Aprovats els nous comptes metropolitans amb el focus dirigit a la lluita contra els efectes de la covid

Turó del Coll

La pandèmia de covid-19 ha provocat grans problemes tant socials com econòmics a tota la ciutadania que ha hagut d’adaptar-se a les mesures sanitàries adoptades per frenar la seva expansió. És per això que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat per a aquest any 2021 uns pressupostos amb un marcat accent social.

Tot i la situació de crisi, l’organisme metropolità aconsegueix incrementar l’import total dels seus comptes en un 19 % (159 milions d’euros) respecte a l’any anterior i el situa en 985,16 milions. A més, tenint en compte la resta dels seus ens associats, el pressupost general del grup AMB és de 2.230 milions d’euros.

Segons explica Ramon Torra, gerent de l’AMB, “es tracta d’un pressupost expansiu i el tercer pressupost públic més important a Catalunya, per darrere de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona”. Torra afegeix: “Un fet diferencial ha estat la incorporació d’un crèdit de 110 milions d’euros que ens permetrà dur a terme el Pla de sostenibilitat ambiental (PSA), centrat en actuacions vinculades a la transició energètica i a la mobilitat sostenible, i que tindrà un impacte decisiu sobre les conseqüències de la covid-19 en la ciutadania metropolitana, ja que estem doblant la nostra capacitat d’inversió”.

Més ajudes a iniciatives socials municipals

En la línia del que ja estava fent durant el 2020, l’AMB mantindrà l’estratègia de contenció pressupostària a causa de l’emergència sanitària, que ha provocat la pèrdua de llocs de treball, el descens del poder adquisitiu de la ciutadania i dificultats per fer front al pagament d’un habitatge digne i d’impostos, taxes i tributs.
Tot i això l’AMB augmentarà les partides destinades a donar suport a iniciatives municipals a favor de l’ocupació i l’economia de proximitat. A més, també ha aprovat un pla d’ajuts a la fiscalitat metropolitana que farà que els ciutadans més vulnerables o més afectats per la crisi tinguin una via per veure reduïts el tributs metropolità i la taxa metropolitana de tractament de residus.
Contra la contaminació i l’emergència climàtica

Malgrat tot, des del govern de l’AMB no obliden tampoc altres objectius estratègics com són la lluita contra l’emergència climàtica i la contaminació atmosfèrica. En aquest àmbit algunes de les actuacions que es preveuen són continuar amb la substitució dels models de bus dièsel per híbrids, elèctrics o d’hidrogen o la instal·lació de cobertes fotovoltaiques i fotolineres —punts de recàrrega de vehicles elèctrics—. També es preveuen actuacions per tal d’apropar-se a l’objectiu de zero residus.

Un altre focus dels pressupostos és l’impuls de l’habitatge assequible, que s’articularà a través d’ajuts i també mitjançant la constitució de la societat publicoprivada Habitatge Metròpolis Barcelona, amb l’objectiu de construir 4.500 habitatges dedicats al lloguer social. Aquest projecte se suma a les polítiques ja desenvolupades a través de l’IMPSOL o el Consorci Metropolità de l’Habitatge, i a les actuacions que es duran a terme gràcies a un protocol signat recentment amb el govern de l’Estat i la Generalitat, que preveu rehabilitar 5.000 habitatges en els pròxims sis anys.

Impostos conscients de la crisi

En el capítol d’ingressos, el pressupost preveu els provinents dels municipis pertanyents a l’AMB, d’impostos directes, taxes i cànons i les transferències d’altres entitats vinculades a projectes concrets.
L’AMB, conscient de les noves condicions de precarietat que ha provocat la crisi sanitària, ha decidit congelar tant el tribut metropolità, que paga la ciutadania en forma de recàrrec de l’IBI, com la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR). En aquest darrer cas, també s’ha replantejat el criteri de càlcul, una mesura que afavorirà principalment els petits comerços: l’AMB calcula que el 40 % de les petites superfícies comercials de la metròpoli pagaran menys per aquesta taxa.

Un nou criteri de càlcul permetrà al 40 % dels comerços pagar menys per la taxa de residus

Malgrat la situació de crisis, els pressupostos metropolitans augmenten un 19 % aquest any 2021

Inversions destacades”

Transport públic, residus i cicle de l’aigua: 1820 milions

L’assignació de recursos més destacable és la dels serveis de gestió indirecta de transport públic, amb un import de 140,4 milions d’euros. A més, l’aportació a l’ATM és de 155,17 milions i es destinaran 44,3 milions a les polítiques de tarifació social i en ajuts per a persones amb mobilitat reduïda severa. També ocupa un gruix important (183 milions) la prevenció i gestió de residus, emmarcada en l’Acord metropolità pel residu zero. A més, les dotacions per atendre la gestió del cicle de l’aigua s’estimen en 104,3 milions.

Inversions en infraestructures i territori: 146 milions

L’AMB dotarà amb 59,9 milions el seu Pla d’inversions metropolità, els quals aniran destinats a espais públics, infraestructures o equipaments que vertebrin la metròpolis. A més, l’ens és a les portes d’aprovar una modificació del pla per tal d’orientar-lo encara més a pal·liar la crisi derivada de la pandèmia. D’altra banda, arran de la dissolució del Consell Comarcal del Barcelonès, l’AMB assumeix la gestió de les rondes de Barcelona, a les quals destinarà 10,1 milions d’euros.

Reactivació de l’economia i creació de llocs de treball: 19,3 milions

L’AMB assigna 19,3 milions d’euros a la lluita contra els efectes de la covid-19. Així, destaca el Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals —dotat amb 7,5 milions—, orientat a la creació d’ocupació i al suport a les polítiques socials municipals. Aquest projecte complementarà el nou Pla metropolità de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis (ApropAMB) —dotat amb 8,4 milions—, que dona suport a les iniciatives municipals per pal·liar els efectes de la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia.

Infraestructura verda i els espais naturals: 19,7 milions

Una altra prioritat per al pressupost metropolità és el manteniment de la infraestructura verda metropolitana. En aquest àmbit l’AMB farà una despesa de 19,7 milions d’euros, projectada a gestionar aquests espais amb una visió integral, per tal de millorar-ne l’eficiència i la qualitat i optimitzant-ne els recursos. Aquestes actuacions es faran en espais verds urbans, el litoral metropolità i en espais naturals com Collserola, el Garraf o la Marina.

Cap a la transició energètica i una mobilitat més sostenible: 16,7 milions

D’altra banda, dins del context d’emergència climàtica actual, l’AMB també preveu avançar cap a una mobilitat més sostenible per tal de millorar la qualitat de l’aire de la metròpolis. En aquest àmbit s’impulsaran diferents línies d’actuació que s’articulen al voltant del nou Pla de mobilitat sostenible 2020-2023, que té un pressupost de 14,4 milions d’euros. A més, també es destinaran 2,3 milions d’euros a l’impuls de les energies renovables a través de projectes o de l’operador d’energia neta Barcelona Energia.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?