Aprovat inicialment un pressupost municipal de 72 milions d’euros

WhatsApp Image 2023-10-27 at 08.38.55

El pressupost municipal per al 2024 obtenia la llum verda inicial amb els vots en contra de tota l’oposició, que criticava en bloc la poca participació. “Primer any de mandat i primer pressupost presentat en termini. Hem consolidat l’estabilitat política necessària per seguir avançant”, remarcava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez. El pressupost, que compta amb un total de 72,3 milions d’euros, unes xifres que impliquen un creixement de l’11’65% respecte la liquidació de l’exercici 2022, és “progressista per seguir millorant Cerdanyola” i “actualitzat a les circumstàncies actuals per poder afrontar aquesta nova etapa amb totes les garanties”, explicava Sánchez.

Per al govern municipal, el pressupost permet avançar en cohesió social amb 4’3 milions d’euros en polítiques socials, potenciar l’activitat econòmica local amb 1’6 milions i millora l’espai públic amb 14 milions per a la recollida de residus i la neteja viària. “El pressupost fa una previsió prudent i realista dels ingressos i incorpora la despesa necessària per front als reptes que ha d’afrontar la ciutat”, remarcava Sánchez.

Partides destacades

Com a novetat, es destina una partida amb una dotació de 20.000 euros a Innovació, agenda urbana i agenda 2030. A més, experimenten un augment les partides destonades a implantació de la transformació digital (+46.10 euros), gent gran (+88.000), Cultura (+431.159 euros), Acció Social (+525.736), Educació (+935.464 euros), Esports (+675.886 euros), Infància i Joventut (+165.870 euros), Espai Públic i Serveis Urbans (+1.709.572 euros), Benestar animal i salut pública (+99.124 euros), Seguretat Ciutadana (+172.179 euros), Medi ambient i transició energètica (+76.239 euros), Promoció Econòmica, mercats, empresa i ocupació (+407.942 euros) i Memòria Democràtica, Museus i Arxiu (+68.458 euros).

Les principals inversions

La proposta del govern municipal incorpora inversions per un total de 17.228.301 euros. Es finançaran amb préstecs per un valor total de 2’5 milions, els projectes de reurbanització de l’avinguda Catalunya i Primavera, la zona del Turó i Montflorit i l’àmbit del carrer Frederic Puig i Cardoner per poder fer les rampes del pont de la Farigola (375.000 euros), les obres de millora de clavegueram (1.378.150 euros) i les millores dels equipaments municipals (472.469 euros) com ara la construcció de la pista exterior, coberta, grada i vestidors del PEM Guiera, intervencions als Centres Cívics i del nou Auditori-Aula Polivalent.

Entre les inversions que es finançaran a través dels romanents de tresoreria i que poden ascendir a més de 12 milions destaquen el Complex Esportiu ZEM Riu Sec (4.241.760 euros), obres a l’espai públic (1 milió d’euros), la instal·lació d’energies renovables (450.000 euros) o la intervenció al Museu d’Art de Cerdanyola (650.000  euros).

El pressupost també preveu inversions finançades per la Diputació de Barcelona com són la urbanització d’espais exteriors del CEM Can Xarau (un milió d’euros) i la millora en l’enllumenat públic (500.000 euros) i parcs infantils (500.000 euros).

Pel que fa als ingressos, les partides més importants seran les d’impostos directes -31’6 milions- i transferències corrents -25’9 milions- i, en les de despeses, les de subministraments, béns corrents i serveis -33’3 milions- i personal -26’7 milions-.

“Les retribucions als alts càrrecs s’incrementen en un 65% respecte el 2023 i la publicitat passa de 34.000 a 191.000 euros, per exemple. Totes aquestes despeses superflues es podrien estalviar o reduir per ajudar als ciutadans”, criticava Óscar Conde (Vox).

“És un pressupost que s’incrementa en un 11 milions respecte l’any passat, un augment exagerat en un any. Ens diuen que avancem, però en què hem avançat? Hi ha projectes nous? En moltes àrees augmenta la despesa per l’actualització de contractes. No entenem que per sufragar aquest augment d’11 milions d’euros una part la posin sobre les espatlles de la ciutadania sense abans haver fet un esforç de contenció”, assegurava Joan Sánchez (Junts), que criticava l’augment excessiu de les partides dedicades a festes i qualificava el pressupost de continuista.

“Vostès ja coneixen les nostres inquietuds des del 2019, el meu grup va signar un acord amb el PSC per posar en marxa una sèrie d’actuacions que actualment no hem vist complertes”, criticava Pedro Arco (En Comú Podem), que remarcava que es tracta d’un pressupost “inflaccionari” i que no “dona veu als veïns del poble”. Per a En Comú Podem és bàsic resoldre les necessitats bàsiques de la ciutadania com l’habitatge, l’atenció a la gent gran, millorar la carteria de serveis municipals o la protecció del medi ambient.

“Pensem que vostès representen un model centrat en la gestió i poc definit ideològicament, nosaltres no volem representar això”, valorava Ivan González (Guanyem). “Ens agradaria que fessin participació ciutadana i que el pressupost sigui la conseqüència directa d’una aposta per la redistribució de la riquesa. No volem renunciar a que la política sigui una eina de transformació social i per això votem en contra”, argumentava.

