Aprovat definitivament el PDU del Centre Direccional

direccionalweb

El 2020 acabava amb una notícia rellevant per al futur de Cerdanyola. La Comissió territorial d’Urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona aprovava definitivament el Pla Director Urbanístic del Centre Direccional el 22 de desembre després que obtingués la llum verda provisional abans de les vacances d’estiu.

L’objectiu del PDU, segons recull la web del Consorci del Parc de l’Alba, és oferir un nou marc normatiu modern, especialment adaptat a la ubicació d’empreses innovadores i centres de recerca a tocar del campus de la UAB, dins el territori del Vallès, i a la creació d’un nou espai de ciutat cohesionat amb l’existent: un parc per viure i treballar. Tot això, recuperant, preservant i potenciant alhora els espais naturals situats dins el seu àmbit, amb una aposta per la sostenibilitat: grans zones verdes, connectors biològics, recuperació de sòls i millora de la mobilitat.

El Parc de l’Alba és un parc públic de 408 hectàrees —un consorci entre el govern català i l’ajuntament de Cerdanyola— amb 3 zones per a tres missions: acollir empreses innovadores al voltant del sincrotró ALBA, dins la seva zona empresarial, el Barcelona Synchrotron Park (1,39 milions de m2 de sostre), crear un nou barri residencial (5.377 habitatges, el 47 % dels quals de protecció oficial) i protegir la biodiversitat a les zones verdes, el 41% de les 408 hectàrees.

Per al govern municipal l’aprovació definitiva del PDU és una bona notícia

“Hem volgut contribuir des de l’inici del mandat al desbloqueig d’un projecte que porta dècades paralitzat i que ha de ser una oportunitat com a ciutat per a créixer correctament amb nous equipaments públics, la millora de les connexions de la ciutat, la presència d’empreses netes i capdavanteres, així com, amb la construcció d’habitatge nou, el 48% de la qual serà de protecció oficial”, destaca l’alcalde Carlos Cordón a aquesta publicació.

Des de Refem emprenen les accions necessàries per portar el Pla a contenciós administratiu

Per contra, des del col·lectiu Refem el Direccional es mostren decebuts amb la gestió en general de la participació ciutadana en la redacció del nou PDU. “Des del començament no hi va haver un retorn de les Taules Obertes, tampoc van escoltar les nostres opinions ni demandes (basades en el nostre manifest construït de forma conjunta amb el màxim consens que vam trobar de totes les reunions i jornades que vam promoure des de Refem) a les taules d’experts a les que vam assistir”, recorda una de les membres del col·lectiu, Miriam Robles: “Per acabar, encara avui en dia, no s’han donat resposta a les al·legacions presentades fa tot just un any i ens hem hagut d’assabentar per la premsa de la seva aprovació definitiva”. Un altre factor que resulta curiós, segons REFEM, és que les aprovacions s’han fet sempre en dates prèvies a períodes festius. “Però tot i així estem en contacte mitjançant plataformes digitals per organitzar els pròxims passos i anar cap a contencions administratiu. Ara estem pendents de conèixer els terminis per poder interposar-ho”, anuncia. “Sabem que seran mesos difícils i per això buscarem el màxim suport, desmarcant-nos políticament de partidismes”, destaca Robles, que reconeix que a nivell tècnic poca cosa poden afegir, ja que no s’ha publicat la versió definitiva del PDU: “Només coneixem els arxius que es van fer públics corresponents a l’aprovació inicial, pel que no tenim constància de totes les modificacions derivades de les al·legacions”.

A l’aprovació inicial, la superfície comercial s’havia reduït considerablement respecte al PDU anterior -anul·lat pels tribunals-, i es situava al costat de l’estació d’ADIF i els baixos dels edificis d’habitatges dels carrers principals. Pel que fa a les zones d’activitat econòmica, amb 1,5 milions de m2 de sostre, es reorganitzen per disposar-les en illes de mida mitjana en comptes de macroilles.Al mateix temps, el pla preveu un sistema d’espais lliures de 178 hectàrees, incloent els espais fluvials, amb diferents escales, diferenciant el parc-corredor de Can Fatjó de la xarxa d’espais verds mitjans entre Can Fatjó i Can Planas.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?