Arrenca el programa del Dia Internacional contra les Violències Masclistes

WhatsApp Image 2022-11-17 at 13.10.33

Cerdanyola se suma un any més a la commemoració del Dia Internacional Contra les Violències Masclistes amb un programa d’activitats coordinat des de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ en col·laboració amb les entitats de l’àmbit.

Acte central

Les cadires tornaran a ser l’emblema el 25 de novembre, Dia Internacional Contra les Violències Masclistes. L’Acte Central contempla una cadira per cada dona assassinada per violència masclista aquest any a Espanya. Aquest acte, que es durà a terme el divendres 25 de novembre al matí i a la plaça Francesc Layret, també inclourà la lectura del Manifest del 25N, la interpretació de la cançó Una Puerta violeta de Rozalén per part de l’Escola Municipal de Música Aulos i una performance per reflexionar sobre les violències masclistes a càrrec de l’alumnat de l’Institut Banús. La matinal finalitzarà amb la confecció d’un Mural participatiu amb el motiu ‘la violència de gènere és transversal’ i confeccionat amb petites pancartes on s’exposaran situacions viscudes o observades sobre la violència de gènere.

Una acció tèxtil reivindicativa de Cerdanyola Educació Feminista

El divendres a la tarda, Cerdanyola Educació Feminista, organitzarà l’acció tèxtil reivindicativa Ens volem vives i també una Concentració Feminista contra les violències masclistes. “Amb motiu del 25-N volem reivindicar uns carrers lliures de violència on les persones podem estar segures. Per fer-ho utilitzarem una eina que ha estat arrelada al treball de les dones al llarg dels segles, i que també ha estat desprestigiada i infravalorada; el treball tèxtil”, apunta el col·lectiu, que s’assegura que d’aquesta manera fa una doble reivindicació: “Per una banda reclamarem els nostres drets a l’espai públic i per l’altra revaloritzarem el tèxtil com a llenguatge”. Des de l’entitat conviden a unir-se a la seva lluita i ajudar a fer visible la seva demanda: carrers lliures de violència masclista i dignes per a totes les persones. “Cadascuna pot fer algun acte tèxtil al carrer, ja sigui a un lloc que vosaltres valoreu com a insegur, o un indret on heu patit algun tipus de violencia masclista, o simplement un lloc, al vostre barri o per on passeu habitualment, on penseu o us vingui de gust que es visibilitzi aquesta crida”, expliquen. Es tracta de fer una intervenció tèxtil de la mida que volgueu i en el format i forma que es desitji, ja sigui envoltant un arbre de ganxet, tot enganxant uns fils a una barana, penjant un tros de tela a una paret o altres. L’únic requisit serà que aquest material sigui de color lila i sigui tèxtil  i que, si voleu, afegiu el hashtag #teiximfuturvioleta o la frase “Juntes teixim una ciutat segura”, tant a l’obra mateixa que feu o li feu una foto i la penjeu amb aquest hashtag o les xarxes socials. Així, el divendres 25 de novembre proposen trobar-se a la Plaça Francesc Layret i finalitzar l’acció tot realitzant un mural conjunt amb la frase ‘Ens volem vives’ guarnida per totes nosaltres amb teixits liles.

Jornada de formació

Com bé sent habitual en els darrers anys, s’ha organitzat amb motiu del 25N una jornada de formació adreçada a les persones professionals i entitats. Enguany, es durà a terme el dijous 24 de novembre i se centrarà en com afecten les modificacions de la llei al rol dels i les professionals de l’àmbit. A la jornada també s’abordaran estratègies per a la detecció i l’atenció de les violències masclistes.

Les ponències aniran a càrrec de la directora i jurista del Servei d’Intervenció Especialitzada del Vallès Occidental, Natalia Salermo i Marta Carrillo, respectivament. La participació a la jornada de formació és gratuïta, només cal inscriure’s prèviament.

La resta del programa

El programa d’enguany s’obrirà avui dijous 17 de novembre amb la projecció del documental i col·loqui posterior Defensores de Drets Sexuals i Reproductius. Demà divendres, els mercats municipals seran l’escenari de l’espectacle itinerant Obre els ulls. La setmana vinent continuaran les activitats amb diferents propostes; el dimarts 22 de novembre tindrà lloc l’actuació del Grup de Teatre de Dones per la Igualtat Microrrelatos i al Casal de Joves es crearan dimarts i dimecres Missatges enllaunats amb frases contra les violències masclistes. El dimecres 23 es durà a terme la representació teatral Inèrcia que inclourà un col·loqui i al Museu d’Art de Cerdanyola es projectarà la pel·lícula Sólo una vez. En dijous 24 de novembre i en el marc de les sessions de cinefòrum de la Tardor És Gran es podrà veure la pel·lícula Oriente es oriente. També la sessió de Xiscnèfils se sumarà al 25N amb la projecció del film en versió original i subtitulada Una jovent prometedora. El mateix dijous, el Casal de Joves oferirà l’activitat Domassos reivindicatius.

A la biblioteca central es podrà visitar fins al 15 de desembre l’exposició Trencant Fronteres Internes que recull testimonis de temporeres de Lleida sobre les injustícies i l’explotació que pateixen. En el marc d’aquesta exposició, el dimarts 13 de desembre, es realitzarà una xerrada sobre l’exposició amb la participació de la Plataforma Fruita amb Justícia Social.

Visibilitzar la problemàtica de violència masclista que pateix la societat

Les activitats amb motiu del 25N “tenen com a finalitat visibilitzar la problemàtica de violència masclista que pateix la societat”, asseguren des del consistori. El programa d’enguany ha comptat amb la col·laboració de diverses l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, ASSIR Cerdanyola-Ripollet, El Safareig, Institut de Desigualtats, Dones per la Igualtat, Cineclub Xiscnèfils i Cerdanyola Educació Feminista. També han col·laborat diferents serveis de l’Ajuntament posant l’èmfasi en el treball transversal que s’està realitzant des de la institució per un bon abordatge de les violències masclistes.

Programa d’activitats amb motiu del 25N 2022

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?