“Per a què volen més diners si després es queden projectes parats? Quatre de cada 10 euros van a parar a sous, això és un pressupost social i progresssista? Les ajudes a les famílies passen de 200.000 a 100.000 euros”, preguntava Álvaro Hernández (PP), que criticava que la partida de publicitat augmenti un 458%, demanava que se suprimeixi el Riu Sec i afirmava que cal replantejar-se el servei de bus urbà. “Hem trobat uns 2 milions d’euros que si es fessin millor les coses ens els podríem estalviar i no faria falta augmentar els impostos”, remarcava el regidor popular.

“Els convidem a fer processos participatius en les polítiques pressupostàries”, demanava al govern Iñigo Enterría (ERC) al govern municipal: “Hagués estat desitjable que haguessin permès la participació real i efectiva de la ciutadania, dels partits polítics i dels sindicats”. A més, Enterría assegurava que “ni un 20% del Pla Estratègic de Ciutat es compleix amb aquest pressupost” i que “amb el mateix contracte de residus no millorarem la recollida selectiva”. Els republicans remarquen que el pressupost contempla “despeses poc definides i excessives” i que “des de l’Ajuntament s’estan externalitzant masses serveis”, el que demostra que “l’organització no pot assumir el que ha d’assumir”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Econòmics responia a les crítiques a la falta de participació tot apuntant que el pressupost per al 2024 contempla una partida de 150.000 euros destinats a processos participatius. Com a rèplica a les crítiques al funcionament de l’organització, Sánchez recordava que el govern municipal ha implementat un nou model d’organització basat en els quatre àmbits del cartipàs “que esperem que doni els seus fruits” perquè “millori l’organització”. Finalment, també reconeixia que els “pressupostos continuistes”, ja que “hi ha projectes que s’han d’executar en diferents mandats”.

Guiera torna al ple

El valor de reversió del PEM Guiera va tornar al ple, que va desestimar –amb els vots favorables del PSC i ERC i l’abstenció de la resta- els recursos de reposició presentats per la Federació Catalana d’Handbol,  Caixa Bank i  l’Institut Català de Finances contra un acord de ple de juliol 2021 en el que s’aprovava definitivament el valor de reversió dels béns adscrits a la concessió. “En el moment de l’aprovació del valor de reversió ja es podia preveure que els creditors presentarien aquest recurs, serà un procediment llarg”, explicava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez. “Nosaltres ja vam dir que això acabaria al contenciós i que només tiraven la pilota endavant. Esperem que no ens acabi costant més diners del necessari”, responia Ivan González (Guanyem). “Això s’hauria d’haver resolt fa cinc anys, hem trigat dos anys i dos mesos en portar aquesta desestimació. Hi ha hagut una manca de diligència en la tramitació d’aquest expedient”, apuntava Iñigo Enterría (ERC). “Vam optar per la quantitat més petita com el dany menor, però vam ser capaços de desencallar una cosa que ens vam trobar i que hauria d’haver estat encallada molt abans”, assegurava Sánchez.

Aprovats 14 REO i dues modificacions de crèdit

El ple va aprovar 14 reconeixements d’obligacions i dues modificacions de crèdit (amb els vots favorables de PSC, Guanyem i Junts i l’abstenció d’ERC, PP, ECP i Vox). La primera per un import de 168.400 euros per fer front a la despesa corresponent a peticions dels serveis municipals d’ Urbanime i Promoció Econòmica i la segona per un import de 42.733,20 euros per fer una redistribució dels recursos del Servei de Cultura que no suposa cap increment de les despeses.

D’altra banda, el ple d’octubre també va aprovar per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès al Pacte Metropolità pel Dret al Temps.

Només dues mocions van obtenir la llum verda del plenari

En l’apartat de mocions, el consistori va aprovar la moció d’ERC sobre la guerra entre Israel i Hamàs per la fi del conflicte entre Israel i Palestina amb el sí del PSC, ERC, ECP i Junts i el no del PP, Guanyem i Vox. L’altra moció que va tirar endavant va ser la d’En Comú Podem Cerdanyola i ERC per l’aplicació immediata de la regulació dels preus dels lloguers contemplada a la llei estatal d’habitatge 12/2023 amb els vots favorables del PSC, ERC, Guanyem i ECPC, l’abstenció de Junts i el no de PP i  Vox.

Per contra es van rebutjar les mocions de Vox per sol·licitar parada de bus en comissària policia nacional i centre comercial Baricentre, la del del PP  contra la tramitació d’una llei d’amnistia, la del PP per a la millora de les voreres del barri de Montflorit i de la climatització de l’escola bressol de Montflorit, la del PP  per a la creació d’una brigada de manteniment dels centres escolars / escoles bressol de cerdanyola, la del PP  per denominar Ignacio Echevarria al “skatepark” i la d’En Comú Podem i Guanyem sobre la guerra a l’Orient Mitjà i suport al poble de Palestina.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?