podem fer el cotxe més competitiu del moment, però sí podem fer el primer cotxe híbrid de competició. Així sorgeix UPF Eco Racing. Aquesta primera experiència em va fer veure la importància de la capa de gestió, i d’alguna manera és precursora del que m’està passant ara.

Aquest primer contacte què va significar per la seva carrera professional?
El meu somni sempre ha estat fer cotxes, però quan vaig arribar a la universitat pensava que no ho aconseguiria; veus com funciona la indústria i creus que acabaràs a SEAT posant caragols. Ho tenia bastant assumit, però Eco Racing va ser com una primavera nova, com un ressorgir que em va fer veure que amb la gent adequada ho podria aconseguir. Evidentment no per ser competitiu amb una SEAT, però com que el món de l’elèctric és diferent també té oportunitats diferents.

Sent que haver-se arriscat en apostar des de jove per la tecnologia híbrida i elèctrica, i haver centrat la seva carrera professional en aquest àmbit, li garantirà l’èxit en el sector de l’automòbil?
Estic convençut. Aquesta visió l’he tingut des de sempre, tot i que ara se’n parla més. Sabem que els motors de combustió fa 100 anys que s’estan desenvolupant, i amb un rendiment d’entre el 25% i 35% saps que no poden millorar. En canvi, l’elèctric té al voltant d’un 90% de rendiment. Si necessitem contaminar menys i ser més eficients, la solució és la mobilitat elèctrica. La transició no pot ser d’un dia per l’altre, però jo tenia molt clar que això passaria, el que no sabia era quan.

Troba que cada cop la gent té més confiança en aquests cotxes i en la càrrega elèctrica?
Sí perquè la gent necessita veure les coses per creure-hi. Podem explicar a la gent com és un cotxe elèctric, però si no els ensenyes exemples no es poden fer una idea. Comentar-ho a la barra del bar queda molt lluny, però si el teu cunyat o la teva veïna es mouen amb cotxe elèctric, ja ho veus possible. No tota les solucions són per totes les persones, però majoritàriament sí es pot adoptar. Quan parles d’un cotxe ‘superesportiu’ no t’imagines que pugui ser elèctric. En canvi, les prestacions del Revolt superen qualsevol cotxe de combustió.

Creu que en uns anys la tecnologia híbrida o elèctrica acabarà amb els cotxes de combustió?
Jo no ho veig tant com una batalla. El motor és la meva passió; a mi m’agraden els cotxes de combustió i em continuaran agradant. L’elèctric és una alternativa millor en molts casos, però ambdós poden conviure. L’elèctric no ve a desbancar el motor. Les empreses que estan fent motors, d’aquí a vint anys els seguiran fent però elèctrics. No es tracta d’anar uns contra els altres, sinó de fer ordenadament una transició. I productes com el nostre poden ajudar a forçar la màquina, i que la gent s’adapti.

Per què ha apostat per establir a Cerdanyola, concretament al Parc Tecnològic del Vallès, les seves tres empreses?
Soc de Cerdanyola de tota la vida i sento que si pots fer les coses al teu entorn és fantàstic. A més, aquesta ciutat està ben posicionada: és un bon lloc per viure i per desenvolupar aquest tipus de projectes. La proximitat a Barcelona és un punt important. També em convé per eficiència personal, perquè tinc totes les empreses concentrades. Però sí, Cerdanyola està estratègicament posicionada per fer invents tecnològics.

Quin futur augureu per l’empresa d’automoció elèctrica i ‘superesportiva’ Baltasar?
Aquest èxit és per sobre de tot una passió, i no vull ni verbalitzar metes perquè farem el que calgui per tirar-ho endavant. Això vol dir que no fem cotxes per fer negoci, fem negoci per poder fer cotxes. Volem ser un referent en aquest tipus de cotxe, però no pretenem ser la pròxima SEAT. Quan em pregunten si això és la punta de llança per més endavant treure cotxes més econòmics els responc que no, que aquesta és la marca amb el seu significat. – Nora Muñoz

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?